Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel-araber protesterar mot Amnesty

Araben Yoseph Haddad säger att han är stolt över att vara israel. (Foto: Privat)

Israel-araben Yoseph Haddad förnekar bestämt att det finns apartheid i Israel.

Amnesty International publicerade nyligen en rapport som anklagar Israel för att vara en apartheidstat, ett påstående som för övrigt har tillbakavisats flera gånger

Rapporten fördöms inte bara av Israel och flera judiska organisationer, utan också av länder som USA och Tyskland. Det finns också reaktioner från Israels arabiska minoritet. 

Israel-araben Yoseph Haddad reagerar starkt på Amnestys påstående att han lever under en apartheidregim. “Som en israelisk arab som växte upp i Nasaret, försöker Amnesty i sin rapport förvränga min identitet”, skriver Haddad i ett inlägg som publicerats i israeliska medier.

Han påpekar att palestinierna lever under kontroll av den palestinska myndigheten på Västbanken, eller under kontroll av terrorgruppen Hamas på Gazaremsan.

“Hur är det med israeliska araber som jag? Vi lever under Israels demokratiskt valda regering, med samma rättigheter som alla judar. Oavsett hur många gånger Amnesty försöker utplåna min identitet för deras politiska agenda kommer det inte att vara sant”, skriver han.

Haddad, som var soldat i det israeliska försvaret, ser sig själv som israel och att han alltid kommer att vara israel.

“Jag har alla samma rättigheter som alla medborgare i Israel. “Jag var soldat i det israeliska försvaret och försvarade norra Israel, där det mesta av det israelisk-arabiska samhället bor, från raketattacker från Hizbollah”, skriver han och fortsätter:

“Inte bara det, utan jag var också befälhavare för dussintals judiska soldater. Vilken sorts “apartheid” tillåter araber att ge order till judar? Den icke-existerande typen. “

En färsk rapport från den icke-statliga organisationen Israel Democracy Institute visade att en klar majoritet av israeliska araber inte identifierar sig som palestinier, utan som araber eller israeliska araber. Bara 7% av de tillfrågade identifierar sig som palestinier. En efterföljande undersökning visade att 81 % av de israeliska araberna föredrar att bo i Israel jämfört med att bo i USA eller något annat västerländskt land.

“Jag antar att livet inte är så illa under ‘israelisk dominans’, i motsats till vad Amnestys lögner sprider om våra liv i Mellanösterns enda demokrati”, skriver Haddad.

Den israeliska araben menar att Amnestys rapport innehåller ett antal osanningar och att den är anpassad till deras narrativ för att demonisera Israel. Han påpekar till exempel att Amnesty gång på gång nämner fysisk segregation mellan araber och judar.

“Deras ‘forskare’ borde besöka ett israeliskt sjukhus, där muslimska arabiska kvinnor får den bästa vården av en judisk läkare, eller så kan ett ultraortodoxt judiskt barn behandlas av en arabisk läkare.”

Han skriver vidare att majoriteten av den israelisk-arabiska minoriteten vill leva i fred med sina judiska grannar.

“Många vill vara, och många är, en integrerad del av det israeliska samhället. Istället för att främja samarbete och visioner för en bättre framtid, avlegitimerar organisationer som Amnesty den enda demokratin i Mellanöstern och försöker stämpla den som en “apartheidstat”.

Haddad påpekar att Israel, precis som alla andra länder, har sina utmaningar. Och att det också finns rasism i Israel. “I den meningen skiljer sig Israel inte från någon annan västerländsk demokrati, som USA, Frankrike och Storbritannien, som alla försöker bli bättre varje dag, åtgärda rasmässiga, ekonomiska och utbildningsmässiga skillnader.”

Israelisk-araberen anser att Amnesty missbrukar apartheidoffren i Sydafrika för att demonisera och svärta ned Israel.

“Jag var själv i Sydafrika och sett med egna ögon hur fruktansvärt och själskrossande brottet apartheid är. Detta är en av anledningarna till att jag inte kan sitta still och låta dessa lögner spridas av organisationer som Amnesty, för egen politisk vinning. Anklagelsen om “apartheid” är allvarlig och ska aldrig användas som ett politiskt verktyg för att demonisera ett land man inte gillar”, skriver han och avslutar: 

“Amnesty, sluta vara respektlös mot historien och offren för den faktiska apartheidregimen i Sydafrika. Arbeta istället med araber och judar för att lösa konflikter på ett fredligt sätt, istället för att anamma de ideologier och lögner som upprepas av extremister som inte tror att Israel, världens enda judiska stat, har rätt att existera.”

Judar och araber vid ett firande av fred och samexistens i Tel Aviv juni 2021. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem