Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Tre israeliska soldater dödades och 11 skadades i Hamas raketattack från Rafah

En helikopter landar i södra Israel efter att ett antal personer skadats i en Hamasraketattack i Kerem Shalom-området, 5 maj 2024. (Foto: Ambulanstjänsten Magen David Adom)
Raketattacker avfyrades från Rafah mot israeliska Kerem Shalom, där lastbilar med nödhjälp passerar till araberna på Gazaremsan.

Tre israeliska soldater dödades och 11 skadades i en raketattack mot ett område nära Gazaremsan på söndagen, vilket fick militären att stänga den viktiga gränsövergången. Terrorgruppen Hamas avfyrade fler än tio kortdistansraketer mot israeliska trupper vid gränsen, nära det södra samhället Kerem Shalom i Israel.

De flesta av raketerna exploderade nära gränsövergången Kerem Shalom, som har använts för att leverera tusentals lastbilslaster med humanitär hjälp till Gazas befolkning mitt under kriget som Hamas startade den 7 oktober. En av raketerna träffade ett hem i byn, som till stor del evakuerats på civila.

IDF uppger att de fick stänga Kerem Shalom-övergången för humanitär hjälp efter attacken.

Raketattacken utfördes från ett område nära gränsövergången Rafah mot Egypten, cirka 350 meter från ett civilt skyddsrum.

IDF sade att attacken var “ytterligare ett tydligt exempel på den systematiska exploatering som terrororganisationen Hamas gör av humanitära anläggningar och utrymmen för terrorbehov, samtidigt som de använder civilbefolkningen som en mänsklig sköld”.

Försvarsminister Yoav Gallant talar till trupperna på söndagen.

– Vi har tydliga mål för det här kriget, vi är fast beslutna att eliminera Hamas och frigöra gisslan. Vi har gett [Hamas] tid och vi ville nå en situation där vi skulle kunna släppa gisslan så snabbt som möjligt, med en viss fördröjning av de operativa åtgärderna, eftersom gisslan befinner sig i en svår situation och vi måste göra allt vi kan för att släppa dem, sade Gallant till trupperna i Netzarimkorridoren i centrala Gaza.

– Vi har identifierat oroväckande tecken på att Hamas faktiskt inte har för avsikt att ingå något avtal med oss. Innebörden av detta är åtgärder i Rafah och hela Gazaremsan inom en mycket snar framtid”, sade försvarsminister Yoav Gallant på söndagen.

Israel säger att man har dödat minst 13 000 stridande inne i Gaza och ytterligare 1 000 dödade inne i Israel i anslutning till Hamas massakrer den 7 oktober. Beräkningar har gjorts om att endast cirka en civil har dödats för varje stridande terrorist. Detta är en extremt låg andel dödade civila, som nästan ingen annan väpnad konflikt kan uppvisa.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem