Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Nu kommer Hamas skjuta gisslan som man försöker rädda

Gisslan Andrey Kozlov och Almog Meir tillbaka i Israel den 8 juni efter att ha fritagits. (Foto: Flash90)
Efter den succéartade räddningsoperationen i lördags, där fyra israeliska gisslan räddades levande, har Hamas utfärdat order till sina vakter att avrätta gisslan "om de misstänker att israeliska styrkor kommer för att rädda dem".

Gisslan Almog Meir Jan, Andrey Kozlov, Shlomi Ziv och Noa Argamani räddades i en vågad räddningsaktion i centrala Gazaremsan på lördagen. Operationen var en stor framgång, även om den israeliske officeren Arnon Zmora miste livet.

Nu vill Hamas hindra Israel från fler lyckade fritagningar av gisslan, genom att beordra vakterna att skjuta gisslan om de fruktar en räddningsoperation.

Drönare söker efter gisslan

New York Times skriver att brittiska och amerikanska drönare har använts över Gaza i försök att söka efter gisslan. Dessa drönare har lyckats få information som de israeliska drönarna inte har kunnat få, enligt den amerikanska tidningen.

I början av kriget trodde underrättelsetjänsten att de flesta av gisslan hölls i Hamas nätverk av tunnlar, men det har visat sig vara lättare för Hamas att hålla gisslan fången i privata hem på Gazaremsan.

Gisslan fången i journalists hem

De fyra gisslan som räddades i lördags hölls också fångna i privata hem, bland annat hos en palestinsk läkare och en journalist.

Efter lördagens räddningsaktion väntas dock Hamas flytta ner fler gisslan i tunnlarna, för att göra det svårare att rädda dem.

En liten grupp gisslan hålls också i närheten av Hamasledaren Yahya Sinwar, för att fungera som mänskliga sköldar. Detta kommer att göra det svårare för Israel att attackera honom, skriver The New York Times.

Det förmodades att Sinwar gömde sig i en tunnel under Rafah ett tag, men att han nu troligen är tillbaka i en tunnel under Khan Younis. Här finns ett stort nätverk av tunnlar. Varken USA eller Israel har hittills kunnat avslöja exakt var han gömmer sig.

Det finns fortfarande 116 gisslan kvar på Gazaremsan, varav minst 41 är döda.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem