Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Stärker säkerhetsbarriären efter terrorvågen

Delar av säkerhetsbarriären, som idag består av ett staket, byts ut mot betong för att förstärka säkerheten. (Foto: Försvarsdepartementet)
Efter flera dödliga terrorattacker där terrorister korsat säkerhetsbarriären kommer den att förstärkas. Ett 45 kilometer långt staket ska ersättas med betong.

Efter en rad dödliga terrorattacker, där flera utfördes av palestinier som smugit sig in i Israel illegalt, kommer delar av säkerhetsbarriären mot Västbanken att förstärkas. Det skriver nättidningen Times of Israel.

Enligt försvarsministeriet kommer en nio meter hög betongmur att ersätta stängslet på en 45 kilometer lång sträcka från ett område på norra Västbanken till den israeliska regionen Bat Hefer. Detta var en av de första sträckorna av barriären som byggdes för cirka 20 år sedan.

950 miljoner svenska kronor har avsatts för uppgraderingen av barriären.

Mellan den 22 mars och den 5 maj genomfördes flera terrorattacker i Israel som dödade 19 personer. De flesta av terroristerna var palestinier som hade tagit sig in i Israel illegalt genom stora hål i barriären.

Den 7 april sköt en palestinsk terrorist, som hade kommit till Israel genom ett hål i barriären, ihjäl tre personer på en bar i Tel Aviv.

En vecka tidigare hade en annan palestinier, som också hade passerat barriären illegalt, skjutit ihjäl fem personer i Bnei Braik. Och den 5 maj dödade två palestinier tre personer i en brutal yxattack. De hade också tagit sig in i Israel illegalt.

Förutom att arbeta med att förstärka skyddsbarriären har man även arbetat med att täta hål i det befintliga staketet.

Under de senaste åren har tusentals palestinier tagit sig in i Israel illegalt varje dag för att arbeta. Men nyligen, efter de många dödliga attackerna, har den israeliska militären placerat ut trupper på den israeliska sidan av barriären, för att förhindra palestinier från att ta sig in i Israel illegalt.

Säkerhetsbarriären mot Västbanken föreslogs först på 1990-talet av dåvarande premiärminister Yitzhak Rabin, men projektet förverkligades aldrig på grund av internt motstånd. Det var först under den andra intifadan, när en våg av terrorister från Västbanken utförde bombningar och andra angrepp, som idén genomfördes.

Under loppet av tusen dagar, från hösten 2000 till sommaren 2003, dödades 568 civila israeler och 243 israeler från säkerhetsstyrkorna i attackerna. 5 600 israeler skadades. Efter att barriären byggts minskade antalet självmordsbombare och terrorattacker drastiskt.

Många tror att säkerhetsbarriären var en av anledningarna till att intifadan upphörde, trots att endast 62 % av barriären var klar. Barriären har kostat Israel omkring 30 miljarder kronor. Endast en liten del av barriären är murad, det mesta är ett staket försett med kameraövervakning och sensorer.

Det mesta av säkerhetsbarriären mot Västbanken består av ett staket. Ett hål i barriären stängdes här den 13 april 2022. De senaste veckorna har många terrorister tagit sig in i Israel illegalt genom hål i stängslet.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem