En av palestinierna som dödades i konfrontation med israeliska styrkor på Västbanken 2023.

Se vilka palestinier som dödades på Västbanken 2023

I IDF:s antiterroristoperationer på Västbanken dödas väldigt få palestinska civila.

Svenska medier rapporterade att 2022 var det blodigaste året på länge på Västbanken, men nämnde inte att nästan alla dödade var terrorister. I december 2022 gjorde MIFF en grundlig granskning som visade att 140 av 150 dödade palestinier var involverade i allt från terror och skjutningar till kastning av brandbomber och stenar. En överväldigande majoritet av de dödade var aktiva i terroristgrupper som Islamisk Jihad, Hamas, Lions Den, Al-Aqsa Martyrernas Brigader och andra militanta organisationer.

Samma bild framträder i år. Twittraren Adin Haykin har gjort en översikt över alla palestinier som dödats på Västbanken hittills under 2023, där han visar deras organisatoriska tillhörighet och image. Vi återger det nedan.

Den 25 juli hade Adin 140 palestinier på sin lista.

108 uppges vara anknutna till terroristorganisationer som Al-Aqsa Martyrernas Brigader (39), Islamisk Jihad (24), Hamas (22), Lions Den (12), Fatah (9) och PFLP (2).

18 anges utan organisationsanknytning, men med vilken typ av attack de utfört när de stoppades och dödades, till exempel knivattack (8), fordonsattack (3), skjutning (2). Tre är avbildade med vapen och 3 har bara betecknats som ”tillknutna terror”.

Enligt Adins lista finns det alltså en tydlig terrorkoppling för 132 av 140 palestinier som dödades på Västbanken 2023. Sex civila har dödats i korseld, 1 civil har dödats i bosättarupplopp efter att två israeler dödats och 1 uppges vara associerad med PA:s säkerhetsstyrkor.

MIFF har inte dubbelkollat ​​alla Adins detaljerade informationer mot andra källor. I vissa fall tävlar palestinska grupper efteråt om att koppla “martyrerna” till sin egen rörelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram