Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Detta är världens mest inflytelserika jude

Vem är världens mest betydelsefulle jude 2023?
Judar har genom historien haft stor betydelse för bland annat den tekniska och politiska utvecklingen i världen. På det judiska nyåret har The Jerusalem Post rangordnat de femtio mest betydelsefulla judarna idag.

1

Sam Altman

VD OpenAI

Artificiell intelligens förändrar snabbt världen och förvandlar den på sätt som knappt kan förstå. AI har snabbt blivit ett verktyg för gemene man 2023, och särskilt ChatGPT.

ChatGPT utvecklades av San Francisco-baserade företaget OpenAI november 2022. Den blev den snabbast växande konsumentappen i historien, med 100 miljoner månatliga användare i januari 2023 och nu har den mer än 1,8 miljarder besök i månaden.

Bakom det hela står 38-årige Sam Altman. Han föddes i en judisk familj i Chicago och studerade datavetenskap vid Stanford University. Vid 19 års ålder hoppade han av studierna för att vara med och grunda en platsbaserad sociala nätverksapp. 2011 blev han partner på en start-up accelerator som har hjälpt till att lansera tusentals företag som Airbnb, Dropbox och Reddit, och blev företagets chef 2014.

2020 lämnade Altman Y Combinator för att bli VD av OpenAI, som han hade hjälpt till att lansera tillsammans med Elon Musk, Peter Thiel, Microsoft och Amazon.

”Artificiell intelligens går in i en guldålder“

President Isaac Herzog (t.v.) mötte OpenAI-chefen Sam Altman den 5 maj 2023. (Foto: GPO)

2

Benyamin Netanyahu

Israels premiärminister

Men trots många kontroversiella episoder som lett till förutsägelser om hans bortgång från den politiska scenen, är han fortfarande den starkaste centralpersonen i den israeliska politiken. 

Omdömena om ”Bibi” kontrasterar på ett sätt som ingen annan. Hans motståndare målar upp en hånfull bild, medan hans anhängare ser honom som en frälsare.

Långt in i 70-årsåldern, när de flesta av hans samtida har försvunnit från det politiska landskapet, är Netanyahu bland de allra mest inflytelserika judarna i världen.

Svenska KD-parlamentarikerna Hans Eklind, Camilla Rinaldo Miller, Dan Hovskär, Kjell-Arne Ottoskär, Magnus Oscarsson, Mattias Bengtsson, Mikael Oscarsson, Ingemar Kihlström och Cecilia Engström flankerar premiärminister Benjamin Netanyahu. (Foto Amos Ben Gershom, GPO)

3

Antony Blinken

USA:s utrikesminister

Antony Blinken är USA:s första öppet och stolta judiske utrikesminister.  Han har alltid vetat att han var jude och har aldrig försökt tona ned sin judiskhet. Henry Kissingers verkade i en annan era och Madeleine Albright upptäckte sitt judiska påbrå sent. 

På internationella förintelsens minnesdag släppte han videon ”Hur min styvfar överlevde Förintelsen” för att berätta historien och varna för antisemitism och hat.

När det kommer till stödet för Israel är Biden-administrationen – liksom Blinken – mycket vänlig, men har från början varit i strid med Israel när det gäller palestinierna och bosättningarna.

4

Protestledarna

Eynat Guez, Eyal Naveh och Shikma Bressler.

Protestledarna driver opinionen mot de juridiska reformerna som Israels regering försöker driva igenom.

År 2023 har kanske mest definierats av rättsreformen och de massiva protesterna mot dem. Ledarna för denna anti-översynsrörelse har lyckats forma Israel genom att föra hundratusentals människor ut på gatorna.

Sammandrabbningar inträffade mellan demonstranter och polisen under demonstrationer i Tel Aviv den 1 mars 2023. (Foto: Flash90)

5

Yariv Levin and Simcha Rothman

Justitieminister Levin och Knessets ordförande i Lagkommittén Rothman

Israels rättsliga reform 2023 är den nuvarande regeringens flaggskeppsprogram.  Kontroversen har fängslat den judiska världen och delat den israelisk vänstern och högern ytterligare.

Justisminister Yariv Levin og Knesset-medlem Simcha Rotman kjemper for regjeringens rettsreformer. (Foto: Yonatan Sindel, Flash90)

Se hela listan HÄR.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem