Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel kräver att FN:s säkerhetsråd stoppar Irans attacker mot sjöfarten

Hål i skrovet på det israeliskägda fraktskeppet Helios Ray utanför Oman i februari 2021. (Foto Twitter)

Israels ambassadör i USA och FN uppmanade FN:s säkerhetsråd till sanktioner mot Teheran och varnade för regimens utveckling av drönarteknik, enligt en artikel från The Jerusalem Post 4 augusti 2021

Det japanskägda liberianska tankfartyget Mercer Street, som drivs av israeliskt ägda Zodiac Maritime, attackerades utanför Omans kust. Kaptenen och en säkerhetsvakt från Storbritannien respektive Rumänien dödades. Den engelske generalen Sir Nick Carter sa att Iran gjorde ”ett stort misstag” när de attackerade skeppet.

FN:s säkerhetsråd (UNSC) måste bestraffa Teheran för dess maritima terrorism, skrev Israels ambassadör i USA och FN Gilad Erdan på tisdagen i ett brev till FN:s säkerhetsråd, där han betonade utveckling av drönarteknik inom Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC).

“Säkerhetsrådet måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att hålla den iranska regimen fullt ut ansvarig för dess upprepade och ohämmade grova brott mot internationell lag”, skrev Erdan.Han uttalade sig efter att Israel och USA anklagat Iran för att stå bakom drönarattacken som inträffade på torsdagen mot Mercer Street, det japanskägda oljetankfartyg som drivs av israeliskt ägda Zodiac Maritime Ltd.

Storbritannien, Rumänien och Liberia skrev också brev till FN:s säkerhetsråd, då de ansåg att det var “mycket troligt” att Iran använde en eller flera drönare för att attackera fartyget utanför Oman.”Denna attack störde och utgjorde en risk för säkerheten för internationell sjöfart och var ett klart brott mot internationell lag”, konstaterade länderna. “Denna handling måste fördömas av det internationella samfundet”, avslutade de brevet.

NATO meddelade att man som ”allierad är oroad över Irans destabiliserande åtgärder” och att ”Storbritannien, Rumänien och USA har kommit till slutsatsen att Iran, högst sannolikt, är ansvarig för händelsen”.

Diplomater har sagt att Storbritannien förväntades ta upp frågan i ett slutet säkerhetsrådsmöte de närmaste dagarna. Rådet ska också diskutera sjösäkerheten i ett offentligt möte på måndag under ledning av Indiens premiärminister Narendra Modi. Indien är rådets ordförande i augusti.

Länderna uttalade sig när iranskstödda styrkor tros ha beslagtagit en oljetanker i havet utanför Förenade Arabemiraten den 3 augusti.Två källor identifierade fartyget som Panama-flaggade fartyget Asfaltprinsessan i ett område i Arabiska havet som leder till Hormuzsundet, genom vilket en femtedel av världens havstransporterade oljeexport strömmar. Kaparna lämnade skeppet dagen efteråt.

Iran har avvisat båda anklagelserna om händelserna till havs.

Irans högste ledare Ayatollah Khamenei (Foto Wikipedia)

Erdan skrev till FN:s säkerhetsråd att “Irans upprepade fräcka och mordiska handlingar – som utgör allvarliga brott mot FN:s stadga och internationell lag – inte bara syftar till att hota säkerheten för internationell sjöfart och navigering och störa den internationella handeln, utan att destabilisera ytterligare en mycket instabil region.

“Säkerhetsrådet får inte sitta overksam inför sådana kränkningar utförda av Iran eller av terrororganisationer i hela regionen som fungerar som dess ombud.”Det är särskilt viktigt, noterade han, att lyfta fram den roll som IRGC har spelat “för att orsaka våld och förstörelse i Mellanöstern och på andra ställen i världen”. IRGC, skrev han, “är huvudsponsor för terrorgrupper och miliser i hela regionen.

Iranska Revolutionsgardet (IRGC) paraderar. (Skärmdump )

“Med tiden har IRGC utvecklat farliga och exakta vapen, till exempel attackdrönare och långdistansmissiler, som de använder mot civila människor och civila föremål i länder i regionen, antingen direkt eller med hjälp av terrorgrupperna som IRGC sponsrar och stöder.”

Han framhöll även tidigare iranska marina attacker i år, inklusive på de israeliskägda fartygen Helios Ray i februari och Hyperion Ray i april. Fartyget CSAV Tyndall, som tidigare ägdes av en israel, attackerades i juni.

Det israeliskägda fraktfartyget Helios Ray angreps troligen av iranska kommandosoldater i februari 2021. (Foto: Shipspotting)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem