Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel rasar mot Lavrovs “oförlåtliga” påstående att Hitler “hade judiskt blod”

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov 2018. (Foto wikimedia.commons.org)
Utrikesminister Lapid kallar till sig ryska ambassadören för "klargörande" sedan ryska utrikesministern Lavrov motiverat "denazifiering" i Ukraina genom att påstå att "några av de värsta antisemiterna är judar" och att Adolf Hitler ”hade judiskt blod”.

Lavrov gjorde kommentarerna under en intervju med italiensk tv, där han hävdade att den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys judiskhet inte motbevisade Rysslands påståenden om att deras invasion av Ukraina var avsedd att “avnazifiera” landet.

“Detta är en oförlåtlig och skandalös kommentar, ett fruktansvärt historiskt fel och vi förväntar oss en ursäkt,” sa Lapid, enligt Times of Israel. “Judarna mördade inte sig själva under Förintelsen. Den lägsta formen av rasism mot judar är att skylla på judarna själva för antisemitism.”

Ihärdiga konspirationsteorier om att nazistledaren Adolf Hitler hade judisk härkomst som kan ha motiverat hans antisemitism och mordet på sex miljoner judar har upprepade gånger avfärdats av historiker.

“En ny bottennivå för antisemitism nåddes i morse”, twittrade vice utrikesminister Idan Roll, som skrev att Lavrovs kommentarer var en del av en “oroande trend att nedvärdera Förintelsen” av ryska ledare under invasionen av Ukraina.

Kommunikationsminister Yoaz Hendel sa att Lavrov ville rättfärdiga de “hemska saker” som Ryssland gör i Ukraina. “För historisk korrekthet: Hitler hade inte judiskt blod och det som händer i Ukraina är upprörande”, sa han till Army Radio.

Minister för diasporafrågor Nachman Shai uppmanade Lavrov att “omedelbart” ta tillbaka kommentaren. “Hitler hade inte ‘judiskt blod’ och att upprepa denna avskyvärda lögn lägger skulden för historiens värsta antisemitiska brott på judar”, sade han i ett uttalande. “Att skylla på judar för brott mot judar är verkligt antisemitiskt.”

Efter rapporter om omfattande mord på civila av ryssarna, har Lapid uttryckligen anklagat Ryssland för krigsförbrytelser senaste månaden. Moskva har också nyligen kritiserat Jerusalem, för dess beslut att ge defensiv utrustning till Kiev.

Chockerande antisemitiskt yttrande

Minister Yair Golan fördömde också Lavrovs uttalande.”Ett chockerande, antisemitiskt yttrande som är helt falskt. Det återspeglar vad den ryska regeringen verkligen är: en våldsam regering som inte tvekar att utplåna sina rivaler på hemmaplan, invadera ett främmande land och felaktigt anklaga den för att förnya nazismen, sa Golan.

Lavrov sa också, sedan Ukrainas president Zelensky mött Vita husets talman Nancy Pelosi, att Zelensky fortfarande har möjlighet att stoppa kriget om han “slutar att ge kriminella order till sina nazistiska styrkor.”

Konspirationsteorier om judisk påbrå

Ihärdiga konspirationsteorier om att nazistledaren Adolf Hitler hade judisk härkomst, som kan ha motiverat hans antisemitism och mordet på sex miljoner judar, har upprepade gånger avfärdats av historiker.

Påståendet kom från Hans Frank, som tjänstgjorde som generalguvernör i Polen under Förintelsen. Frank påstod att Hitlers mormor, Maria Anna Schicklgruber, hade blivit gravid med en judisk man när han var anställd som kock åt familjen Frankenberger i staden Graz. Hitlers far Alois föddes i Graz 1836. De flesta historiker är överens om att det inte fanns någon judisk närvaro i Graz från 1400-talet till 1860-talet.

Det finns heller inga bevis för att Hitlers mormor någonsin var i Graz, eller att det bodde en judisk familj som heter Frankenberger. Det fanns en familj i Graz som hette Frankenreiter, men den var inte judisk. Ingen korrespondens mellan dem har någonsin hittats. Det finns inte heller några bevis för Franks påstående att Hitlers halvbrorson visste om det och utpressade Hitler, som Frank hävdade.

Men den amerikanske psykologen Dr Leonard Sax har spätt på Hans Franks teori, genom att hävda att man ändå inte säkert kan veta det. När Saxs forskning skulle föras fram, skärptes påståendet med rubriken ”nya bevis för att Adolf Hitlers morfar var jude”. Sax spekulerar i en YouTube-video om en psykologisk förklaring att ”en drivande faktor för hans (Hitlers) antisemitism var hans intensiva behov att bevisa att han inte var (av) judisk (börd)”.

Sir Richard Evans, författare till “The Third Reich Trilogy” och tidigare president för Cambridge Universitys Wolfson College, svarade att “även om det fanns judar som bodde i Graz på 1830-talet, vid den tidpunkt då Adolf Hitlers far Alois föddes, så bevisar detta ingenting om identiteten på Hitlers farmors far.” Franks memoarer är “ökänt opålitliga”, tillfogade Evans.

Flera motbevis för teori

Liknande motbevis framfördes av den brittiske historikern Ian Kershaw i sin bok “Hitler 1889-1936: Hubris” 1998. I den noterade han att “sonen till Leopold Frankenreiter och den påstådda fadern till barnet… för vilken Frankenreiter till synes var beredd att betala barnbidrag i tretton år var tio år gammal vid tidpunkten för Alois födelse.”

Det är mycket tveksamt om dessa psykologiska spekulationer har något att göra med förståelsen av Förintelsen. Att de används i syfte att skada Ukraina, Israel och den judiska historien är dock mer uppenbar.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem