Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Två ”suicide by cop” på en dag i Israel?

Illustrationsbild efter en skjutning, från den israeliska sjukvårdsorganisationen Magen David Adom
Polis tvingades idag skjuta verkanseld mot två attackerande kvinnor. Hur många av skjutna ”palestinska terrorister” är egentligen ”självmord genom polis”?

Den 47-åriga arabiska sexbarnsänkan rusade emot en polispostering i byn Hasan på Västbanken, trots att man skrek att hon skulle stanna och sköt ett varningsskott i luften. Hon sköts i benet och förblödde, enligt Times of Israel.

Några timmar senare attackerade en kvinna i Hebron på Västbanken en gränsvakt med en kniv. Denne skadades lätt och sköt kvinnan i självförsvar. Attacken skedde nära patriarkernas grav.


Fenomenet med ”suicide by cop” har beskrivits i nyhetsrapporter från 1981 och vetenskapliga tidskrifter sedan 1985. Fenomenet har oftast beskrivits i USA, men även i flera andra länder. Storbritannien fastslog en domstol för första gången redan 2003 att ett dödsfall, där en pistolbeväpnad man som sköts ihjäl av en polis, bedömdes som ett självmord. Mannen provocerade fram att bli skjuten till döds.

Den holländska rikskriminalen identifierade 8 fall på 25 år. I Sverige bedömdes 2005–2009 så många som var fjärde skjutning av polis vara ett ”suicide by cop”.

Fatima Hajiji var 16 år när hon 2017 sköts ihjäl i Jerusalem, sedan hon attackerat poliser med en kniv. Lappen hon lämnade efter sig visade att hon ville dö: “Be för mig, så att jag blir en shahida [martyr]”.

Stämningarna efter att kvinnor, ungdomar och färgade blivit skjutna i försvar av polis är alltid upprörda. Men för en polis är det omöjligt att veta om orsaken till attacken är ett självmordsförsök eller ett terrorangrepp. Ibland är det en likgiltighet inför sitt eget öde eller att man offrar sitt liv i en självmordsattack.

Vid en ”suicide by cop” är det primära att man själv dör med hjälp av en polis. Detta kan liknas vid folk som ställer sig framför ett tåg, men då uppstår inga lynchstämningar mot lokföraren. Någon förståelse eller sympati för den utsatta polisen, hörs nästan aldrig.

“När freden kommer, kommer vi kanske med tiden kunna förlåta araberna för att ha dödat våra söner, men det kommer att bli svårare för oss att förlåta dem för att ha tvingat oss att döda deras söner.”

Golda Meir,  Israels premiärminister  1969-1974

“Judar får världens medkänsla bara när de är offer för förföljelser; när de försvarar sig blir folk rasande på dem.”

Golda Meir,  Israels premiärminister  1969-1974

När en person rusar mot en israelisk polis i Israel utan att lyda uppmaning att stanna och till och med efter varningsskott – då är polisen i stor fara. Hon eller han kan inte veta om den attackerande personen har pistol, kniv eller bombväst. Allt går oerhört fort och avstånden är korta. De som använder sig av ”Suicide by cop” kan vara beväpnade, men idag var en av kvinnorna obeväpnade.

Det har inte kommit fram uppgifter om någon av de två attackerna idag av kvinnor, var självmord med hjälp av polis. Men det är viktigt att inse att om var fjärde person skjuten av polis i Sverige är ett självmordsförsök, så är det sannolikt ännu större andel i Israel. Här finns både den islamistiska viljan att dö martyrdöden, liksom den ekonomiska vinstlotten som den palestinska myndigheten delar ut till martyrer.

Golda Meir 1898-1978 (Foto wikipedia)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem