Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Islamiska Jihads raketer dödade hundratals palestinier på sjukhus i Gaza

Videor visar ett regn av raketer skjutna från Gaza mot Israel (till höger), följt av en enorm explosion i rakternas riktning (till vänster). (Skärmdump)
Militära analytiker finner bevis för att terrorgruppen Palestinska Islamiska Jihads våldsamma raketbeskjutning av Israel den 17 oktober även träffat Gazas Al-Ahli sjukhuset. Den stora explosionen tros orsakas av vapenlager som Hamasregimen lagrar under sjukhuset.

Israels försvarsstyrkas (IDF:s) analys visar att en felaktigt skjuten raket som avfyrats av terrorgruppen Palestinska Islamiska Jihad (PIJ) i ett regn av raketer mot Israel, träffade Al-Ahli-sjukhuset. Videor som stödjer Israels ståndpunkt har publicerats.

IDF meddelade redan på tisdagskvällen att de inte låg bakom en explosion på ett sjukhus i Gazaremsan, som enligt Hamas hälsomyndigheter ledde till hundratals dödsfall. En felskjuten raket som avfyrades av Gaza-terroristerna ledde till explosionen vid Al-Ahli Baptistsjukhus.

 

I en kort video sa IDF:s talesman Daniel Hagari att “en analys av IDF:s operativa system indikerar att en störtflod av raketer avfyrades av terrorister i Gaza, som passerade i närheten av Ahli-sjukhuset i Gaza vid den tidpunkt då den träffades.” 

Han tillade att “Underrättelser från flera källor som vi har indikerar att Islamiska Jihad är ansvarig för den misslyckade raketbeskjutningen som träffade sjukhuset i Gaza”.

 

IDF hade inte verkat i området vid tidpunkten för explosionen. 

Det Hamas-styrda hälsoministeriet i Gaza sa initialt att minst 500 människor dödades, rapporterade AP, en siffra som senare ändrades till mellan 200 och 300, enligt media.

De Gaza-baserade terrororganisationerna skjuter rutinmässigt raketer urskillningslöst mot Israel och att omkring 450 raketer har fallit inne i Gaza sedan krigets början den 7 oktober, vilket också ”äventyrar och skadar Gazas invånares liv.”

En video, tagen från Kibbutz Netiv Haasara, verkade stämma överens med bilder tagna av Al Jazeera, som också visade en raket som exploderade i Gaza.

 

Hamas och de flesta arabländerna skyllde dock omedelbart på Israel, medan västländer som Spanien fördömde den ”skrämmande massakern på Al-Ahli-sjukhuset i Gaza”, utan att ta ställning till vem som orsakat den. Inte heller WHO:s fördömande av attacken anklagar någon part.

Stora ammunitionslager under sjukhus

Sprängkraften i de raketer som Hamas och PIJ har, är inte särskilt stor. De kan förstöra ett litet hus, men inte på långt när orsaka en sådan jätteexplosion som utplånade sjukhuset Al-Ahli.

Storleken på explosionen är ännu ett bevis på Hamas krigsbrott att ha krigsmaterial under sjukhus. Patienterna på sjukhuset använts därmed av terrorregimen som mänskliga sköldar, samtidigt som sjukhuset därmed blir ett legalt militärt mål.

USA:s president Joe Biden sa vid besöket i Israel på onsdagen att explosionen på al-Ahli sjukhus i Gaza verkar ha orsakats av Gazas terrorgrupper och inte Israel.

“Jag är djupt ledsen och upprörd över explosionen på sjukhuset i Gaza i går. Och baserat på vad jag har sett verkar det ha gjorts av den andra sidan, och inte (Israel)”, sa han och stödde offentligt Israels version av händelserna.

Men han tillägger, “det finns många människor där ute som inte är säkra.”

USA, Storbritannien och Frankrike bekräftar palestinsk raket

De militära underrättelsetjänsterna i USA, Storbritannien och Frankrike säger alla att det inte finns något som tyder på ett israeliskt angrepp. Allt tyder istället på att det rörde sig om ett raketskott från Gazaborna själva som dödat människorna vid sjukhuset.

Den franska militära underrättelsetjänsten (DRM) säger att någon israelisk attack inte ligger bakom sjukhusexplosionen i Gaza.

“Det finns inget som tillåter oss att säga att det är en israelisk attack, men det mest sannolika (scenariot) är en palestinsk raket som hade ett skjutfel”, sade DRM enligt Reuters.

Enligt DRM var nedslagskratern för liten för att ha orsakats av en israelisk missil.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem