Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Skulle hjälpa till med nödhjälpen – avrättades av Hamas

Hamas-terrorister vaktar gatorna i Rafah i södra Gaza. Bilden är från ett tidigare tillfälle. (Foto: Flash90)
Saleh Doghmush var ledare för en av de mäktigaste klanerna i Gaza.

Hamas avrättade på torsdagen Saleh Doghmush, ledaren för den palestinska klanen med samma namn, i norra Gazaremsan, skriver Yedioth Ahronoth

Mordet inträffade efter rapporter om att Israel hade kontaktat klanledaren i ett försök att få klanen att hjälpa till i ansträngningen att leverera nödhjälp till civila. 

Doghmush är en stor familjeklan på Gazaremsan med mycket inflytande och vapen. Deras kärnområde ligger i norra Gaza, där de flesta medlemmarna bor.

Kriget i Gaza har lett till kollaps av mycket av den civila infrastrukturen. Israel har försökt få palestinska klaner att ta över en del av de civila uppgifterna, som att övervaka en smidig distribution av nödhjälp.

Hamas, å andra sidan, gynnas av kaos i leveransen av nödhjälp, eftersom det används för att det är värt i PR-striden. De har hotat alla palestinska klaner som vill samarbeta med Israel. Ledaren som avrättades anklagades för detta. 

De flesta av klanerna på Gazaremsan har vägrat att samarbeta med Israel om nödhjälp efter hot om att det ska leda till hämnd från Hamas. Många klaner har också lovat trohet till Hamas. Men dödandet av Doghmush-ledaren har lett till spänningar mellan Hamas och de palestinska klanerna i Gaza.

När Hamas avrättar en mäktig och inflytelserik ledare kommer det att möta betydande motstånd framöver. Doghmush-klanen har redan lovat att hämnas mordet. Det kan hota Hamas redan utsatta position i Gazaremsan. 

Hamas å sin sida är orolig för att några av de mäktiga klanerna ska försöka ta över makten i Gazaremsan i krigets spår. Flera av klanerna fruktar därför att Hamas kommer att använda en eventuell vapenvila med Israel för att attackera dem.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!