Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Historien om den fritagna gisslan Noa Argamani

Noa Argamani, 26 år, tillfångatogs av den palestinska terrorsekten Hamas den 7 oktober, samtidigt som 364 andra festivaldeltagare massakrerades. Bilden togs av henne vid en resa till Sydamerika.
De palestinska terroristernas egna propagandavideo spreds över en hel värld och visade en skräckslagen, försvarslös ung kvinnas bortförande som bad för sitt liv: "Döda mig inte!"

Noa Argamani var 26 år när hon fördes bort av terrorister från Supernova-festivalen vid kibbutzen Re’im till Gaza på en motorcykel. Hamas egen propagandavideo av det brutala bortförandet blev viralt. Hon tvingades upp på en motorcykel bakom en Hamas-krigare och hon hörs förtvivlat skrika av rädsla: “Döda mig inte!” Hon sträcker ut sina händer efter sin pojkvän Avinatan Or, som även han kidnappades senare och fortfarande är gisslan. De satte en svart påse över Noas huvud när de körde iväg med henne.

Samtidigt massakrerades 364 unga festivaldeltagare hänsynslöst av de palestinska islamisterna. Unga kvinnor våldtogs och lemlästades. IDF-styrkor kämpade för att neutralisera terroristerna, som spred sig över stora områden och lade sig i bakhåll och kastade granater och sprängämnen.

Gick till musikfestivalen utan att berätta

Noa och pojkvännen Avinatan hade gått till utomhusmusikfesten på fredagskvällen, men nämnde inte platsen för Argamanis föräldrar, sade hennes pappa, Yaakov Argamani.

– Hon antydde något för mig, det förstår jag nu, säger Yaakov Argamani. – Hon sa: “Pappa, är det okej om jag går ut någonstans?”

Tidigt på lördagsmorgonen, efter att ha deltagit i gudstjänsten, sa Yaakov Argamani att han gick för att titta till Noa och Avinatan och såg att de inte var i hennes sovrum.

Han försökte ringa Noa, en andraårsstudent på Ben Gurion-universitetet, men kunde inte nå henne. Ungefär en halvtimme senare, innan han själv tillfångatogs, ringde Avinatan och berättade för föräldrarna vad som hade hänt på festivalen i öknen där hundratals unga israeler deltog.

Hamas bilder som dök upp senare samma dag och visade hur Argamani hölls fången i Gaza.

– Det är ett folkbrott, sa mamman Leora Argamani. “Hon är 26, hon älskar fester och livet, hon har inte gjort något fel. Hjälp oss.”

Noas mamma är dödligt sjuk i cancer och har upprepade gånger bett om att få träffa henne innan hon dör.

MIFF har tidigare berättat om hur Noas vänner varit i Danmark och vädjat om hjälp.

Hamas nya propagandavideo med Noa

Den 31 maj 2023 släppte Hamas en ny propagandavideo med Noa Argamanis röst, där hon läste upp meningar där hon vädjade till det israeliska folket att hon ska släppas. Hamas använder gisslan som ett vapen för att försöka splittra landets kamp mot islamistiska terrorgrupper.

 – Gå ut på gatorna och demonstrera, stäng av gatorna i Tel Aviv och kom inte hem förrän vi kommer tillbaka. Låt inte [premiärminister Benjamin] Netanyahu och regeringen döda oss. Rädda oss, tiden håller på att rinna ut, folket måste bestämma. Vi vill inte dö här.”

 

Räddad av IDF

Efter åtta månaders fångenskap, den 8 juni 2024, meddelade IDF att man räddat Hamas gisslan Noa Argamani från centrala Gaza i en våghalsig, kraftfull attack mot de palestinska terroristerna i Nuseirat i centrala Gazaremsan. Hon är enligt uppgift i gott fysiskt skick.

Den tidigare gisslan i Gaza, Noa Argamani, återförenas med sin far efter att ha befriats av IDF, den 8 juni 2024. (VIA MAARIV/ 27A)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem