Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Anti-PA “intifada” i Betlehem hotar julfestligheter

Palestiniernas president Mahmoud Abbas 2020. (Foto flash/90)

Kampen mellan Fatah, Hamas och PFLP fortsätter på Västbanken.

Journalist Khaled Abu Toameh rapporterade idag om dagliga stora protester mot den palestinska självstyrande myndigheten (PA) i de tre flyktinglägren i Betlehem.

Invånare i Betlehems tre flyktingläger har deltagit i dagliga protester mot PA, vilket försvårar förberedelserna för julfirandet i Betlehem och städerna Bet Jala och Bet Sahour.

Under de nattliga protesterna den senaste veckan brände invånarna däck och blockerade gator och krävde att flera unga män som arresterades av PA:s säkerhetsstyrkor skulle friges.

Protesterna började i Dheishehs flyktingläger efter att säkerhetsstyrkorna arresterade ett antal unga män med banderoller som tillhörde Hamas och Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) under begravningen av Amjad Abu Sultan.

https://twitter.com/i/status/1466478508851568646

Säkerhetsstyrkorna arresterade flera unga män från lägren Dheisheh, Aida och Jibrin.PA-ledningen har förbjudit palestinier att bära Hamas-flaggor och banderoller från andra palestinska grupper under offentliga evenemang.

Protesterna började först i Dheisheh-lägret efter att PA:s säkerhetsstyrkor förra veckan arresterade Mohammed Shaheen, en tonåring som deltog i Abu Sultans begravning. Flera lägerinvånare som kallats till förhör av säkerhetsstyrkorna har vägrat att komma.

“Det som händer i Dheisheh och de andra två flyktinglägren är ett litet intifadauppror mot den palestinska myndigheten”, sa en palestinsk journalist från Betlehem. ”Invånarna i lägret är arga, eftersom de känner sig skrämda av de palestinska säkerhetsstyrkorna. Åtgärderna riktar sig mot anhängare av PFLP och Hamas.”

En högre tjänsteman hos den regerande Fatah-fraktionen ledd av PA:s president Mahmoud Abbas anklagade Hamas och PFLP för att stå bakom lägrets protester. “Hamas och PFLP uppviglar invånarna i lägren mot den PA”, hävdade tjänstemannen. “Detta händer inte bara i Betlehemsområdet, utan också i andra läger, särskilt i områdena Nablus och Jenin.”

PFLP sade i ett uttalande på lördagen att den håller PA ansvarig för de senaste spänningarna i Betlehem. Gruppen hotade att “slå till med järnhand mot alla dem som skadar PFLP:s symboler.”


Betlehems kommun har under tiden börjat dekorera staden inför jul. Men några kristna invånare varnade för att spänningarna i de närliggande flyktinglägren kan sprida sig till Betlehem. ”Situationen i Betlehem är mycket spänd”, sa en kristen affärsman som äger en olivträfabrik i staden.

Spänningarna i Betlehem kommer mitt i växande scener av våld på universitetsområden på Västbanken. På lördagen knivhöggs en 21-årig student till döds under ett bråk vid Arab American University (AAU) nära Jenin. Hans vänner sa att han attackerades av studenter med anknytning till Fatah. En misstänkt överlämnade sig senare till PA-polisen i Jenin.

På fredagen utbröt ytterligare ett slagsmål vid Bir Zeit University mellan Fatah- och PFLP-studenter. Universitetet meddelade att campus kommer att stängas på lördag.

Våldet bröt ut efter att ett antal studentgrupper anslutna till Hamas och PFLP fördömt PA:s säkerhetsstyrkor för att ha gjort en razzia och genomsökt av universitetets sovsalar. Fatah-anslutna studenter, som var missnöjda med uttalandet, ska ha misshandlat några PFLP- och Hamas-anhängare.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem