Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Fel av SVT igen!

SVT påstår att övervakning av flera betydande politiker “avslöjades”, när i själva verket en noggrann undersökning inte funnit det.

Sveriges största och statsägda nyhetsföretag tycker att rykten och anklagelser mot israel är fakta.

SVT skriver i ingressen att det “avslöjades att den israeliska polisen använt spionprogrammet Pegasus för att övervaka flera betydande israeler.”

Enligt israelisk media har undersökningen lett till att det endast rör sig om ett enda tidigare känt fall, Shlomo Fibler. Denna avlyssning hade inte erforderlig domstolsbeslut och här har polisen erkänt att de gjort fel.

Det som SVT kallar “nya avslöjanden” var allts anklagelser, som det saknades grund för. Rykten är inte ett “avslöjande” av ett faktiskt förhållande. SVT borde ha skrivit att det uppkommit anklagelser om avlyssning och sedan dementerat det.

Sverige avlyssnar också telefoner

Avlyssning av telefoner vid grov kriminalitet och säkerhetsskäl sker både i Sverige och i Israel efter prövning i domstol. Det är i princip samma skäl och prövningssystem. Här handlar det om avlyssning skett utan erforderligt tillstånd, vilket endast skett i ett fall tidigare. Artikeln skiljer inte på laglig och illegal avlyssning, vilket är ett grovt fel.

Vill SVT svärta ner Israels rättsväsende?

Undersökningen leddes av vice överåklagare Amit Marari tillsammans med säkerhets- och underrättelsetjänsten. De granskade de 26 namnen i rapporten som hävdades olagligt hade övervakats med NSO Group’s Pegasus program.

Man använde många timmar vid signalspaningsenhetens högkvarter och för att kolla de nämnda numren även ytterligare flera hundra andra telefonnummer utan att hitta någon annat fel, än i fallet Fibler.

Granskningen skedde alltså snabbt och effektivt enligt gällande regler.

Rubriken, inte sista raden, är viktigast

Nederst i artikeln kommer det: “Israel tillsätter en kommitté för att utreda det misstänka missbruket av spionprogrammet Pegasus.”

Det gamla tricket att svärta ner Israel är att i slutet skriva något som ska balansera bilden eller rättfärdiga rubriken. Men det är första intrycket som blir bestående. Det vet SVT:s journalister.

Ingen återkoppling

Att undersökningen kom fram till att inget nytt fel hade begåtts, var tydligen inte intressant. Det är “avslöjandet” av Israel som var viktigt. Inte att anklagelserna var fel och att det hade gått rätt till.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem