Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Källkritikens dag: Media och Gazakonflikten

Medias makt över folket och politiken kan vara förödande.
Den 13 mars är källkritikens dag och MIFF passar då på att påminna om två felaktigheter om Israel som spridits av media vilket demoniserar judarnas rätt att försvara sitt hemland.

Palestinska Islamiska Jihads explosion vid El Ahli-sjukhuset

Beskyllningarna:

Al Jazeera den 17 oktober 2023:

”Israeliska flyganfall på al-Ahli sjukhuset dödar 500, säger myndighetspersoner i Gaza.

Ett stort antal skadade människor förs till Shifa-sjukhuset i Gaza City efter en israelisk attack på gården till al-Ahli Arab Hospital.”

SVT Nyheter Direkt 17 oktober 2023:

”Hundratals uppges ha dödats efter en attack mot ett sjukhus i Gaza. Enligt palestinska myndigheter har minst 500 personer dött i en attack mot Al-Ahli sjukhuset i centrala Gaza stad, rapporterar Reuters. Medverkande Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent.” (Avsnittet är inte tillgängligt efter 24 oktober.)

The Guardian 18 oktober 2023:

“Gazas hälsoministerium, som drivs av Hamas, sa att minst 500 människor har dödats i tisdags natt, i vad som sägs var en israelisk flygattack mot al-Ahli arabiska sjukhus.”

Vad hände i verkligheten?

Wikipedia 13 mars 2024:

”Israel, USA, Frankrike, Storbritannien och Kanada säger att deras underrättelsekällor indikerar att orsaken till explosionen var en misslyckad raketuppskjutning inifrån Gaza av Palestinian Islamic Jihad (PIJ).

USA bedömde att 100–300 personer dödades, medan andra utländska underrättelsetjänster menar att siffran var troligen bara mellan 10 – 50 personer.

Under de 11 dagarna före explosionen på Al-Ahli-sjukhuset landade 450 raketer avfyrade av palestinska terrororganisationer inne i Gaza. Skadorna som terrororganisationerna själva orsakar på civila palestinier, talas det aldrig om. Skulden läggs felaktigt på Israels försvar.

Stormningen av Rimal-konvojen

Beskyllningarna:

“Massaker”: Dussintals dödade av israelisk eld i Gaza när de hämtade nödhjälp


Över 100 dödade och omkring 750 skadade efter att israeliska styrkor sköt mot palestinier som försökte få mjöl till sina familjer när hungersnöd förföljer remsan.

Gazas hälsoministerium sade på torsdagen att minst 112 människor dödades och mer än 750 skadades, och det palestinska utrikesministeriet fördömde vad det sa var en kallblodig “massaker”.

Al Jazeeras Ismail al-Ghoul rapporterade från platsen att efter att ha öppnat eld, ryckte israeliska stridsvagnar fram och körde över många av de döda och skadade kropparna.

Masskjutningen var det senaste fallet av systematiska attacker mot hungriga människor som väntade på matrester.”

“Uppgifter: Över 100 dödade – köade till matleveranser

Uppgifter om detaljerna går isär

Tidigt på torsdagen bröt tumult ut när en stor grupp människor samlats för att vänta in en nödleverans av mat i Gaza stad.

Israels militär (IDF) bekräftar att man skjutit mot folkmassan och dödat ”färre än tio”, men säger att gruppen först uppträtt hotfullt mot soldaterna och att de flesta dödsfallen orsakades av det tumult som uppstod runt nödleveranserna, rapporterar CNN.”

Vad hände i verkligheten?

De 38 lastbilarna med nödhjälp till norra Gazaremsan stormades av cirka 12 000 gazabor. Israeliska försvaret har publicerat drönarfilmer som visar på det fullständiga kaoset som denna hjälpsändning utsattes för. I detta kaoset finns beväpnade Hamasmän, som också vill komma åt sändningen. Förarna fortsätter att köra över människor framför dem. För att skingra folkmassan och försöka rädda förarna skjuts varningsskott.  

När en grupp tar sig mot de israeliska soldaterna trots varning, skjuts skarpt och högst 10 personer kan ha dött eller skadats, medan de två stridsvagnarna och soldaterna backar undan. Resten av skadorna skedde i tumultet bland de 12 000 personerna, lastbilarna och beväpnade militanta, enligt IDF. 

Ett fullständigt kaos med så många människor vid matleveranser har inte skett tidigare och därför blev offren så många. Det var ingen ”fälla” eller ”massaker” som Al Jazeera hävdar och de ”köade” inte heller stillsamt som SVT påskiner. De 38 lastbilarna stormades av 12 000 människor.

Vad gör medierna för fel?

De publicerade omedelbart feta rubriker med ledning av en terrororganisations uppgifter. Hamas har gång på gång visat sig ljuga. Ändå verkar de flesta journalister tro på dem och förmedla deras bild.

De flesta medier citerar bara de stora nyhetsbyråerna som TT, AP, CNN. De gör oftast inte egna efterforskningar om Israels bild av händelsen. 

När sanningen så småningom eventuellt kommer fram, ändrar sig media långsamt, långsamt, med allt mindre rubriker. Om det någon gång kommer en rättelse i efterhand, kan den aldrig uppväga skadan som en falsk anklagelse via media orsakar Israel och dess befolkning.

Varför upprepas medias förmedling av överdrivna siffror och felaktigheter?

Drevet mot Israel och judarna bland majoriteten av journalisterna är flera decennier gammalt. Det finns en stark press, särskilt på de inom SR och SVT som har starka band till palestinska araber, att servera snabba, dramatiska nyheter som stöder deras narrativ.

Vad har de falska, överdrivna och ensidiga reportagen för effekt?

De generella pro-palestinska sympatierna som huserar bland mediefolket, ger en stark påverkan på svenskarna och därmed på svenska politiker, som är beroende av väljarna. Alla inlägg som på något sätt stöder terrororganisationernas bild, kommer att föra Hamas, Islamiska Jihad, Hizbollah, al Aqsamartyrerna osv närmare sitt mål – att utplåna staten Israel och dess befolkning. Det kan de bara göra med Sveriges och andra västländers hjälp. En medierapportering som baseras på Hamas uppgifter, som t ex ”Gazas hälsoministerium” är en avgörande hjälp till att utplåna Israel.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem