Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Svenska medier blundar för giftgas mot palestinier

En palestinsk man arbetar i en smuggeltunnel mellan Gaza och Egypten 2015. (Foto: Abed Rahim Khatib/ Flash90)

Den 3 september 2021 rapporterade bland andra en av Storbritanniens mest erkända tidningar, The Guardian, att ”tre arbetare” hittats döda i en smuggeltunnel mellan Gaza och Egypten. Uppgifter från den islamistkontrollerade enklavens talesperson Iyad al-Bozom anklagade den egyptiska sidan för att ha fyllt tunneln med giftgas, varefter tunneln hade kollapsat.

Enligt The Guardian, hävdade palestinierna att tunnlarna hade grävts under gränsen till Egypten för att möjliggöra för människor och vardagliga förnödenheter att transporteras till området, som har varit under israelisk blockad sedan 2007. Varför de gräver tunnlar till Egypten, om inte även Egypten har en blockad av Gaza, framgår inte av artikeln. Däremot skriver tidningen att Egypten har förstört hundratals tunnlar sedan 2013 på grund av problem med jihadister på Sinaihalvön.

Är svenska medier inte intresserade av Gaza?

Det är lätt att hitta massor av tidningar, Tv-kanaler och nyhetsappar som berättar om det misstänkta brottet att använda giftgas mot terrorister, till exempel AP News, Express News, The Telegraph, The Washington Post, Arab News, The Jerusalem Post, OP India, Alba Waba, News Press Now, News Yahoo, Háaretz. Men inte några svenska medier alls. Om tre Gazabor hade misstänkts blivit dödade av israelisk giftgas – hade det skrivits om det i svenska tidningar? Definitivt!

Flera anklagelser om giftgas

Egypten har anklagats för giftgasattacker mot Gaza tidigare. Senast 2019 publicerade Al-Jazeera och flera andra anklagelser om två giftdödade palestinier. Samma sak 2017 och 2010. 2012 skrev faktiskt svenska Arbetaren att ”egyptisk militär anklagas för att ha sprutat in giftgas”. Ingen annan svensk tidning verkar ha fått någon information eller tyckt att det är något att trycka.

Dubbelmoral i svensk press 

Trots att Egypten har en blockad av Gazas islamiststyrda område och kontrollerar personer och varor, precis som Israel, nämns det nästan aldrig i svensk press. Och när tre Gazabor misstänks ha blivit kvävda av egyptisk giftgas, skriver ingen i svensk press om det. Är det bara Israel som ska granskas och kritiseras? Eller är det ”dubbel standard”?

Hur svarar Hamas på den egyptiska giftattacken?

Hur Hamas ska svara? Ska de börja med protestmarscher och försöka sig bryta igenom gränsstaketet mot Egypten eller svara med raketangrepp? Troligen inte. Hamas syfte är att utradera världens enda judiska stat. Staten där Muslimska brödraskapet sitter i regeringen, medan det är dödsstraff i Egypten att ens vara medlem i Muslimska brödraskapet.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem