Matti Friedman (foto: privat)

Prisbelönte journalisten Matti Friedman till Israelkonferensen

Söndagen den 11 juni har du möjlighet att höra två spännande föreläsningar av den prisbelönte journalisten och författaren Matti Friedman under MIFF:s Israelkonferens på Scandic Fornebu.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Sätt av 9–11 juni 2023 i kalendern för en festlig helg med Israels vänner. Klicka här för att komma till Checkin för registrering och möjlighet till Early-Bird-rabatt!

MIFF kan redan nu tillkännage den första talaren. Journalisten och författaren Matti Friedman håller föreläsningarna “Israel och media” och “Judar från arabländer” söndagen den 11 juni.

Matti Friedman har skrivit för The New York Times, The Atlantic, Tablet, Smithsonian och flera andra. Som journalist för nyhetsbyrån AP har Friedman rapporterat från Libanon, Marocko, Kaukasus och Washington D.C. Matti är född i Toronto och bor i Jerusalem.

Israel och media

Strax efter Gazakriget 2014 skrev Matti Friedman en viktig artikel där han avslöjade internationella mediers orättvisa bevakning av Israel. Friedman baserade sin artikel delvis på sin egen erfarenhet som anställd på nyhetsbyrån AP i Israel. Han påpekade samma saker som MIFF påpekar i kritik mot media, t ex hur media ger extrem överbevakning av konflikter där Israel är inblandat och att israelisk kompromissvilja och fredslösningar döljs eller underrapporteras.  “Jag blev gradvis medveten om något som inte stämde i bevakningen av Israel-berättelsen – upprepade utelämnanden, upprepade överdrifter, beslut fattade av politiska, inte journalistiska, överväganden”, säger Friedman.

Judarna från arabländerna

Israels fiender ser Israel som ett västerländskt implantat i Mellanöstern, ett land som inte har några rötter i sin omgivning. Men i verkligheten kommer över hälften av den judiska befolkningen i Israel från Mellanöstern. Dessa israeler formar landets politik, samhälle och kultur. Vilka är de, och varför är de viktiga för att förstå Israel och Mellanöstern?

Friedmans författarskap

Friedmans bok, Spies of No Country: Secret Lives at the Birth of Israel, vann Natan-priset 2019 och Canadian Jewish Book Award. Pumpkinflowers: A Soldier’s Story of a Forgotten War hedrades 2016 med “New York Times Notable Book” och var en av Amazons 10 besta böcker det året. Friedsmans första bok, The Aleppo Codex, vann Sami Rohr-priset 2014 och ALA:s Sophie Brody-medalj. Hans senaste bok, Who by Fire: War, Atonement, and the Resurrection of Leonard Cohen, kom ut i USA och Canada i mars 2022. Hans böcker har översatts till mer än ett dussin språk.

Save the date: fredag 9 juni – söndag 11 juni 2023

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram