Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israeliska flygattacker i Syrien unikt skonsamma för civila

Israel Air Force. Illustrationsbild från www.idf.il

Under åtta år har högst 40 civila dödats i Syrien under Israels insatser mot iranska militären, jämfört med 15 500 för de övriga utländska flygstyrkorna, skriver Airwars i en ny rapport.

The Jerusalem Post skriver i dag att organisationen registrerar alla civila förluster som orsakats i flyganfall av de utländska styrkorna sedan 2014. Airways beräknar att Rysslands flygvapen är ”troligen ansvariga” för att ha dödat minst 4 096 – 6 085 civila sedan 2015. Samtidigt är den USA-ledda koalitionen med franska och brittiska flyg ansvariga för mellan 5 724 och 9 432 civilas död i Syrien. Det innebär att israeliska flygattacker endast drabbar 0,5–0,2% så många civila i det krigshärjade landet, som de övriga krigförande länderna.

Inga civila dödsfall rapporterade på fyra år

Enligt lokala rapporter har de flesta av de israeliska attackerna mot iranska styrkor och dess allierade Hizbollah, riktats mot flygbaser, truppkonvojer och vapenlager utanför befolkningscentra. Enligt Airwars forskare kunde de inte identifiera ett enda civilt skadeståndsanspråk mot israeliska åtgärder under de första fyra åren av insatsen, som IDF kallar “Operation Chess”. Samtidigt har över 600 militanta stridande och syriska och iranska soldater dödats i attackerna sedan 2013.

Koalitionens val har dödat tusentals

Enbart i Deir Ezzor-området dödades mellan 253–334 stridande i 23 israeliska luftangrepp, “men trots en så intensiv flygkampanj kunde Airwars inte identifiera en enda lokal anklagelse om civil skada orsakad av israeliska styrkor i Deir Ezzor”, skriver man. Rapporten anser att ”till skillnad (från israeliskt flyg), har andra utländska stridande såsom Ryssland och den USA-ledda koalitionen gjort ett strategiskt val i Syrien som har lett till att tusentals civila har dödats”.

Under de snart 10 år som inbördeskriget pågått och allt fler iransktrogna militärer infiltrerat Syrien, har antalet attacker som tillskrivs Israel ökat. Officiellt kommenterar dock inte Israel medieuppgifterna.

Uteslutande militära mål

“I Syrien anfaller Israel nästan uteslutande militära mål borta från befolkningscentra, såsom konvojer och flygbaser. Det är otroligt sällsynt att Israel genomför insatser i stadsområden”, sa han. ”När sådana inträffar i stadsområden, som attacken i Latakias hamn … eller Damaskus internationella flygplats, är skadorna och effekterna av dessa strejker lokaliserade. Israel är mycket noga med hur det slår till, vilket inte är utan risk.” Det var också mycket sällsynt med angrepp på militärer i deras hem.

Israeliska luftvapnet IAF förbereder sig (Foto: IDF SPOKESMAN’S UNIT)

Iran är på den syriska regimens sida och är Israels allra farligaste fiende. Iranska trupper och dess allierade Hizbollah har nu stora styrkor och vapenförråd på gränsen mot Israel.

Betydligt mindre mediabevakning

Rapporten jämförde flygattackerna i Syrien med den 11 dagar långa striden mellan Israel och terrorgrupper på Gazaremsan i maj.  Syriska civila offer till följd av flygattacker har “fått betydligt” mindre internationell bevakning än offer för israeliska attacker i Gaza, då 151 – 192 civila och 90 – 100 militanta omkom. Israel genomförde då 1 500 attacker med flyg och artilleri, som svar på Hamas 4 400 raketattacker mot civila. Endast 9% av Israels attacker ledde till civila förluster i det extremt tätbefolkade området.

Attacktunnlar i bostadsområden

Det svåraste uppdraget, att förstöra Hamas attacktunnlar, orsakade 56–68 civila dödsfall. Att utsätta sin befolkning för risk att dödas genom att gömma vapen och stridande bland civila är ett krigsbrott enligt Haagkonventionen. I ett försök att minska antalet civila dödsfall försöker Israel, enligt rapporten, utföra attackerna mot militära mål på natten.

En illustrerad karta visar Hamas attacktunnlar I hela Gazaremsan och vilka som förstördes av IDF. (Foto IDF SPOKESMAN´S UNIT)

Jämförelse med USA och Ryssland

“Det är bombningens intensitet och befolkningstätheten som ökar antalet civila dödsfall”, sade Woods. “Det finns gränser för precisionskrigföring.” Enligt Woods var intensiteten i bombningen av Gaza under striderna i maj 2021 jämförbar med civil skada under de amerikanskledda kampanjerna mot Islamiska staten i Mosul och Raqqa och den ryska kampanjen i Aleppo.

Hamas medvetna mål upprör

Woods sa angående Hamas and Palestinska Islamiska Jihad : ”Det är upprörande att de medvetet riktade in sig på städer med raketer. Och där raketerna kom igenom [luftförsvaret] dödades civila och många fler skadades. Vi kommer att fortsätta att pressa Hamas att ta hänsyn.”

Israeliska försvarsstyrkan IDF svarar

IDF:s talesperson säger att ”Under hela operationen opererade IDF för att skydda staten Israels och dess medborgares säkerhet och för att förhindra Hamas och andra terrororganisationer att döda civila och civil infrastruktur. IDF slog till mot militära mål som tillhör Hamas och andra terrororganisationer i Gazaremsan. Samtidigt som terrororganisationer på Gazaremsan medvetet gömmer sina militära verksamheter i tätbefolkade civila områden, vidtar IDF alla möjliga åtgärder för att minimera skador på civila och civil egendom så mycket som möjligt.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem