Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Aviserad bränning av Torah utnyttjades i annat privat syfte

850 år gammal Torah-rulle (Foto: Universitetet i Bologna)
Den kvinna som planerade att bränna en Torah utanför Israels ambassad under fredagen, hade inget syfte att kritisera judendomen eller Israel. Hon utnyttjade bara uppmärksamhet för sin personliga uppfattning om Sverige.

Kvinnan hade beviljats tillstånd att hålla en allmän sammankomst med fyra personer utanför Israels ambassad i Stockholm klockan 12 på fredagen för att ”tända på Torah med en tändare” skrev SVT Nyheter

Ingen kränkning av judendomen

Framför Israels ambassad tog Malin Karlsson möjligheten att framföra sin åsikt om Sveriges välfärdssystem under en timme till pressen, varefter hon brände upp en papperslapp. Det blev alltså en antiklimax för massmedia och de utövande judarna och den judiska staten Israel.

Även tidigare aviserad torahbränning den 15 juli avblåstes. Då var det en 30-årig muslim som planerade att bränna en Torah och bibeln framför Israels ambassad. Mannens personliga budskap som spreds var att muslimer inte bränner böcker. – Jag är muslim. Vi bränner inte. Det här en tändare, jag behöver inte den, sa han enligt SVT.Malin Karlsson

Vad är Torah?

Torah är en skrift som ingår i Tanakh, den heliga skriften som ligger till grund för judendomen. Toran innehåller de skrifter som kristna kallar ”Moseböckerna”. Torah är ett hebreiskt ord som betyder ”att undervisa” eller “läran”. Enligt judisk tradition mottog Mose Torah på berget Sinai, direkt från Gud, som han förde vidare till det judiska folket.

Inflation i att bränna

Efter internationell uppmärksamhet och kritik av bränningarna av koranen i Sverige, har det gått inflation i att få uppmärksamhet för sina personliga åsikter om Iran, yttrandefrihet, islam, psalmboken och nu senast det svenska välfärdssystemet genom att bränna.

Utnyttjandet av den svenska yttrandefriheten i Sverige hade initialt en enorm effekt, men kommer sannolikt att avta avsevärt. Att bluffa genom att förespegla pressen att man vill bränna en Torah men istället prata om något helt annat, för att därefter bränna en papperslapp är ohederligt. Den samlade pressen borde känna sig utnyttjade. Ändå valde Aftonbladet att sprida pappersbrännarens budskap.

Malin Karlsson utnyttjade judarna

Den 48 år gamla Malin Karlsson från Falun utnyttjade Israels ambassad och den israeliska regeringen samt alla religiöst utövande judar, för sina privata åsikter om Sverige. Demonstrationstillståndet ledde till att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa att – Israel ser mycket allvarligt på det skamfyllda beslutet att skada det heligaste av det heliga för det judiska folket. 

Utrikesminister Eli Cohen sa till Kann News att han pratat med Ulf Kristersson (M). – Jag har gjort det klart att vi förväntar oss att den svenska regeringen förebygger sådana händelser som kan skada relationerna mellan länderna, sa han.

Effekten av alla bränningar kan bli att det mediala intresset sjunker drastiskt, när uppmärksamheten utnyttjas i andra syften. Ämnet verkar uttjatat.

”Förbjud bränning av alla böcker”

Många vill se ett förbud mot att bränna heliga skrifter. Men statsvetaren och demokratiforskaren Bo Rothstein vill förbjuda brännandet av alla böcker.

– Brännande av tryckta skrifter som en politisk manifestation måste ses som ett angrepp på yttrandefriheten och därmed som ett angrepp på demokratin. Vi har ju också historiskt, väldigt dåliga erfarenheter av vad den här typen av bokbål (i Tyskland 1933) kan leda till. 

– Det var vanliga studentkårer som helt på eget initiativ, naturligtvis påhejade av de nazistiska ledarna, gjorde detta. Många tror att det var nazistiska partiet, men så var det inte, det här kom underifrån.  

Det skulle kunna hjälpa till att kyla ned den politiska kris som följt på koranbränningarna i Sverige.

Bokbål i Berlin 10 maj 1933. (Foto wikipedia)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem