Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Terrorattacker i Israel avvärjdes genom nattlig operation på Västbanken

Vapen som beslagtogs i IDF-räden på söndagen. (Foto: IDF Spokesperson's Unit)

I aktioner mot Hamas på Västbanken ska två israeliska soldater ha sårats allvarligt, troligen av egna soldaters skott, enligt israelisk media. Andra media uppger att skadorna uppkom i samband med skottväxling nära Jenin 26 september. Utredning om omständigheterna pågår, sa IDF-chefen Aviv Kochavi. ”Efter varje operation gör vi en utredning för att lära oss, och det kommer vi att göra i detta fall också”.  

Flera gånger i veckan genomförs liknande räder i samarbete mellan underrättelsetjänsten Shin Bet och polisens antiterrorförband. Operationen utfördes av trupper tidigt på morgonen, för att gripa terrormisstänkta i en av Hamas terrorceller. Minst fem palestinier rapporterades döda och ett 20-tal gripna.

Detta var den dödligaste operation som militären genomfört sedan slutet av maj 2021 då de kämpade mot Hamas och andra palestinska fraktioner på Gazaremsan.Enligt premiärminister Naftali Bennett utfördes operationen mot Hamas-grupper “som höll på att planera terrorattacker inom den närmaste framtiden.”

– Soldaterna agerade tappert och professionellt, sa Kochavi. “Jag skickar de sårade mina bästa önskningar om en snabb återhämtning. Vi kommer att fortsätta verka på alla fronter för att garantera israelernas säkerhet”, sa han.Vågen av gripanden på fem olika platser riktade sig mot en Hamas-cell som israeliska säkerhetsstyrkor hade spårat i flera dagar, sade militären.

Tidigare under lördagskvällen ska palestinier ha beskjutit Jlama-korsningen nära Jenin för att protestera mot gripanden som ägde rum i staden. Israel öppnade nyligen Jalama -korsningen efter att sex palestinska terrorister som flytt från Gilboa-fängelset infångats tidigare i september. Arresteringar rapporterades även i staden Beit Fajjar, söder om Bethlehem och i Hebron.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem