Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Netanyahu på väg mot en comeback

Likuds partiordförande Benjamin Netanyahu fotograferad under en morgonpromenad den 2 november 2022, morgonen efter valet till Knesset. (Yonatan Sindel/Flash90)
Med 86 procent av rösterna räknade verkar det gå mot seger för Benjamin Netanyahu och hans religiösa samarbetspartier.

Benjamin Netanyahu är redan den premiärminister som suttit längst. Nu går det mot ännu en ny mandatperiod för Netanyahu, efter att ha varit i opposition i över ett år. När 85,9 procent av rösterna efter valet är räknade verkar det som att Netanyahus allians med religiösa partier kommer att få majoritet i parlamentet.

Knessets 120 platser fördelas

För nu ser det ut som att Likud kommer att få 32 platser, Yesh Atid 24, Religious Zionist 14, National Unity 12, Shas 11, United Torah Judaism 8, Yisrael Beiteinu 5, Ra’am 5, Hadash–Ta’al 5 och Arbetarpartiet 4 mandat.

Ännu en mandatperiod för Netanyahu

Det betyder att Netanyahu-blocket, som består av högerpartiet Likud, det högerextrema religiösa sionistpartiet och de ultraortodoxa partierna Shas och United Torah Judendom, är nära en majoritet med 65 av de 120 mandaten i parlamentet.

Socialistpartiet utslaget

Det råder dock fortfarande osäkerhet, eftersom flera parter vacklar på tröskeln. Om de passerar spärrgränsen kommer fördelningen av mandat att ändras. Ett av de partier som just nu befinner sig under spärren är socialistpartiet Meretz och ett annat är det arabiska nationalistpartiet Balad. Meretz ligger på 3,2 procent och saknar några röster för att passera spärren på 3,25 medan Balad ligger på drygt 3 procent. Islamistpartiet Ra’am klarade spärren och får 5 mandat, liksom den andra arabiska koalitionen Hadash–Ta’al.

Fel att inte valsamarbeta?

Dagens tillförordnade premiärminister Yair Lapid från Yesh Atid försökte inför valet få det israeliska Arbetarpartiet och socialistiska Meretz att samlas under en gemensam lista, eftersom båda riskerade att hamna under spärrgränsen. Det ville de inte, vilket nu kan visa sig ha varit ett ödesdigert beslut.

Arabiska partier gick tillbaka

Det har också skett en stor splittring bland arabiska partier i Israel, vilket förmodligen har hjälpt Netanyahu-blocket. Efter valet 2020 hade de arabiska partierna 15 platser i parlamentet. Nu lär de bara få 10. Stödet bland arabiska väljare är bara runt 50 procent.

Många har trott att detta val var Netanyahus sista chans att bli premiärminister igen, eftersom han under flera år inte lyckats få den nödvändiga majoriteten bakom sig. Det har gjort att många, både inom det egna partiet och bland hans allierade, hade börjat överväga andra alternativ. Nu verkar det som att Netanyahu har lyckats i det femte valet på mindre än fyra år i Israel.

Gantz erkänner Netanyahus seger

Försvarsminister Benny Gantz och hans mittenparti Nationell enhet var den första att erkänna att Netanyahu-blocket har vunnit. Partiet säger att det respekterar folkets vilja och att det kommer att arbeta för att vara ett ansvarsfullt oppositionsparti.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem