Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Argentinas president Milei första besök – flyttar ambassaden till Jerusalem

Argentinas president Javier Milei. (Foto Argentinas parlament)
Argentinas president Javier Milei landade på tisdagen i Israel och meddelade att han skulle flytta Argentinas ambassad till Jerusalem.

Milei besökte Israel på sitt första bilaterala besök sedan han tillträdde som president i december efter en jordskredsseger.

Även om det ännu inte finns någon argentinsk ambassadör i Israel är “det positiva uttalandet är viktigt” och “vi ser fram emot att Argentina öppnar den sjätte ambassaden i Jerusalem,” sa en israelisk diplomat enligt Times of Israel.

För närvarande har USA, Guatemala, Honduras, Papua Nya Guinea och Kosovo ambassader i Jerusalem. 

Mileis personliga rabbin, Shimon Axel Wahnish, anslöt sig till presidenten på hans besök och förväntas bli det nya sändebudet.

Erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

Utrikesminister Israel Katz träffade president Milei på Ben Gurion flygplats och tackade argentinaren för att han stödde Israel i kriget mot Hamas i Gaza och för att han erkände Jerusalem som Israels huvudstad. 

Katz sa bland annat att ”det är inte konstigt att du valde att komma till Israel direkt för att stödja oss i den rättvisa kampen för försvaret av det judiska folket mot Hamas mördare.”

Milei träffade också president Isaac Herzog och välkomnades med ett IDF-band som spelade båda ländernas nationalsånger, det första välkomnandet av detta slag sedan kriget med Hamas började den 7 oktober.

Med hänvisning till kriget mot Hamas sa president Herzog att “Jag vet att du stöder den här kampen, och jag förmedlar budskapet genom dig även till hela världen: Vi vill ha dem hem så snart som möjligt,” fortsatte Herzog. “Det här kan inte vänta längre. Deras lidande är enormt. Och detta strider mot alla regler för mänskliga värderingar.”

Argentinare gisslan hos Hamas

Milei svarade att han hade skickat ett lagförslag till Argentinas kongress med krav på frigivning av alla gisslan, inklusive de argentinska medborgarna. Flera argentinska medborgare hålls som gisslan av Hamas i Gaza, bland annat bröderna Eitan och Yair Horn, som kidnappades från Nir Oz. Argentina arbetar för att förklara Hamas som en terrororganisation, enligt Milei.

Det finns 250 000 judar i Argentina, störst antal i hela Sydamerika.

Milei besökte Västra muren senare på tisdagen och träffar premiärminister Benjamin Netanyahu och medlemmar av hans krigskabinett på onsdag.

Vill konvertera till judendomen

Även om den 53-årige Milei är född katolik, har han uttryckt intresse för judendomen och vill konvertera till religionen. Han studerar med rabbinen Wahnish i Buenos Aires och har citerat ur Torah. 

Den argentinske presidenten Javier Milei välkomnade publiken vid öppningsceremonin för de Pan-amerikanska Maccabianska spelen i december. 10 000 judiska idrottare hade samlats i Buenos Aires för en judisk olympiad, som äger rum vart fjärde år.  

Milei fick stående applåder för sin “varma hälsning till hela det judiska folket, och i synnerhet till dem som har familj eller nära och kära nära frontlinjerna… Jag följer er i denna svåra stund och jag vill ratificera i detta ögonblick mitt oföränderliga engagemang för staten Israel och det judiska folket i deras kamp mot islamisk terrorism, för fred och frihet.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem