Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Studie visar att Gaza får tillräckligt med mat

Både lokala invånare och internflyktingar lagar mat i Deir al-Balah på centrala Gazaremsan den 17 maj. (Foto: Flash90)
Varje dag kommer det mat motsvarande 3 163 kalorier per person.

En grupp högt respekterade akademiker och experter inom folkhälsa har gjort en studie om hur mycket mat som kommer in till Gazaremsan under kriget. De drar slutsatsen att det mellan januari och april fanns tillräckligt med mat för att tillgodose befolkningens behov av energi och protein, skriver Times of Israel.

Genom att analysera data från Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT), en avdelning inom försvarsministeriet som hanterar varor som korsar gränsen, kunde experterna beräkna att under dessa fyra månader hade i genomsnitt 3 163 kalorier per person och dag mottagits.

Långt över normen

Detta är betydligt mer än den allmänt accepterade standarden på 2100 kalorier per person och dag som krävs i samband med en livsmedelskris.

Den nya studien kommer efter det kontroversiella tillkännagivandet från ICC:s åklagare Karim Khan att han vill ha arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant, och anklagar dem för att medvetet använda hunger som en krigsmetod på Gazaremsan.

– Den här djupgående analysen belyser det faktum att mängden mat som levereras per capita borde räcka till hela Gazas befolkning. Beloppet uppfyller också rekommendationerna för livsmedelsbistånd till konfliktdrabbade befolkningar, enligt studien.

Mat stjäls av Hamas

Israel har hela tiden hävdat att det inte finns några restriktioner för hur mycket bistånd som kommer in på Gazaremsan och att problemen främst handlar om fördelningen inom den palestinska enklaven. En stor del av det bistånd som kommer in stjäls av Hamas och andra väpnade grupper.

Bara hälften fördelas av humanitära organisationer

Studien visade också att endast 54 procent av den nödhjälp som transporteras in till Gaza distribueras av FN och andra humanitära organisationer inne i Gaza. Under de senaste sex månaderna har nästan 600 000 ton nödhjälp anlänt till Gaza.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) hävdar å andra sidan att delar av Gaza är i akut fara för svält.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem