Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

 – Hamas stjäl bistånd och dödar biståndsarbetare

Maskerade och beväpnade palestinier på en hjälpkonvoj i Gaza den 3 april 2024. (Foto: Flash90)
Fatah anklagar Hamas för att skapa en livsmedelskris på Gazaremsan.

Den palestinska politiska fraktionen Fatah, som kontrollerar den palestinska myndigheten på Västbanken, anklagar Hamas för att medvetet döda biståndsarbetare och stjäla bistånd för att skapa en livsmedelskris på Gazaremsan.

Anklagelserna riktades mot en Fatah-kontrollerad tv-kanal, som rapporterade att Hamas hade attackerat och dödat hjälparbetare, stulit mat och vatten och fått matpriserna att skjuta i höjden på Gazaremsan.

– De attackerade dem och dödade några av dem av två skäl: för det första för att förhindra andra parters aktiviteter på Gazaremsan. För det andra att se till att Hamas har kontroll över biståndet och dess lagring, vilket har lett till dessa skandalöst skyhöga livsmedelspriser.

“De attackerade dem och dödade några av dem av två skäl”

Både israeliska och internationella medier har rapporterat att en stor del av biståndet till Gaza säljs på lokala marknader. Där har priserna skjutit i höjden, vilket gör att många inte har råd att köpa den mat som borde ha varit gratis från början.

Dessutom attackerar Hamas dem som försöker hjälpa till att leverera hjälp till civilbefolkningen på Gazaremsan. Bland annat avrättades ledaren för en av de största palestinska klanerna i Gaza av Hamas misstänkt för att de hjälpte till med hjälparbetet.

En medveten strategi från Hamas

Det faktum att det kommer att bli en livsmedelskris på Gazaremsan är en medveten strategi från Hamas sida för att få det internationella samfundet att kritisera Israel. Trots många bevis för att Hamas stjäl biståndet, är det Israel som anklagas för att ha misslyckats med att säkra tillräcklig humanitär hjälp.

Och detta trots att Israel har underlättat ankomsten av 25 000 lastbilslaster med drygt 500 000 ton bistånd till Gaza under de senaste sex månaderna.

I tv-inslaget på kanalen Fatah visade de också ett inslag från en intervju i Al-Jazeera, där en kvinna klagar på att Hamas tar allt stöd från dem:

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem