Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Human Rigth Watchs anklagelser

En israelsk-arabisk kvinna utnyttjar rösträtten i vallokalen i Jaffa utanför Tel Aviv 2013. (Foto: The Israel Project)
Tisdagen den 27 april publicerade Human Rights Watch (HRW) en rapport där Israel anklagas för apartheid. Uttalandena är grova när det gäller att framställa det som rasistiskt att Israel har lagar som skyddar judar från hela världen i deras eget land.

Det är inget nytt att HRW demoniserar Israel. HRW var aktiv vid Durbankonferensen redan 2001, då deltagarna uppmuntrade till “fullständig internationell isolering av Israel som en apartheidstat”. HRW har också upprepade gånger anklagat landet för “krigsförbrytelser”.

HRW:s grundare stöder Israel

2009 fick sådana uttalanden Robert L. Bernstein, HRW:s grundare, att reagera. Israel är ett öppet samhälle med möjlighet till intern kritik och har därmed förmågan att rätta sig självt. De arabiska grannstaterna är till stor del brutala, slutna, auktoritära samhällen, som tillåter mycket lite intern kritik. Trots detta får Israel mycket mer kritik än sina grannar från internationella organisationer”, skrev Bernstein i New York Times. Han ansåg att HRW, som han grundade 1975 pga Sovjets övergrepp mot dissidenter, helt förlorat sin moraliska kompass.

“Hamas och Hizbollah stöds av Irans regering, som öppet har förklarat sin önskan att inte bara förgöra Israel, utan att döda judar överallt”, skrev Bernstein. Ledarna för HRW vet att Hamas och Hizbollah väljer att utkämpa krig från tätbefolkade områden och medvetet förvandlar bostadsområden till krigszoner. De vet att allt fler och bättre vapen strömmar in på Gazaremsan och Libanon. De vet att dessa militanta grupper berövar palestinierna alla chanser till en fredlig framtid. Ändå väljer de att kritisera Israel.

När startade anklagelserna om apartheid?

Apartheidanklagelsen mot Israel är inget nytt, men började under det kalla kriget när antisionister sponsrades av kommuniststater. FN:s generalförsamling gick så långt att man antog den famösa resolutionen 3379, som påstod att det israeliska folkets rätt till ett eget land, dvs sionismen, var rasism. FN gick emot sina egna stadgar där varje folk har rätt till en egen nation och mot sina egna folkrättsligt bindande beslut med stöd för den israeliska staten. Jämförelser mellan apartheid i Sydafrika och situationen i Israel och På Västbanken visar att anklagelsen är ogrundad.

Röda Korset avfärdar apartheidanklagelsen

– Röda Korset är väl insatt i den regim som styrde Sydafrika under apartheidperioden, och vi reagerar på alla dem som anklagar Israel för samma sak: Nej, det finns ingen apartheid i Israel. Det finns ingen regim som tror på en överlägsen ras eller som förnekar grundläggande mänskliga rättigheter för en viss grupp människor på grund av deras påstådda underlägsenhet. Det är en blodig nationell konflikt, där det mest framträdande och tragiska är en mångårig ockupation. Men det finns ingen apartheid, sade schweizaren Jacques De Maio, som ledde Internationella rödakorskommittén i Israel och den palestinska myndigheten, 2017.

Besatthet att demonisera Israel och judar

Professor Gerald M. Steinberg blir ofta intervjuad om HRW:s anklagelser. Han menar att försöken att delegitimera den demokratiska staten Israel ofta är en besatthet hos många icke-palestinier, som HRW:s amerikanska direktör Omar Shakir, att demonisera Israel och judar. Steinberg menar att HRW ignorerar Osloavtalen, att de blandar ihop rättigheter och skyldigheter för Israel och PA inne i Israel, på area C, i PA-området och på Gaza. Allt blir en enda giftig, propagandistisk ”sallad”.

Falska påståenden

Steinberg vänder sig också mot det falska påståendet att de 2 miljoner israeliska araberna skulle vara hoptryckta på 3% av Israels yta. Det är helt fel, samtidigt som det aldrig nämns att judar på area C i Judéen är ”hoptryckta” på 3%. I area C har Israel den civila rätten och har rätt att stoppa palestinsk ”land grabbing” och illegala byggnader, som HRW aldrig nämner.

Kritisk mot Sveriges roll

Professor Steinberg är mycket kritisk till Sveriges roll i att avlöna dessa NGO (Non Government Organisations), som endast bedriver en hatkampanj utan proportioner. Sverige bidrar och stimulerar till terror på detta sätt och leker med folks liv. Det skapar undanflykter och stöd för terrorangrepp, genom att legitimera falska påståenden.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem