Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel decimerade den iranska drönarflottan i februari

Israels Albits Hermes 900 Kochav "stjärna" är efterträdaren till Hermes 450, som är världens mest använda militära drönare. Foto wikimedia.commons)
En attack sägs ha förstört hundratals drönare nära Kermanshah i Iran, vilket föranledde denna veckas hämndattack mot platsen i Irak, varifrån det drönförstörande uppdraget ska ha utförts från.

En drönarattack i mitten av februari ska ha orsakat stora skador på Irans drönarflotta, vilket fick Iran att avfyra missiler denna vecka mot en plats i Irak, som de hävdar var en israelisk underrättelsebas, skriver Times of Israel.

Hundratals drönare bedöms ha förstörts i attacken mot flygbasen nära Kermanshah i västra Iran, rapporterade först Haaretz.

Medan Israel har erkänt att de riktar in sig på baserna för iranska styrkor och allierade terrorgrupper i Syrien, såväl som vapentransporter till Iranstödda grupper i regionen, skulle ett luftangrepp på iranskt territorium skulle vara mycket ovanligt.

Tjänstemän i Teheran anklagar nu Israel för attacken. Israel har inte alls kommenterat den påstådda attacken.

Stationen sa att det var på grund av drönarattacken som Iran avfyrade missiler mot det amerikanska konsulatet i Erbil under natten till lördagen. Iran har sagt att målet för missilerna var en plats som användes av israelisk underrättelsetjänst och, enligt Al Mayadeen, var det därifrån som drönarattacken i februari utgick ifrån.

Israel har upprepade gånger varnat för att iranska drönare är ett betydande hot mot regionen – särskilt som Teheran beväpnar terrorister längs Israels gränser. Militära tjänstemän sa förra veckan att Irans “UAV-terror” (unmanned aerial vehicle) är en ny och global fråga, och anklagade Teheran för att direkt attackera både militära och civila mål i Mellanöstern.

Tidpunkten för uppgifterna har att göra med de pågående, och nästan avslutade, kärnavtalssamtalen i Wien.

Förhandlare på alla sidor har de senaste dagarna signalerat att ett nytt avtal för att återuppliva avtalet, formellt känd som JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), är nära. Israel har lyft fram det faktum att det framväxande kärnavtalet inte tar upp drönarfrågan.

IDF tror att Iran försöker beväpna alla sina ombud i regionen – i Syrien, Libanon, Irak och Jemen – med hundratals och till och med tusentals UAV, förutom att tillhandahålla militär utbildning.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem