Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Jenin – hotet mot den palestinska myndigheten och civila på Västbanken

Beväpnade palestinier skjuter mot israeliska soldater i staden Jenin den 13 maj 2022. (Foto: Flash90)
Terrororganisationernas övertag av makten på Västbanken utgör en stor risk för den palestinska myndigheten och de civila palestinierna så väl som israelerna.

Under det senaste året har en terrorvåg utgått från de allt växande jihadistiska organisationerna som fått fotfäste på Västbanken, särskilt i Jeninområdet. Terroristerna har utfört skjutningar, bilramningar, knivhuggningar och bombningar.

52 människor dödades av sådana attacker sedan juni 2022. Av dem har 15 dödats av terrorister från Jenin.

Tre av de dödliga terrorangreppen som utgått från Jenin under det senaste året.

Terrororganisationerna utnyttjar de civila områdena i Jenins flyktingläger för militär strid mot Israel. Den fattigdom som den palestinska myndigheten har hållit sina invånare i här, har varit en grogrund för hat mot judar och Israel. Nu har det dock slagit tillbaka mot den palestinska myndigheten (PA) själva, som förlorat kontrollen över bland annat Jenin. Den bristande kontrollen över terrorgrupper är anledningen till den nödvändiga militäroperationen.

Kartan visar varifrån det senaste årets terrorattacker utgått ifrån. ((Foto IDF)

Enligt de gällande Osloavtalen har PA skyldighet att avväpna terrororganisationerna, men har inte gjort det. Enligt samma avtal är det Israel som har den legala militära rätten att verka i både Israel, på Gaza och Västbanken (Judéen och Samarien).

Trots att Jeninområdet är överrepresenterat när det gäller antal terrorister, är vapenbeslagen härifrån få. (Foto IDF)

Israel har också, som alla andra stater, en skyldighet att försvara alla sina medborgare från terrorattacker, oavsett om våldet kommer inifrån eller utifrån.

Det råder ingen tvekan om att Jenin har blivit en terrorbas på den palestinska myndighetens område, och att de är utom kontroll. (Foto IDF)

Krigslagarna förbjuder avsiktligt, riktat våld mot civila, men att civila drabbas indirekt när strider pågår mellan stridande parter, är en oundviklig tragisk verklighet och inget som är något brott mot krigslagarna. I natt meddelade Israels försvarsstyrka (IDF) alla Jenins invånare att de startar en operation mot Jenins terrorister och ber alla civila ta skydd inomhus. 

IDF:s mål är inte civila eller den legitima palestinska självstyrande myndigheten (PA). Israels intresse är att främja civila palestiniers fredliga liv på Västbanken och PA:s civila styre i område A och B.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem