Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Misstänkt försök till terrorattack i Jerusalems gamla stad

Tempelberget är ett område stort som 18 fotbollsplaner, med mycket ledig plats . (Foto: Avraham Graicer, WIkimedia Commons)
Israeliska poliser sköt en beduinisrael till döds, som de påstod hade försökt stjäla vapnet från en av poliserna vid Tempelberget tidigt på lördagsmorgonen. Hans familj och islamistpartiets ledare tror inte på polisens berättelse.

Israeliska poliser sköt och dödade 26-årige israelen Muhammad El-Asibi från beduinstaden Hura i Negev, som polisen sa försökte stjäla vapnet från en av poliserna som var stationerade vid Kedjeporten till Tempelberget i Jerusalem. Han ska ha gjort ett utfall mot en av poliserna under en säkerhetsrannsakan i ett försök att ta deras skjutvapen, enligt Jerusalem Post

Försökte ta pistolen

Enligt polisrapporten attackerade “terroristen en av poliserna som hade bett den misstänkte att gå ut (ur kön) och försökte greppa en pistol som satt på polismannen. Terroristen lyckades ta pistolen och avfyra två kulor, medan officeren kämpade fysiskt med honom.” 

Ett skott ska ha avfyrats i riktning mot en kvinnlig polis, men ingen träffades av skottet.

Poliserna som upplevde att det fanns en dödlig fara i situationen, avfyrade ett skott mot mannen, som neutraliserades direkt. Polisen har inte funnit några filmer på övervakningskameror eller kroppskameror som har fångat själva attacken.

Kameror var inte på

Polisen har inte funnit några filmer på övervakningskamerorna, som bara är lär vara på under dagtid och när grinden är öppen.  eller kroppskameror som har fångat själva attacken.

När Osaibi försökte ta sig in till ett område på Tempelberget som redan var stängt för natten, ledde polisen honom bort från grinden, något de ofta gör under dagen utan incidenter. De slog därför inte på kroppskamerorna, som bara slås på när det finns misstanke om problem och vid kroppsvisitering.

Fler omständigheter

Polisen fann Osaibis DNA på polismans pistol, vilket stöder polisens berättelse, men inte bevisar den. Osaibi ska ha raderat sina konton på sociala medier kort före händelsen. Han bytte också sin smartphonetjänst till en typ som mer religiösa muslimer använder.

Familjen förnekar beskrivningen

El-Asibi’s familj betonade att han inte var någon terrorist, utan att han hade återvänt hem för en månad efter studier i Rumänien.

Partiledare misstror polisen

Islamistpartiet Ráam´s ledare Mansour Abbas deklarerade på lördagen att ”Jag tror inte på polisens version av händelsen”. Han lade inte fram någon anledning till varför han misstrodde polisen, men ansåg att ”Detta är ett försök att gömma sanningen”.  Abbas krävde att polisen skulle släppa dokumentation av händelsen.

Avvisar desinformation

Den israeliska polisen gick senare ut med ett uttalande som avfärdar ryktena på sociala media. ”Olyckligtvis försöker valda ledamöter och andra som inte känner till detaljerna i händelserna att uppvigla mot polismyndigheten och polistjänstemännen på sociala media genom att publicera desinformation.”

Pesach och Ramadan

På grund av händelsen stängdes ingången till Tempelberget av säkerhetsskäl. Tidigare under dagen hade man meddelat att vid den judiska högtiden Pesach kommer Judéen och Samarien samt Gaza att stängas av, från och med natten mot söndag. För att palestinier ska kunna delta i böner vid Ramadan, öppnas passagen igen på fredag. Dessa åtgärder är till för att minska risken för bråk mellan de båda grupperna.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem