Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Vad betyder de stoppade vapenleveranserna från USA?

Netanyahu i möte med israeliska soldater vid gränsen till Gazaremsan den 22 oktober 2023. (Foto: Flickr/GPO)
USA:s president Joe Biden hotar med att permanenta stoppet som landet förra veckan införde på en överföring av tyngre bomber till Israel på grund av oro för att IDF skulle kunna använda dem i Rafah.

President Biden har fått ta hänsyn till opinionsyttringarna i USA och stöder inte en israelisk offensiv mot Hamas fäste i Rafah. De har därför stoppat leveranserna av vissa vapen.

– Jag har gjort det klart för Bibi (premiärminister Benjamin Netanyahu) och krigskabinettet: De kommer inte att få vårt stöd om de går in i de här befolkningscentrumen, sa Biden till CNN.

”Vi kommer att slåss med fingernaglarna”

Inför Israels självständighetsdag sa premiärminister Benjamin Netanyahu att landet var fast beslutet på att slåss mot fienden som vill förgöra landet:

 “Om vi måste stå ensamma, kommer vi att stå ensamma. Jag har redan sagt att om vi behöver så kommer vi att slåss med naglarna. Men vi har mycket mer än naglar.”

”Under frihetskriget för 76 år sedan var vi få mot många”

– Under frihetskriget för 76 år sedan var vi få mot många, säger han. “Vi hade inga vapen, det fanns ett vapenembargo mot Israel, men med själens styrka, modet och enigheten inom oss – vann vi.”

“I dag är vi mycket starkare”, fortsätter Netanyahu. “Vi är fast beslutna och vi är enade för att besegra vår fiende och de som försöker förgöra oss.

“Det sänder fel budskap till Hamas”

Israels ambassadör i USA Michael Herzog sa tidigare att USA:s president Joe Bidens beslut att undanhålla vapen från Israel på grund av den planerade slutoffensiven i Rafah sänder “fel budskap” till den militanta gruppen Hamas och landets fiender.

“Det här är mycket olyckligt”, sa ambassadören vid ett webbinarium. “Det sänder fel budskap till Hamas och till våra fiender i regionen.”

“Det tvingar in oss i ett hörn eftersom vi måste hantera Rafah på ett eller annat sätt”, tillägger Herzog.

Han säger också att “ingen har presenterat för mig eller oss en strategi för att besegra Hamas utan att ta itu med Rafah”.

”IDF har de vapen vi behöver för de uppdrag vi planerar”

Vid en presskonferens svarade IDF:s talesman Daniel Hagari på en fråga, att militären har tillräckligt med ammunition för de uppdrag den har planerat, trots att USA:s president Joe Biden hotat med att vissa vapenleveranser skulle frysas om Israel inleder en offensiv i södra Gazas Rafah.

IDF har vapen för de uppdrag de planerar, och även för uppdragen i Rafah. Vi har det vi behöver, sa han.

IDF:s operation i Rafah har begränsats till de östra utkanterna av staden, och inte till hela staden där mer än en miljon palestinier har sökt skydd.

– USA har hittills gett säkerhetsstöd till staten Israel och IDF på ett aldrig tidigare skådat sätt under kriget, säger Hagari.

“Även när det finns meningsskiljaktigheter mellan oss löser vi dem bakom stängda dörrar”, säger Hagari. Israel har säkerhetsintressen, men vi är också medvetna om USA:s intressen, och det är så vi kommer att fortsätta att agera”, tillade han.

IDF:s talesperson Daniel Hagari under en presskonferens. (Foto: Flash90)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem