Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

– Ingen vapenvila förrän gisslan är frigiven

Netanyahu i möte med israeliska soldater vid gränsen till Gazaremsan den 22 oktober 2023. (Foto: Flickr/GPO)
Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att det inte kommer att bli någon vapenvila förrän de över 240 i gisslan är frigivna.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att den israeliska försvarsstyrkan (IDF) har nått längre in på Gazaremsan än man hade föreställt sig.

– Vi ökar trycket på Hamas för varje timme som går, säger Netanyahu.

IDF har omringat Gaza City, där Hamas har det mesta av sin militära kapacitet, och utkämpar nu hårda strider med Hamas-terrorister i staden. Israeliska soldater rör sig allt längre in i hjärtat av Gaza City. 

Israel har lovat att utplåna Hamas efter att terrorgruppen attackerade Israel den 7 oktober. Över 1 400 människor, de flesta civila, dödades i attacken. Dessutom skadades över 5 000 och över 240 kidnappades till Gaza. 32 av gisslan är minderåriga, den yngsta bara 10 månader gammal.

– Gaza ska inte längre utgöra ett hot mot Israel, säger Netanyahu. 

Han säger att en vapenvila inte är aktuell förrän gisslan släpps. 

– Det blir ingen vapenvila förrän de kidnappade är återlämnade, säger han.

Samtidigt varnar han den libanesiska terrorgruppen Hizbollah för att öppna upp en ny front i norra Israel. Under de senaste fyra veckorna har det förekommit flera fall av attacker från södra Libanon, men fullskaligt krig har ännu inte brutit ut. På tisdagen avfyrades 20 raketer från södra Libanon. 

– Om Hizbollah går in i kriget kommer det att vara det största misstaget de någonsin gjort, säger den israeliska premiärministern.

32 israeliska soldater har hittills dödats i striderna i Gaza. Sedan den 7 oktober har totalt 350 soldater dödats. Samtidigt har de israeliska soldaterna dödat flera tusen Hamas-terrorister. Israels försvarsminister Yoav Gallant säger att striderna kommer att fortsätta tills gisslan befriats. 

– Vi fortsätter tills vi vunnit och gisslan har kommit hem, säger han.

Enligt Gallant har de israeliska soldaterna även lyckats omringa Hamasledaren Yahya Sinwar, som gömmer sig i en underjordisk bunker. Natten till onsdagen dödades också en av de ansvariga för Hamas raketproduktion.

Israeliska soldater i aktion inne på Gazaremsan i en bild publicerad den 8 november. (Foto: IDF)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!