Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Bennett: Kortare, svagare Iranavtal kan snart komma

Naftali Bennett, Israels premiärminister. (Foto wikimedia commons)

“Sedan det ursprungliga avtalet undertecknades har två saker hänt: iranierna har utvecklat sina anrikningsmöjligheter väldigt mycket och tiden har gått.”

Kärnavtalsförhandlingarna kan snart sluta med en överenskommelse som inte är tillräckligt hård mot Iran, varnade premiärminister Naftali Bennett vid öppningen av söndagens regeringsmöte. “Samtalen mellan Iran och [världs]makterna om en återgång till Iran-avtalet är mycket långt framskridna”, sa Bennett. “Det kan hända att vi kommer att se ett avtal inom kort.” Och han tillade “Det troliga nya avtalet är kortare och svagare än den tidigare”.

Bennett förklarade att det tidigare JCPOA-avtalet (Joint Comprehensive Plan of Action), som undertecknades 2015, var för en period av 10 år. Att återvända till den innebär att Irans restriktioner för urananrikning kommer att löpa ut om bara två och ett halvt år.

“Sedan det ursprungliga avtalet undertecknades har två saker hänt: iranierna har utvecklat sin anrikningsförmåga väldigt mycket och tiden har gått”, sa han. Om två och ett halvt år, sa Bennett, kommer Iran enligt ett nytt avtal ”att kunna och ha rätt till att utveckla och installera avancerade centrifuger, utan begränsningar; arenor fulla av centrifuger.

“I gengäld får iranierna nu tiotals miljarder dollar och sanktioner kommer att tas bort”, sade han.  “Till slut når dessa pengar terrorn i regionen. Den terrorn äventyrar oss och andra länder i regionen – som vi såg nyligen – och kommer också att äventyra amerikanska styrkor i regionen.”

Israel är berett att skydda sina medborgares säkerhet, på egen hand, i vilket scenario som helst, tillade premiärministern.

Bennett varnade också för att Teheran har insisterat på att IAEA (Internationella atomenergiorganet) ska avsluta sina utredningar av misstänkta iranska kärnkraftsanläggningar som en del av avtalet.

“Iran har gömt och gömmer fortfarande kärnvapenrelaterat material medan vi talar”, sa Bennett vid konferensen för ledarna för de stora amerikanska judiska organisationerna.  “Dessa inspektörer som arbetar mycket hårt tog Iran på bar gärning och nu kräver Iran att just dessa inspektörer låtsas glömma vad de såg… Om [världen] på grund av politiska överväganden säger till inspektörerna, ‘glöm allt ni har gjort,’ “det skulle vara ett lågt slag för IAEA.”

Även om Biden-administrationen förhandlar fram en överenskommelse som Israel anser inte är bra, “kommer USA att förbli vår största och starkaste vän,” sa Bennett, “men det är i slutändan vi i regionen, vi här i Israel, som kommer att bära konsekvenserna. ”

Samtidigt varnade försvarsminister Benny Gantz på söndagen att även om ett kärnkraftsavtal kommer att undertecknas, måste Iran förhindras från att vara en stat på väg att skaffa kärnvapen.

“Ett kärnkraftsavtal, om det undertecknas med Iran – markerar inte slutet på vägen”, sa han vid säkerhetskonferensen i München. “Åtgärder måste vidtas för att säkerställa att Iran inte fortsätter att berika ytterligare anläggningar, och tillsynen måste ökas. Vi måste se till att de avancerade centrifugerna inte finns i andra anläggningar.”

Det aktuella förslaget skulle avbryta Irans urananrikning över 5 % renhet. Det skulle också frysa Irans 7 miljarder dollar som fastnat i sydkoreanska banker på grund av amerikanska sanktioner, och det skulle få Iran att släppa västerländska fångar.

Därefter måste Iran återgå till JCPOA:s huvudsakliga gräns att till största delen eliminera sitt lager av anrikat uran och minska anrikningen till 3,75 %. USA skulle också avstå från sanktioner mot iransk olja.

Ett brev undertecknat av 250 av 290 iranska parlamentariker, publicerat i söndags, krävde att amerikanska och europeiska parter måste garantera att de inte kommer att lämna ett återställt avtal, och inte heller utlösa omedelbara sanktioner mot Iran omedelbart om det bryter mot kärnkraftsöverensstämmelserna.

Vid en paneldiskussion om Abrahamsavtalen sa försvarsminister Benny Gantz att de fyra avtalen öppnar “Mellanösterns portar” för samarbete som skulle “stärka våra ekonomier, sprida innovation och bidra till regional stabilitet och säkerhet.” Samtidigt var varnade han Iran och Hizbollah för att ”Vi kommer inte att tveka att agera när som helst och var som helst för staten Israels säkerhet.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem