Upplopp mot säkerhetsbarriären mellan Gazaremsan och Israel.(Foto IDF)

Hundratals palestinier i upplopp vid Gazas gräns

Hundratals palestinier gjorde upplopp på Gazaremsan vid stängslet till Israel på fredagseftermiddagen och kastade sprängladdningar samt försökte bryta igenom säkerhetsbarriären, uppgav militären. 

Israels försvarsstyrka IDF svarade med att skingra upprorsmakarna, men i vissa fall blev prickskytteld nödvändig. 

“Under upploppet kastades flera sprängladdningar och flera försök att korsa barriärområdet identifierades, som omintetgjordes av styrkorna”, sade IDF.

Hamas sjukvård på Gazaremsan sa att nio palestinier skadades av israelisk eld under upploppen.  

Filmer som publicerats av palestinska medier visade upprorsmakare placera och detonera en sprängladdning mot en grind på barriären. Formulärets nederkantEtt annat klipp visade palestinier som försökte skära igenom stängslet med bultsaxar.

 

Hamas veckoprotester längs gränsen började i slutet av mars 2018 och fortsatte nästan varje fredag ​​fram till slutet av 2019, med kravet att Israel skulle upphäva sina restriktioner för transport av människor och varor in i och ut ur kustenklaven. De krävde också ”återvändande av palestinska flyktingar och deras ättlingar” till Israel.

Israel säger att kontrollen av Gaza är nödvändig för att hindra Hamas från att beväpna sig för krig och attacker. 

Protesterna omfattade ofta våld, sprängningar, stenkastning och brandbomber mot IDF-soldater, samt försök att storma och sabotera gränsstängslet, och i vissa fall skjuts det mot israeliska soldater. Trupperna svarade ofta med gummikulor och tårgas samt skarp eld. Mer än 200 palestinier dödades vid demonstrationerna och tusentals skadades. 

Dessutom flög palestinier heliumballonger in i Israel med sprängämnen och brandanordningar, vilket utlöste bränder som förstörde stora fält och skogar.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram