Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Dussintals dödade vid stormning av lastbilskonvoj med nödhjälp i Gaza City

Drönarfilm från de kaotiska scenerna vid Gaza City runt lastbilskonvojen. (Screenshot))
Dussintals palestinier dödades på torsdagen i Gaza City när de stormade lastbilar med nödhjälp som körde in i staden.

Den israeliska försvarsstyrkan (IDF) sa att de flesta av offren dödades och skadades när de blev överkörda av hjälpsändningens bilar. Beväpnade män öppnade också eld i området när de plundrade konvojen på förnödenheter.

Armén uppger att den initiala undersökningen visar att de inte sköt mot folkmassan som rusade fram mot konvojen med nödhjälp, men öppnade eld mot flera Gazabor som trots varningar rörde sig mot soldater och en stridsvagn. Massan av människor utgjorde fara för soldaterna.  

IDF publicerade drönarvideo som visar tusentals människor svärma runt lastbilarna, när de nådde området i norra Gaza. Den bevisar det kaos och laglöshet som rådde. En del av fordonen som kördes av “privata entreprenörer” fortsatte att försöka tränga sig förbi folkmassorna och majoriteten av offren blev påkörda eller nedtrampade i den kaotiska situationen.

Terrororganisationen Hamas säger att 104 personer dödades och omkring 760 skadades av den israeliska militären i vad de kallar en “massaker”. Hamas har tidigare bekräftats både extremt överdriva dödssiffrorna, men även att lägga skulden på Israel, när det i själva verket har varit ett terroristverk. Mest känd är PIJ:s raket mot Al-Ahli-sjukhuset.  

Denna händelsen började runt klockan 16, när ett 30-tal lastbilar med humanitär hjälp anlände till Gaza Citys kust för att leverera mat till palestinier i Rimal-kvarteret enligt media.

Tusentals palestinier plundrade konvoj

Tusentals palestinier rusade efter lastbilarna efter att de passerat en IDF-kontroll i centrala Gaza, vilket ledde till de kaotiska scenerna med dussintals döda.

IDF:s fann att några av lastbilarna lyckades fortsätta längre norrut, där beväpnade män öppnade eld mot konvojen nära Rimal och plundrade den.

Dussintals palestinier som rusade med den sista lastbilen i konvojen, längre söderut, började röra sig mot en IDF-stridsvagn och trupper stationerade vid militärens checkpoint, visade den initiala utredningen.

En officer beordrade soldater att skjuta varningsskott i luften, eftersom palestinierna befann sig inom några dussin meter, samt skjuta mot benen på dem som fortsatte att röra sig mot trupperna. Färre än 10 av offren var ett resultat av israelisk eld.

“I morse samordnade IDF en konvoj med 38 lastbilar för att ge ytterligare humanitär hjälp till invånarna i norra Gaza. Detta humanitära bistånd kom från Egypten, genomgick en säkerhetskontroll vid den humanitära korsningen Kerem Shalom i Israel och gick sedan in i Gaza, för distribution av privata entreprenörer”, sa IDF:s talesperson Hagari.

“När dessa viktiga humanitära förnödenheter tog sig mot nödställda Gazabor, rusade tusentals Gazabor lastbilarna, några började våldsamt knuffa och trampa ihjäl andra Gazabor och plundra de humanitära förnödenheterna.”

Trupperna avlossade då varningsskott i ett försök att skingra folkmassan.

Sammanbrott av allmän ordning

IDF har koordinerat flera hjälpleveranser till norra Gaza under de senaste veckorna, även om denna var större än vanligt. De ska nu hitta en lösning för att förhindra att sådana incidenter inträffar igen. 

Biståndsgrupper säger att det har blivit nästan omöjligt att ge humanitär hjälp på grund av svårigheten med samordning, pågående fientligheter och sammanbrott av allmän ordning, med massor av desperata människor.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem