Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

MIFF-studie: Över 90 procent av dödade palestinier var inblandade i terrorism

Över 150 palestinier har dödats på Västbanken i år. Nästan alla har varit aktiva i palestinska terrorgrupper. Detta är från begravningen av Mateen Dabaya, som dog i en skottväxling mot israeliska soldater den 14 oktober 2022. Flaggan och vapnet ovanför kroppen visar att han var medlem i terroristgruppen Islamiska Jihad. (Foto: Flash90)
Svenska medier har under året rapporterat om hur många israeler respektive palestinier som har dödats av våldet. Oftast jämförs antalet dödade människor, men man skiljer inte på om de var oskyldiga civila offer eller om de var terrorister som skadat eller dödat poliser eller civila.

Samtidigt har FN:s särskilda sändebud i Mellanöstern, norrmannen Tor Wennesland, upprepade gånger uttryckt oro över antalet palestinier som har dödats i år. Men vad Wennesland och de flesta medier i stort sett ignorerar är att den överväldigande majoriteten av de dödade har varit inblandade i terrorism.

Vad är orsaken till dödsfallen?

De säger ingenting om de bakomliggande orsakerna till dödsfallen och hur stor andel av de dödade som var terrorister. Efter en våg av terror i Israel mellan 22 mars och 5 maj, där 19 människor dödades, startade Israel en stor antiterroroperation på Västbanken. Dagens Nyheter skrev i oktober att operationen främst berodde på valet och inte terrorn mot israeler.

Hur många var terrorister?

I veckan noterade Dagens Nyheter att ”2022 är det blodigaste året på Västbanken sedan 2008. Nära 150 palestinier, civila och beväpnade, har dödats av israeliska soldater och bosättare.” För läsarna är det omöjligt att veta hur många som dödats i skottväxling med polis och soldater jämfört med civila israeler som bor på Västbanken, s.k. ”bosättare”. Inte heller får vi veta hur många av de dödade som var civila – och hur många som var militanta.

MIFF:s stora granskning

Därför har MIFF genomfört en stor granskning av palestinska dödsfall på Västbanken och östra Jerusalem under 2022. Vår granskning visar att i drygt tio av fallen har civila personer som råkat befinna sig i skottlinjen dödats. Flera av dessa dödsfall har skett när till exempel personer med psykiska störningar har vägrat sluta trots varningar från soldater.

De allra flesta var terrorister

I de övriga 140 fallen har de dödade varit inblandade i allt från terror och skottlossning till att kasta brandbomber och stenar. Som MIFF:s granskning visar har en överväldigande majoritet av de dödade varit aktiva i terroristgrupper som Islamiska Jihad, Hamas, Lejonets lya, Al-Aqsa-martyrernas Brigader och andra militanta organisationer.

Långt över 90% av de som har dödats på Västbanken i år är alltså terrorister – inte civila. Det borde svenska medier berätta när de rapporterar om “det blodigaste året på länge”.

Vem var israelerna som dödades?

Som jämförelse har palestinska terrorister dödat 31 personer i Israel och på Västbanken i år. En klar majoritet av de dödade har varit civila. Endast ett fåtal har varit soldater eller poliser. Under terrorvågen mellan mars och maj, då 19 personer dödades, var tre av offren poliser.

De återstående 16 var civila – slumpmässigt utvalda människor dödades i brutala terrorattacker.

Palestinierna utnyttjar barnsoldater

Översikten visar också att många av de inblandade i konflikten med israeliska säkerhetsstyrkor är unga. Flera av dem är tonåringar. I decennier har palestinska barn misshandlats som barnsoldater av palestinska terroristgrupper. Användningen av barnsoldater var en central del av Yasser Arafats militära strategi under den andra intifadan. Och övergreppen fortsätter än i dag, och grunden läggs redan i förskolan.

Avvärjda terrorattacker

Den pågående antiterroraktionen på Västbanken har också lett till 2 500 arresteringar av personer som misstänks för inblandning i terrorism. Operationen har också bidragit till att avvärja 500 terrorattacker.

Vad väntar 2023?

Vad är utsikterna för 2023? Chefen för Israels militära underrättelsetjänst tror att situationen kommer att förvärras. Med flera städer utom kontroll, med enkel tillgång till vapen och uppvigling till terror i det palestinska samhället är det risk för nya konflikter mellan militanta palestinier och IDF.

Här är listan över 151 dödade palestinier 2022:

Bakir Muhammad Musa Hashash

1. Bakir Muhammad Musa Hashash (21) dog den 6 januari 2022. Var associerad med terrorgruppen Hamas och dödades efter att han sköt mot israeliska soldater under en antiterroristoperation i Jenin. 2. Omar Muhammad Asaad (78) dog den 12 januari 2022. Förmodas ha dött av en hjärtattack timmar efter att han arresterades av israeliska soldater. Israel har bett om ursäkt för händelsen och betalat motsvarande 1,5 miljoner kronor i ersättning till familjen.

 

3. Faleh Musa Jaradat dog den 17 januari 2022. Sköts och dödades när han försökte knivhugga en israelisk soldat vid Gush Etzion på Västbanken. 

4-6. Adham Jamal ‘Abd a-Rahim Mabrukah, Ashraf Muhammad ‘Abd al-Fatah Mbaslat och Muhammad Raed Hussein Dakhil dog den 8 februari 2022. Ingick i en terroristcell som tillhörde Al-Aqsa Martyrs’ Brigade. Hade varit inblandad i flera skottdåd. Var på väg att utföra ytterligare en attack när de sköts och dödades av israeliska soldater.

7. Mohammad Akram Ali Taher Abu Salah (17) dog den 13 februari 2022. Tonåringen dog under en skjutning mellan militanta palestinier och israeliska soldater i Jenin. Trots sin ringa ålder ska Salah ha varit medlem i terrorgruppen Al-Aqsa Martyrs’ Brigade.

Abdullah al-Hosari

8. Nihad Amin al-Barghouti (26) dog den 15 februari 2022. Sköts och dödades under upplopp nära Ramallah. Enligt IDF har flera tiotals palestinier kastat sten mot israeliska soldater på en militärpost. En av soldaterna ska ha uppfattat ett hot i folkmassan och sköt skarpt. Barghouti hade tidigare suttit fängslad i Israel för inblandning i terrorism.

9. Muhammad Rizaq Shehadeh Salah (14) dog den 22 februari 2022. sköts av israeliska soldater när han kastade brandbomber mot bilar på den livliga motorvägen Route 60 nära Betlehem. Trots sin unga ålder hade Salah varit inblandad i flera brandbombattacker, enligt den israeliska försvarsstyrkan. 14-åringen fick medicinsk behandling av israeliska soldater efter att ha blivit skjuten, men avled senare av sina skador.

10. Ahmad Hikmat Ahmad Sayif (23) dog den 9 mars 2022. Sköts av israeliska styrkor nära Nablus när han kastade brandbomber mot dem. Dog flera dagar senare på sjukhus. Sayif var aktiv i Fatah.

 

Abdullah al-Hosari

11. Abdullah al-Hosari (22) dog den 1 mars 2022. Israelisk polis besköts från flera håll när de skulle arrestera en efterlyst Hamas-terrorist. Al-Hosari ska ha deltagit i striderna och sköts och dödades i skottväxlingen. Han var medlem i Islamic Jihad. Han hade tidigare suttit fängslad i Israel för terroristverksamhet.

12. Shadi Khaled Najm (18) dog den 1 mars 2022. Dog i en skjutning mellan israeliska soldater och militanta palestinier i Jenin. Al-Aqsa Martyrs Brigade meddelade efter hans död att han var en av deras kämpar.

13. Ammar Shafiq Abu Afifa (19) dog den 1 mars 2022. Israeliska soldater ingrep efter att två misstänkta personer observerats nära en israelisk utpost. Personerna sprang när soldaterna kom till platsen för att undersöka. Afifa sköts när han sprang från soldaterna och dog av sina skador. Enligt vänner och familj var Afifa inte knuten till någon terrororganisation, utan var bara på en resa i området med en vän. Tidningen Times of Israel har haft en omfattande utredning av omständigheterna kring dödsfallet.

Blodig kniv efter angreppet 6 mars.

14. Karim Jamal al-Qawasmi (19) dog den 6 mars 2022. Al-Qawasmi kom från östra Jerusalem och sköts och dödades när han knivhögg en polis i Gamla stan i Jerusalem. Polismannen fick måttliga skador

15. Yamen Nafiz Jaffal (16) dog den 7 mars 2022. Jaffal sköts i Abu Dis i utkanten av Jerusalem när han kastade brandbomber mot israeliska soldater. Han dog senare av sina skador. Trots sin ringa ålder ska Jaffal ha varit aktiv i terrorgruppen Democratic Front for the Liberation of Palestine (DFLP).

16. Abd al-Rahman Jamal Qasim (22) dog den 7 mars 2022. 22-åringen från Ramallah knivhögg två poliser i Gamla stan i Jerusalem innan han sköts ihjäl. Poliserna skadades måttligt. Qasim var medlem i terrorgruppen Hamas.

17. Alaa Shaham (22) dog den 15 mars 2022. Under en antiterroristoperation i Qalandiya började hundratals palestinier kasta föremål från taken mot de israeliska soldaterna som deltog i operationen. Soldaterna svarade på olika sätt. Även skott avlossades och Shaham sköts ihjäl.

18. Nader Rayan (16) dog den 15 mars 2022. Israeliska soldater var på väg att lämna staden Nablus när två personer kom körande på en skoter. En av dem började skjuta mot soldaterna. Israeliska soldater som var undercover sköt tillbaka och neutraliserade terroristen. Trots sin ringa ålder var han ansluten till terrorgruppen Islamic Jihad.

 

19-20. Yazid Al-Saadi (23) och Sanad Abu Atiyeh (17) dog den 31 mars 2022. Båda dödades i en skottväxling med israeliska kommandosoldater under en antiterroristoperation i Jenin. Minst en av dem ska ha varit associerad med terrorgruppen Islamic Jihad.

21. Ahmad Younes al-Atrash (29) dog den 1 april 2022. Atrash sköts när han kastade en brandbomb mot israeliska soldater under upploppen i Hebron. Han var knuten till terrorgruppen Hamas och hade tidigare avtjänat sex års fängelse i Israel för terroristverksamhet.

Saib Abahra och Seif Abu Labda.

22-24. Saib Abahra (30), Halil Toalba (24) och Seif Abu Labda (25) dog den 2 april 2022. Alla tre tillhörde samma terroristcell från Islamiska Jihad. Dödades i en skjutning med elitstyrkan Yamam. Fyra israeliska soldater skadades också i skottväxlingen, en av dem allvarligt. De tre dödade hade varit inblandade i flera terrorattacker och var på väg att genomföra en större attack när de stoppades av de israeliska soldaterna.

25. Ahmad Naser al-Saadi (23) dog den 9 april 2022. Dog i en skjutning med israeliska soldater. Var en lokal ledare för terrorgruppen Islamic Jihad.

 

26. Mohammad Zakarneh (17) dog den 10 april 2022. Under en antiterroristinsats i Jenin sköt 17-åringen mot israeliska soldater från en motorcykel. De israeliska soldaterna sköt tillbaka och träffade 17-åringen. Han dog av sina skador på operationsbordet. Var aktiv i terrorgruppen Islamic Jihad.

27. Ghada Ibrahim Ali Sabateen (47) dog den 10 april 2022. Var på väg mot en militärpost på Västbanken när hon blev tillsagd av soldaterna att stanna. När hon inte stannade ska soldaterna ha avlossat ett varningsskott i luften. Kvinnan springer då mot soldaterna med armen upphöjd innan hon blir skjuten i benet. Kvinnan dör senare av blodförlust. Inga vapen hittades på kvinnan.

28. Mohammad Ali Ghneim (21) dog den 10 april 2022. Han sköts när han kastade brandbomber mot bilar på den livliga motorvägen Route 60. Han dog på sjukhus av sina skador. Ghneim sägs ha förknippats med Fatah.

29. Maha Kazim al-Zaatry (24) dog den 10 april 2022. Kvinnan attackerade en grupp poliser i staden Hebron med en kniv. En av poliserna skadades lindrigt i attacken. Polismannen lyckades skjuta och neutralisera terroristen, som dog av sina skador.

Shas Kamamji.

30. Qusai Fouad Muhammad Hamamreh (14) dog den 13 april 2022. Israeliska soldater opererade väster om Betlehem för att arrestera en terroristcell som skulle utföra en terrorattack. Hamamreh sköts när han kastade brandbomber mot de israeliska soldaterna. Trots sin unga ålder var han aktiv i Fatah.

31. Mohammed Assaf (34) dog den 13 april 2022. Han sköts i samband med stora upplopp vid Josefs grav i Nablus. Omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Det kan ha varit en slumpmässigt förbipasserande. Aktiv i PLO.

32-33. Shas Kamamji och Mustafa Abu al-Rab dog den 14 april 2022. De var medlemmar i Islamisk Jihad och dog i strid med israeliska soldater i Jenin.

 

34. Shaukat Kamal Abed (17) dog den 14 april 2022. Sköts när han kastade en brandbomb mot israeliska soldater. Aktiv i Fatah.

35. Hanan Mahmoud Khaddour (19) dog den 18 april 2022. Omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Sårades under skjutningen som dödade terroristen al-Saadi den 9 april. Förmodligen ett oavsiktligt offer som hamnat i skottlinjen.

36. Lutfi Ibrahim Labadi (20) dog den 22 april 2022. Sköts när han kastade en bomb mot israeliska soldater. Dog efter fem dagar på sjukhus. Labadi var en Fatah-agent.

37. Ahmad Massad (20) dog den 27 april 2022. Han dog i en skjutning med israeliska soldater i Jenin. 20-åringen var medlem i terrorgruppen Islamic Jihad.

38. Yihya ’Ali ’Abd al-Hafez ’Udwan (27) dog den 30 april 2022. Sköts under upplopp i byn Azzun nära Qalqilya. Udwan var en militant i Fatah.

39. Mahmoud Sami Khalil ‘Aram (27) dog den 8 maj 2022. Sköts i enlighet med gällande rutiner när han olagligt försökte passera säkerhetsbarriären som skiljer Israel och Västbanken. Fördes till sjukhus, men avled av sina skador. Han ska inte ha varit beväpnad.

40. Mu’tassem Muhammad Atallah (17) dog den 8 maj 2022. Atallah sköts strax utanför ingången till ett hus i bosättningen Tekoa. 17-åringen, som var medlem i terrorgruppen Hamas, var beväpnad med en kniv.

41. Thayer Khalil Yazouri (18) dog den 11 maj 2022. Israeliska soldater sköt gummiklädda kulor mot personer som kastade sten under upploppen i El Bireh. Yazouri träffades i bröstet och dog av sina skador.

42. Shireen Abu Akleh (51) dog den 11 maj 2022. Journalist för Al-Jazeera som sköts under hårda gatustrider mellan israeliska soldater och palestinska militanter i staden Jenin. Israel har erkänt att det förmodligen var en av dess soldater som träffade journalisten av misstag.

Daoud Zubeidi.

43. Daoud Zubeidi (43) dog den 15 maj 2022. Zubeidi deltog i hårda gatustrider med israeliska soldater i Jenin fredagen den 13 maj. Under skottväxlingen träffades han och skadades svårt. Han dog två dagar senare på sjukhuset i Haifa. Zubeidi var en lokal ledare för terrorgruppen Al-Aqsa Martyrs’ Brigade.

Amjad al-Fayyed.

44. Amjad al-Fayyed (17) dog den 22 maj 2022. Dog i en skottväxling med israeliska soldater nära Jenin. Trots sin ringa ålder var Fayyed aktiv i terrorgruppen Islamisk Jihad.

45. Ghaith Yamin (16) dog den 25 maj 2022 under upplopp vid helgedomen i Josephs grav i Nablus. Yamin sköts när han kastade en brandbomb mot israeliska soldater. Hade uttryckt för vänner att han ville bli “martyr”.

46. Zaid Mohammad Saeed Ghnaim (15) dog den 27 maj 2022. Påkördes när israeliska soldater sköt mot människor som kastade sten och brandbomber. Han fick vård på platsen, men avled senare av sina skador. Det är oklart om 15-åringen deltog i bråket eller var en tillfällig förbipasserande. Begravdes i Al-Aqsa Martyrs Brigades färger.

47. Ghufran Haroun Hamed Warasneh (31) dog den 1 juni 2022. Blev skjuten när hon försökte attackera soldater med en kniv. Hade även tidigare försökt utföra ett knivdåd.

48. Odeh Mohammad Sadaqa (17) dog den 2 juni 2022. Den israeliska försvarsstyrkan säger att de sköt mot tre palestinier som kastade brandbomber mot dem vid säkerhetsbarriären. Sadaqa blev träffad och dog av sina skador. Var knuten till Fatah.

49. Ayman Muhaisen (29) dog den 2 juni 2022. När israeliska soldater skulle arrestera en misstänkt terrorist nära Betlehem attackerades de med stenar och brandbomber av en stor folkmassa. Muhaisen dog i samband med upploppen.

50. Bilal Kabha (24) dog den 2 juni 2022. Dog i en skjutning med israeliska soldater under en antiterroristoperation i Ya’abad. Kabha var förknippad med terrorgruppen Islamic Jihad.

 

51. Mahmoud Fayez Abu Ayhor (27) dog den 9 juni 2022. Sköts i samband med upplopp i Halhul nära Hebron. Enligt IDF kastades stenar, sprängämnen och brandbomber mot israeliska soldater.

52. Samih Jamal Muhammad ‘Amarneh (35) dog den 11 juni 2022. Sårades svårt i en skjutning med israeliska soldater den 2 juni. Han dog av sina skador nio dagar senare. Medlem av terrorgruppen Islamic Jihad.

Laith Abu Srour.

53-55. Baraa Lahlouh, Laith Abu Srour och Yousef Salah dog den 17 juni 2022 i en skottväxling med israeliska specialstyrkor i Jenin. Alla tre var aktiva i palestinska terrorgrupper. Lahlouh begravdes i Islamiska statens (IS) flagga. 56. Nabil Ahmad Salim Ghanem dog den 19 juni 2022. Sköts när han försökte infiltrera Israel genom säkerhetsbarriären som skiljer Västbanken och Israel åt.  

57. Muhammed Abdallah al-Saher Hamed (16) dog den 25 juni 2022. Blev skjuten när han kastade sten mot bilar. Avled kort tid senare av sina skador.

 

58. Muhammed Maher Nafa Marai (25) dog den 28 juni 2022. Sköt mot israeliska soldater under en antiterroristoperation i Jenin. Blev skjuten och dödad när soldaterna sköt tillbaka. Var medlem i Islamic Jihad.

59. Kamel Abdallah al-Awna (19) dog den 3 juli 2022. Sköts och skadades allvarligt när han dagen innan kastade brandbomber mot israeliska soldater. Ansluten till Hamas.

 

60. Rafiq Riyad Ghannam (20) dog den 7 juli 2022. Sköts och dödades under en antiterroristoperation i Jabaa nära Jenin. Var aktiv i Al-Aqsa Martyrs Brigade.

61-62.  Muhammad al-Azizi (25) och Aboud Sobah (28) dog den 24 juli 2022. Omkom i en skottväxling med israeliska soldater under en antiterroristoperation i Jenin. Var medlemmar i terrorgruppen Islamic Jihad.

63. Hussein Qawariq (59) dog den 29 juli 2022. Sköts när han gick mot en militärpost i Nablus. Vägrade stanna trots varningar och varningsskott. Fördes till sjukhus i Petah Tikva, men dog av sina skador. Enligt familjen ska han ha varit psykiskt sjuk.

64. Amjad Abu Alia (16) dog den 29 juli 2022. Sköts vid upplopp nära Ramallah. Militären ryckte ut efter att stenar kastats mot israeliska bilar som körde på en väg i området.

Durar Riyad al-Kafarini.

65. Durar Riyad al-Kafarini (17) dog den 1 augusti 2022. Sköts i en skottväxling med israeliska soldater, som anlände till Jenin för att arrestera en högt uppsatt terroristledare. Trots sin ringa ålder var Kafarini aktiv i terrorgruppen Islamic Jihad.

Ibrahim Nabulsi.

66-68. Ibrahim al-Nablusi, Islam Sabouh och Hussein Jamal Taha dog den 9 augusti 2022. Alla tre var medlemmar i terroristgrupper och hade legat bakom flera attacker. Nablusi var ledare för terrorgruppen Al-Aqsa Martyrs’ Brigade.

69. Mu’man Yassin Jabber (17) dog den 9 augusti 2022. Sårades svårt under upploppen i Hebron. Han dog av sina skador på sjukhus.

70. Mohammed Al-Shaham (21) dog den 14 augusti 2022. Sköts när han försökte knivhugga soldater under en antiterroroperation i östra Jerusalem.

71. Wassim Khalifa (19) dog den 18 augusti 2022. Sköts under stora upplopp i Nablus när judiska pilgrimer skulle besöka helgedomen i Josefs grav. Enligt IDF avlossades skott mot flera personer som var beväpnade. Khalifa ska ha tillhört terrorgruppen Islamic Jihad.

72. Salah Tawfiq Sawafta (58) dog den 19 augusti 2022. Under en antiterroristinsats nära Nablus utsattes israeliska soldater för beskjutning och bomber. Soldaterna svarade med att skjuta tillbaka. Sawafta träfades och dog. Omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Var troligen ett offer av misstag i skjutningen. 

73. Muhammad Arayisha (25) dog den 23 augusti 2022. Sköts i samband med en skottväxling med israeliska soldater i Nablus två veckor tidigare. Han dog av sina skador efter veckor på sjukhus. Var aktiv i Al-Aqsa Martyrs Brigade.

74. Samer Khaled (25) dog den 1 september 2022. Hittades död efter att israeliska soldater varit på en antiterroristoperation nära Jenin. Enligt palestinska källor blev han troligen skjuten av en palestinsk kula. Var aktiv i Al-Aqsa Martyrs Brigade.

75. Yazan Afaneh (26) dog den 1 september 2022. När israeliska styrkor skulle konfiskera pengar som använts för terror i Qalandiya norr om Jerusalem möttes de av upplopp. IDF säger att de sköts mot människor som kastade stenar och brandbomber. Afaneh blev träffad och dog på sjukhus. Var aktiv i Al-Aqsa Martyrs Brigade.

76. Fadi Muhammed Ghattas (19) dog den 2 september 2022. sköts och dödades när han knivhögg en israelisk soldat. Ghattas var aktiv i Fatahs ungdomsrörelse.

77. Taher Zakarna (19) dog den 5 september 2022. Dog i en skjutning med israeliska soldater i Jenin. 19-åringen var en del av terrorgruppen Islamic Jihad.

78. Muhammed Musa Sabaaneh (29) dog den 7 september 2022. Under en antiterroristoperation i Jenin utsattes israeliska soldater för kraftig beskjutning, stenkastning och brandbomber. Sabaaneh träffades när soldaterna besvarade eld. Var aktiv i terrorgruppen Islamic Jihad.

79. Younes Ghassan Taya (21) dog den 7 september 2022. sköts när han kastade en bomb mot israeliska soldater. Var aktiv i terrorgruppen Islamic Jihad.

80. Haitham Hani Mubarak (17) dog den 8 september 2022. Sköts när han attackerade en israelisk soldat med en hammare. Var även i besittning av en kniv.

81. Hamad Mustafa Abu Jalda (24) dog den 11 september 2022. sköts under våldsamma upplopp i Jenin den 7 september. Dog några dagar senare på sjukhus. Var en militant i Al-Aqsa Martyrs Brigade.

82-83. Ahmed Iman Abed (23) och Abdelrahman Abed (23) dog den 14 september 2022. Sköt mot israeliska soldater vid säkerhetsbarriären mellan Israel och Västbanken. En israelisk officer dödades. De israeliska soldaterna sköt tillbaka och dödade båda terroristerna.

Oday Salah

84. Oday Salah (17) dog den 15 september 2022. Under en antiterroristoperation i Jenin utsattes israeliska soldater för beskjutning, stenkastning och brandbomber. De israeliska soldaterna svarade med att skjuta tillbaka. Salah blev träffad och dog. Trots sin ringa ålder var han aktiv i terrorgruppen Islamic Jihad.

85. Muhammad Abu Juma’a (22) dog den 22 september 2022. Sköts och dödades av polisen efter en terrorattack med kniv i Modiin i Israel.

86. Mohamed Abu Kafia (36) dog den 24 september 2022. Blev skjuten när han accelererade och körde sin bil mot en grupp soldater. IDF säger att mannen försökte köra över soldaterna med flit, medan familjen tror att det var en olycka.

Saeed Kuni.

87. Saeed Kuni dog den 25 september 2022. Dödad i en skjutning med israeliska soldater nära Nablus. Var medlem i den nya terrorgruppen The Lion’s Den (Lejonens lya).

Abd al-Rahman Hazem.

88-91. Abd al-Rahman Hazem, Muhammed Alownah, Ahmed Alawneh (24) och Muhammad Abu Na’asa dog den 28 september 2022. Alla dödades i strider med israeliska soldater i Jenin. Hazem och Alownah hade legat bakom flera terrorattacker och planerade nya attacker när de dödades.

92. Fayez Damdum (18) dog den 1 oktober 2022. sköts när han försökte kasta en brandbomb mot israeliska soldater i en palestinsk by inte långt från Jerusalem. Fördes till sjukhus, men avled av sina skador.

93-95. Basel Qassem Basbous (19) och Khaled al-Anbar (21) dog den 2 oktober 2022. De sköts när de försökte köra ner soldater med en bil. Rafat Salameh (19) satt också i bilen, han dog på sjukhus två dagar senare. Alla var aktiva i Fatah.

Alaa Zaghal.

96. Alaa Zaghal (21) dog den 5 oktober 2022. Dog i en skottväxling med israeliska soldater. Var medlem i terrorgruppen The Lion’s Den (Lejonens lya).

97. Adel Daoud (15) dog den 7 oktober 2022. Enligt den israeliska försvarsstyrkan sköts han när han kastade en brandbomb mot israeliska soldater.

98. Mahdi Ladadweh (18) dog den 7 oktober 2022. Dog i samband med upplopp norr om Ramallah. Var aktiv i ungdomsrörelsen för terrorgruppen DFLP.

99-100. Mohammed Asus (18) och Ahmad Daraghmeh (19) dog den 8 oktober 2022. Under en antiterroristoperation i Jenin brandbomber mot israeliska soldater. Asus och Daraghmeh dödades i samband med upploppen. Båda var aktiva i terrorgruppen Islamic Jihad.

101. Muhammad Usama Abu Jum’a (23). Blev skjuten och dödad under en terrorattack med kniv. Förknippad med terrorgruppen Islamic Jihad.

102. Mahmoud Samoudi (12) dog den 10 oktober 2022. Omständigheterna är oklara. Träffades av en kula under en skjutning i en antiterroristoperation i Jenin den 28 september. Trots sin mycket unga ålder hade han deltagit i flera upplopp, bland annat stenkastning.

103. Osama Adawi (18) dog den 12 oktober 2022. Dog under upplopp norr om Hebron. Var medlem i terrorgruppen Hamas.

Mateen Dabaya.

104. Mateen Dabaya (25) dog den 14 oktober 2022. Dog i en skjutning med israeliska soldater under en antiterroristoperation i Jenin. Dabaya var ledare för Jeninbrigaden, en del av terroristgruppen Islamiska Jihad.

Abdallah Abu al Teen.

105. Abdallah Abu al Teen (43) dog den 14 oktober 2022. Dog i en skjutning med israeliska soldater. Var en av ledarna för terrorgruppen Al-Aqsa Martyrs’ Brigade. Utmålades som en oskyldig läkare i norska medier.

106. Majahed Ahmed Muhammad Daud (31) dog den 15 oktober 2022. Dog i samband med upplopp med israeliska soldater. Var aktivist i Fatah.

Kays Shajaia.

107. Kays Shajaia (23) dog den 15 oktober 2022. Dog i en skjutning med israeliska soldater. Var medlem i terrorgruppen Hamas.

108. Udai Tamimi (22) dog den 19 oktober 2022. sköts av en säkerhetsvakt under en terrorattack. Hade varit på flykt i flera dagar efter att ha skjutit och dödat den 18-åriga soldaten Noa Lazar.

109. Salah al-Braiki (19) dog den 21 oktober 2022. Dog i en skjutning mellan israeliska soldater och militanta palestinier under en antiterroristoperation i Jenin. Var aktiv i terrorgruppen Islamic Jihad.

 

Tamer al-Kilani.

110. Tamer al-Kilani (33) dog 22 oktober 2022. Var en av ledarna för den nya terrorgruppen Lejonens lya och hade planerat flera terrorattacker. Dog när en motorcykel exploderade när han passerade.

111. Rabi Arfa Rabi (32) dog den 22 oktober 2022. En bil med flera personer försökte infiltrera Israel illegalt. När de stoppades av israeliska soldater blev en av soldaterna påkörd. Andra soldater sköt mot bilen och Rabi blev träffad och dog senare av sina skador.

Wadee al-Houh.

112-116. Wadee al-Houh (31), Mishaal Zahi Baghdadi (27), Hamdi Sharaf (35), Ali Antar (26) och Hamdi Qayyim (30) dog den 25 oktober 2022. Dog i strid med israeliska specialstyrkor under en antiterroristoperation i Nablus. Bland annat förstördes en bombfabrik. Al-Houh var ledare för terrorgruppen Lejonens lya.

117. Qusai Al-Tamimi (19) dog den 25 oktober 2022. Sköts när han kastade en bomb mot israeliska soldater i Nabi Saleh norr om Ramallah.

118. Muhammad F Uday Nouri (16) dog den 16 oktober 2022. Sårades allvarligt under upploppen i september och dog månaden därpå på sjukhus. Enligt familjen har Nouri varit influerad av berättelser om “martyrer” ända sedan han var barn och drömde om att bli det själv.

119-120. Imad Abu Rashid (47) och Ramzi Sami Zabara (35) dog den 28 oktober 2022. Dog i en skottväxling med israeliska soldater i Nablus. Medlemmar av terrorgruppen Lejonens lya.

121. Muhammad Kamal al-Jabari (35) dog den 29 oktober 2022. Al-Jabari dödade en och skadade flera andra i en terrorattack i Kiryat Arba, innan han själv sköts ihjäl. Var medlem i Hamas.

122. Barakat Mousa Odeh (49) dog den 30 oktober 2022. Sårade fem soldater i en terrorattack med bil. Blev skjuten och dödad när han försökte köra över människor som stod vid en busshållplats nära Jeriko.

123. Habas Rayan (54) dog den 2 november 2022. Körde över en soldat vid en checkpoint öster om Modiin. Blev skjuten och dödad när han försökte fortsätta attacken med en yxa.

124. Daud Rian (42) dog den 3 november 2022. Sköts när han kastade en brandbomb mot israeliska soldater under en antiterroraktion i en by nordväst om Jerusalem.

Farouk Salameh.

125-126. Farouq Hasan Salame (28) och Muhammad Khalouf (14) dog den 3 november 2022. Salame dödades i en skjutning med israeliska specialstyrkor i Jenin. Salame var ledare i terrorgruppen Islamic Jihad och hade varit efterlyst under lång tid. Han hade även band till terrorgruppen Lejonens lya. Även Khalouf dödades vid en skottväxling mellan israeliska soldater och militanta palestinier.

127. Amer Bader (20) dog den 3 november 2022. Knivhögg en polis i överkroppen i Gamla stan i Jerusalem. Blev skjuten och dödad av andra poliser på platsen.

128. Musab Nofal (18) dog den 5 november 2022. Han sköts när han kastade stenar mot bilar som körde på den livligt trafikerade vägen Route 60.

Mahdi Hashash.

128. Mahdi Hashash (15) dog den 9 november 2022 av sina skador efter att en bomb han skulle kasta mot en grupp israeler vid Josefs grav i Nablus exploderade i hans hand. Trots sin ringa ålder var han medlem i terrorgruppen Al-Aqsa Martyrs’ Brigade.

129. Rafat Ali Abdullah Issa (29) dog den 9 november 2022. Sköts när han försökte förstöra säkerhetsbarriären mellan Israel och Västbanken för att infiltrera Israel. Dog av skadorna.

130. Fulla Maslama (15) dog den 14 november 2022. Under en antiterroristinsats nära Ramallah såg israeliska soldater en misstänkt bil. Trots uppmaningar om att stanna fortsatte bilen att köra mot dem. Sedan avlossades skott mot bilen, som dödade den 15-åriga flickan. Handlade troligen inte om ett terrorförsök.

131. Muhammad Murad Sami Souf (18) dog den 15 november 2022. Han dödade tre israeler och skadade många andra i en terrorattack där en bil och kniv användes. Blev skjuten och dödad under attacken.

132. Mahmoud al-Sa’adi (18) dog den 21 november 2022. Dog i samband med en skottväxling mellan israeliska säkerhetsstyrkor och militanta palestinier under en antiterroroperation i Jenin. Verksam i Fatah.

133-134. Ahmed Shehadeh (16) och Muhammed Abu Kishk (22) dog den 23 november 2022. Dog i samband med upplopp vid Josefs grav i Nablus. The Lion’s Den (Lejonens lya) och Islamiska Jihad-terrorgrupperna säger att de sköt och kastade bomber mot israeliska soldater som eskorterade judiska pilgrimer till den heliga platsen.

135. Muhammad Harzallah (30) dog den 23 november 2022. Sårades i en skjutning med israeliska soldater i Nablus i juli. Dog efter flera månader på sjukhus. Medlem av terrorgruppen Al-Aqsa Martyrs’ Brigade.

136. Mufid Khalil (44) dog den 29 november 2022. En stor skara palestinier attackerade när två israeliska militärfordon gick sönder nära Hebron. Förutom stenar, brandbomber och bomber besköts de israeliska soldaterna som sköt tillbaka. Khalil dödades i upploppen. Aktiv i terrorgruppen Al-Aqsa Martyrs’ Brigade.

137-138. Jawad Rimawi (22) och Dhafer Rimawi (21) dog den 29 november 2022. Under ett uppdrag i Kafr Ein kastades cementblock och brandbomber från taken mot israeliska soldater som sköt tillbaka. Bröderna träffades och dog av sina skador.

139. Rani Mamoun Fayz Abu Ali (45) dog den 29 november 2022. Körde över och skadade allvarligt en kvinnlig soldat norr om Jerusalem. Blev skjuten av polisen efter en kort polisjakt. Han dog på sjukhus av sina skador.

140. Raed Ghazi Naasan (21) dog den 29 november 2022. Sköts när han kastade en brandbomb mot israeliska soldater utanför Ramallah enligt IDF. Var medlem i de palestinska säkerhetsstyrkorna.

Muhammad Badarneh.

141. Muhammad Badarneh (22) dog den 30 november 2022. Dog i en skjutning med israeliska soldater nära Jenin. Var aktiv i terrorgruppen DFLP.

Mohammed Ayman Saadi.

142-143. Mohammed Ayman Saadi (26) och Na’im Zubeidi (27) dog den 1 december 2022. De var aktiva i terrorgrupperna Islamic Jihad och Al-Aqsa Martyrs’ Brigade. Båda hade varit inblandade i flera terrorattacker och var hjärnorna bakom den dödliga kidnappningen av en israelisk tonåring från ett sjukhus i Jenin. Dödades i en skjutning med israeliska soldater.

144. Ammar Mefleh (22) dog den 2 december 2022. Han arresterades efter att ha knivhuggit en soldat i ansiktet. I närstriden som följde försökte Mefleh ta geväret från en annan soldat, som drog fram en pistol och sköt och dödade angriparen. Fallet fick stor uppmärksamhet när FN-sändebudet Tor Wennesland framförde “innerligaste kondoleanser” till terroristens familj.

145. Omar Manna (22) dog den 5 december 2022. Under en antiterroroperation söder om Betlehem utsattes israeliska styrkor för stenkastning, brandbomber och bomber. Manna träffades och dog av sina skador när israeliska soldater sköt tillbaka. Var aktiv i terrorgruppen DFLP.

146. Mojahed al-Najjar (32) dog den 7 december 2022. Sköt mot en israelisk militärbas nära Ofra. Sköts och dödades i en skottväxling med israeliska soldater. Hade tidigare suttit fängslad för terrorism.

Tariq al-Damej.

147-149. Sidqi Zakarneh (29), Tariq al-Damej (29) och Atta Shalabi (46) dog den 8 december 2022. De dödades i en skottväxling med israeliska soldater under en antiterroristoperation i Jenin. Var medlemmar i terrorgruppen Islamic Jihad.

Sidqi Zakarneh.

150. Zia Muhammad Shafiq al-Rimawi dog den 8 december 2022. Han sköts när han kastade stenar mot bilar som färdades på väg 465. Dog av sina skador.

151. Jana Majdi Assam Zakarna (16) dog den 11 december 2022. Hittades död på ett tak i Jenin efter en kraftig skottväxling mellan israeliska soldater och militanta palestinier i området. Den israeliska försvarsstyrkan, som erkänner att flickan sköts av misstag, säger att de sköt mot ett område som de blev beskjutna från.

PS: Vi är medvetna om att vissa händelser kanske inte finns med på listan. Listan ger i alla fall en relativt komplett bild av läget.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem