Exempel på våldsamma upplopp, som i helgen ledde till en skjutning av en israelisk soldat vid staketet mellan Israel och Gaza. (The Israel Project / Flickr.com)

Hamas barnsoldater är med vid skjutning av israelisk soldat

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Lördagens utveckling av det pågående kriget mellan palestinska Hamas och Israel, ledde bland annat till att 21-åriga israeliska soldaten Bar-el Shmul sköts i huvudet på nära håll, enligt The Jerusalem Post. Han har genomgått flera operationer och är fortfarande i ett livshotande tillstånd. Shmuels befälhavare sa att soldaterna var där “för att förhindra terrorister och upplopp från att nå israeliskt territorium.”

Hamas ökar spänningen

Enligt Haaretz har ”Hamas valt att öka spänningarna gränsen till Israel på lördag, trots överenskommelsen om att förnya överföringen av stödpengar från Qatar till Gaza nåddes förra veckan”. Förevändningen till upploppet sägs vara en minnesdag av att en mentalt sjuk australiensare satte eld på en predikstol i al-Aqsamoskén 1969.

21-åringen skjuten på nära håll

Den palestinska attacken kan ses i en video som delats på sociala medier.  Dussintals palestinier ses samlas längs staketet nära Shmuelis position. En av dem försöker rycka från Shmuel hans vapen och även om palestiniern lyckades få ta tag i pipan lyckades Shmueli dra tillbaka det. I en annan video av samma händelse ses palestinier kasta föremål som träffar vapnet varefter en palestinier närmar sig Shmuel och skjuter honom med en pistol på nära håll i huvudet.Den skjutne soldatens befälhavare sa att “Det var ganska ovanligt, terroristens fräckhet och att han vågade komma så nära soldaten med vapnet.” Att ha beväpnade angripare inne i en grupp, är ett mycket effektivt av angriparna och en oerhört svår situation för den militär som ska hindra intrånget.

Palestinska barn deltog i angrepp

Demonstranterna kastade sprängämnen och stenar och trupper svarade med tårgas och levande eld, sade IDF. 41 av angriparna skadades enligt palestinierna. På foton tagna av Jack Khory ses Gazabor gå mot gränsen. Många av deltagarna i de våldsamma upploppen verkar vara barn i åldrarna 10 – 14 år. Hamas har årligen stora träningsläger för barnsoldater.

Hamas många krigsbrott mot barn

Eftersom det pågår ett krig och upploppen är våldsamma med skjutvapen och granater, är en rapporterad allvarligt skottskadad 13-årig palestinier ytterligare ett bevis på Hamas krigsbrott enligt artikel 38 av FN:s barnkonvention. Det är också ett krigsbrott att använda civilt klädda personer i strider enlig Haagkonventionen. Därmed är dessa illegalt stridande personer inte skyddade av internationell lag.

Vedergällningen i form av luftangrepp riktade sig mot fyra av Hamas militära förråd och vapenfabriker.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram