Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Villig att frige 800 palestinska terrorister mot 40 gisslan

Demonstranter i Tel Aviv den 23 mars 2024 anser att myndigheterna måste nå en gisslanuppgörelse. (Foto: Flash90)
Bland annat är Israel villig att frige 100 palestinier som dömts till livstid för terorrmord.

Israeliska tjänstemän säger att det är 50 procents chans att ett nytt gisslanavtal med Hamas kommer att nås. Förhandlingar om ett nytt gisslanavtal har pågått i månader utan att någon överenskommelse nåtts.

De senaste förhandlingarna har pågått i Qatar, där Hamas politiska ledning bor. Både israeliska och amerikanska tjänstemän har deltagit i samtalen.

“Just nu verkar det som om det är 50 procents chans för ett avtal”, sade en israelisk tjänsteman anonymt till nättidningen Times of Israel.

“50 procents chans för ett avtal”

Enligt israeliska medier har Israel gått med på att frige 800 palestinska fångar från israeliska fängelser, inklusive 100 som har dömts för mord, i utbyte mot 40 gisslan – kvinnor, barn, sjuka och äldre – i den första fasen av en sex veckor lång vapenvila.

Tidigare har Israel gått med på att frige 400 palestinska säkerhetsfångar, men nu verkar man ha gått ännu längre i hopp om en överenskommelse. En av de svåraste frågorna är hur många högprofilerade terrorister som kommer att släppas i utbyte mot kvinnliga israeliska soldater i Hamas fångenskap.

Enligt Al Jazeera kräver Hamas att 30 säkerhetsfångar som dömts till livstids fängelse för terrorism ska släppas i utbyte mot varje kvinnlig israelisk soldat. Israel å sin sida påstås ha erbjudit fem livstidsfångar per kvinnlig soldat. Israel kräver också att 40 personer ur gisslan från alla kategorier ska släppas i den första fasen av avtalet.

Det finns 19 kvinnor, både soldater och civila, kvar i fångenskap.

Israelisk gisslan överlämnades till Röda Korset av Hamas den 28 november 2023. (Foto: Flash90)

Mer än 100 gisslan släpptes enligt en gisslanuppgörelse i slutet av november förra året, främst kvinnor och barn, men det finns fortfarande 134 gisslan kvar på Gazaremsan. De har nu hållits fångna i över 170 dagar. Inte alla av de 134 gisslan är vid liv.

Enligt Al Jazeera kräver Israel också att terrorister som släpps ska förvisas utanför Västbanken och Gaza. Hamas har tidigare vägrat acceptera detta.

Om ett gisslanavtal kommer till stånd kommer Israel att bana väg för tusentals palestinier att återvända till de norra delarna av Gazaremsan. De flesta invånarna från norra Gaza evakuerades till de södra delarna av Gazaremsan i ett tidigt skede av kriget.

Kommer fortsätta kriget mot Hamas i Gaza

Israel avvisar bestämt Hamas krav på ett fullständigt tillbakadragande från Gaza och en permanent vapenvila. För Israel är det uteslutet att Hamas sitter kvar vid makten efter massakern den 7 oktober, då över 3 000 Hamasterrorister stormade in i Israel och massakrerade 1 200 israeler och kidnappade över 250 personer.

Det förväntas ta flera dagar innan Hamas säger ja eller nej till det avtal som nu ligger på bordet. Anledningen är att det politiska ledarskapet i Qatar inte kan acceptera eller förkasta ett avtal utan ett godkännande av Yahya Sinwar, Hamas ledare på Gazaremsan. Man tror att han gömmer sig i en tunnel på södra Gazaremsan och att det därför inte är lätt att kommunicera med honom.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem