Search
YHamas ledare Yahya Sinwar visar sig offentligt under en åminnelse i Gaza den 24 maj 2021. (Foto: Flash90)

– Hamasledaren Sinwars dagar är räknade

Hamasledaren Yahya Sinwar har amerikanskt blod på händerna, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan besöker Israel. På en presskonferens i samband med besöket sa den amerikanska regeringens säkerhetsrådgivare att Hamas-chefen Yahya Sinwar “dagar är räknade”. 

– Jag tror att vi lugnt kan säga att det inte spelar någon roll hur lång tid det tar. Rättvisan kommer att segra, sa den höga tjänstemannen.

Medan israeliska ledare har gjort liknande uttalanden flera gånger och hänvisat till Sinwar som en ” dead man walking“, är det första gången som Hamas-ledaren omtalas på ett sådant sätt av en hög amerikansk tjänsteman. 

Den amerikanska regeringens säkerhetsrådgivare betonar att Yahya Sinwar har “blodet från amerikanska medborgare på sina händer”.

38 amerikaner dödades i massakern den 7 oktober. Dessutom hålls åtta amerikanska medborgare fortfarande fångna av Hamas. 

Sinwar gömmer sig troligen under jorden i staden Khan Younis i södra Gaza, efter att han flytt söderut i en humanitär konvoj tidigt under kriget. 

Den israeliska försvarsstyrkan har utlovat en belöning på motsvarande fyra miljoner kronor till dem som kan ge information om Sinwars gömställe.

Sinwar tog över som ledare för Hamas på Gazaremsan efter Ismail Haniyeh, som för närvarande bor i Qatar och är Hamas politiska ledare. 1989 dömdes Sinwar till fyra livstidsstraff i Israel för att ha planerat kidnappningen och mordet på två israeliska soldater och fyra palestinier som anklagades för att ha samarbetat med Israel. 

Han släpptes 2011 när Israel släppte över 1 000 palestinska terrorister från israeliska fängelser i utbyte mot den israeliska soldaten Gilad Shalit. 

Sinwar var den som godkände attacken mot Israel den 7 oktober, då över 1 200 dödades, över 6 000 skadades och över 240 togs som gisslan.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram