Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Historisk marinövning i Röda havet

Israeliska och amerikanska örlogsfartyg deltar i en gemensam övning i Röda havet. (Foto: US Navy)

För första gången deltog flera Gulfstater i en marinövning tillsammans med Israel.

Israels, USA:s, Förenade Arabemiratens och Bahrains flottor organiserade en gemensam övning i Röda havet denna vecka. Det ska ses som ett tecken på deras gemensamma motstånd mot den iranska närvaron och aggressionen i dessa vatten.

Faran från Iran

– Den [iranska] närvaron är något vi måste trycka bort så långt som möjligt från staten Israel, från Röda havet och från de områden som hindrar vår frihet att segla. För att uppnå detta måste vi ha ett tätare partnerskap, enligt en hög officer i den israeliska flottan, som uttalar sig anonymt.

Övningen markerar ett nytt kapitel i Israels förbindelser med arabländerna. Aldrig tidigare har marinövningar hållits mellan Emiraten och Bahrain och Israel. Sjöövningen sker drygt ett år efter att flera arabländer normaliserat relationerna med Israel genom Abrahamavtalen, som lett till flera samarbeten.

Effekt av Abrahamavtalen.

– Israels internationella anseende blir allt starkare. Det finns en önskan från många länder, inklusive några överraskande, att knyta sig närmare till oss och att ha ett tätare samarbete med oss, säger Israels premiärminister Naftali Bennett.

USA:s 5:e flotta deltog i övningen och är bara en av många övningar som flottan kommer att hålla med Israel och andra allierade i området i framtiden.

Attacker till havs

Sedan februari har Iran och Israel involverats i ett “skuggkrig” till havs, där fartyg med anknytning till länderna har blivit attackerade, bland annat i vattnet runt Persiska viken och Omanbukten.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem