Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Majoriteten av palestinierna föredrar våld och terror framför förhandlingar

En klar majoritet av palestinierna anser att stenkastning, våld och terrorism är det bästa sättet att få en egen stat. (Foto: Flash90)
Det finns dessutom bara ett litet stöd för en tvåstatslösning bland palestinierna, visar en enkätundersökning.

En ny undersökning gjord av Palestinian Center for Policy and Survey ger oss en inblick i palestiniernas tankar och åsikter. En del av undersökningens resultat är dock mycket oroande och måste beaktas när man talar om den israelisk-palestinska konflikten.

Haniyeh ny palestinsk ledare?

Undersökningen visar bland annat att om det hade varit val i dag hade palestinierna föredragit att en terrorist var deras ledare. Hamas ledare Ismail Haniyeh skulle helt klart ha vunnit valet (54 %) över den sittande presidenten Mahmoud Abbas (38 %).Abbas valdes till president 2006 för en fyraårsperiod, men har nu suttit i 18 år som palestinsk ledare utan att bli omvald. Han lovade nyval 2021, men valet ställdes in flera gånger tidigare, då Abbas insåg att han troligen skulle förlora valet mot Hamasledaren.

Palestinsk politik är uppdelad i två stora fraktioner, Fatah och Hamas. Om valet stod mellan Marwan Barghouti (59 %) från Fatah och Haniyeh (39 %) från Hamas skulle den förra vara de flesta palestiniers val. Problemet är att Barghouti har dömts till fem livstids fängelsestraff för sin roll i mordet på fem personer. Han sitter för närvarande i israeliskt fängelse.

Båda de mest populära kandidaterna för palestinierna är alltså terrorister.

Minoritet av palestinier vill ha egen stat

PCPSR-undersökningen ger oss också en intressant inblick i hur palestinierna ser på relationerna med Israel. Medan internationella aktörer som USA, EU, Sverige och andra ständigt uttrycker stöd för den så kallade “tvåstatslösningen” är det bara 40 % av palestinierna som stöder den idén. 32 % stöder en “enstatslösning” med “lika rättigheter för alla”.

Var fjärde palestinier vill förhandla

På frågan om vad de tycker är det mest effektiva sättet för att “avsluta den israeliska ockupationen och bygga en oberoende stat”, svarar 68% av palestinierna – våld. 44 % säger väpnad kamp [dvs. terrorkrig som den andra intifadan] och 24 % svarar “folkligt motstånd” [palestinsk omskrivning för terroristattacker som skjutningar, knivhuggning och bilattacker]. Endast 25 % av palestinierna anser att “förhandlingar” är den bästa lösningen.

“Vår myndighet är korrupt”

I samband med Osloavtalen på 1990-talet fick palestinierna självstyre och den palestinska myndigheten (PA) inrättades. Men vad tycker palestinierna om sina egna myndigheter? Hela 84 % i undersökningen svarar att de tycker att PA är korrupt. Majoriteten av palestinierna, 55 %, anser att PA är en börda för palestinierna. Endast 39 % ser PA som en resurs för det palestinska folket. 49 % svarar att en upplösning av PA är den bästa metoden för att bryta den nuvarande politiska återvändsgränden.

Var tredje tror att Israel går under i år

En klar majoritet av palestinierna (73 %) anser att Koranen innehåller en profetia om staten Israels undergång. 22 % svarar att de inte tror på det. Vissa koranforskare tror att det finns verser i Koranen som förutsäger det exakta året för Israels undergång, nämligen år 2022. 57 % svarar att de inte tror på detta, men 32 % tror att Israel kommer att gå under i år 2022.

Detta är gäller för de 73% som tror på profetian i Koranen.

Palestinier har också fått frågor om andra saker, som kriget mellan Ryssland och Ukraina. 43 % av palestinierna skyller på Ryssland för att ha startat kriget, medan 40 % anser att det är Ukrainas fel. En överväldigande majoritet av palestinierna (71%) vill att PA ska förbli neutral i konflikten.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem