Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

ICC:s åklagares skandalösa likställdheten mellan Israels premiärminister och ledarna för terrororganisationen Hamas

Premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant deltar i ett evenemang för framstående soldater som en del av firandet av Israels 75:e självständighetsdag, i presidentens residens i Jerusalem den 26 april 2023 (credit: YONATAN SINDEL/FLASH90)
"Staten Israel befinner sig mitt i ett rättfärdigt krig mot en kriminell terrororganisation. IDF är den mest moraliska armén i världen. Den skandalösa likställdheten av åklagaren i Haag mellan Israels ledare och ledarna för terrororganisationer är ett oraderbart historiskt brott och ett tydligt uttryck för antisemitism”, skriver Knesset i ett uttalande.

Internationella brottsmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Karim Khan meddelade idag genom CNN att han ansöker om arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant på grund av hans misstankar om brott mot mänskligheten i kriget mot Hamas på Gazaremsan.

En överväldigande majoritet på 106 av 120 medlemmar i Knesset från regeringskoalitionen och oppositionen samlades kring ett uttalande på måndagen som fördömde begäran från ICC:s chefsåklagare Karim Khan om arresteringsorder.

“Staten Israel befinner sig mitt i ett rättfärdigt krig mot en kriminell terrororganisation. IDF är den mest moraliska armén i världen. Våra hjältemodiga soldater kämpar med ett mod och en hängivenhet som enligt internationell rätt inte har någon motsvarighet och som ingen annan armé någonsin har gjort.

”Staten Israel befinner sig mitt i ett rättfärdigt krig mot en kriminell terrororganisation”

“Den skandalösa likställdheten av åklagaren i Haag mellan Israels ledare och ledarna för terrororganisationer är ett oraderbart historiskt brott och ett tydligt uttryck för antisemitism. Vi förkastar detta med avsky. 80 år efter Förintelsen kommer ingen att hindra den judiska staten från att försvara sig.”

”80 år efter Förintelsen kommer ingen att hindra den judiska staten från att försvara sig”

De partier som inte undertecknade uttalandet var småpartierna Hadash-Ta’al (arabiskt kommunistparti), Ra’am (arabiskt islamistparti) och Labor (arbetarpartiet). Även om Labor ansåg att ICC:s anklagelse var ”skandalöst och farligt”, ville de inte skriva under på något som kunde stärka Netanyahu.

Netanyahu är den förste israeliske ledaren och den ende ledaren för ett demokratiskt land som någonsin ställts inför hotet om ICC:s arrestering. Tidigare har ICC har stämplat Rysslands president Vladimir Putin, Sudans förre president Omar al-Bashir och Libyens förre president Muammar Gaddafi som paria.

Israel är inte part i Romstadgan, som reglerar ICC, men tillkännagivandet stärker dock den växande internationella pressen på Israel att upphöra med sin militära kampanj i Gaza för att utplåna Hamas.

Israel upprördes över att Khan hade dragit en moralisk likställighet mellan ett demokratiskt land och en terrorgrupp, särskilt med tanke på att statens rättssystem är globalt respekterat, medan Hamas är rättslöst.

Netanyahu varnade för att en arresteringsorder mot en demokratisk stat skulle “kasta en evig skamfläck på den internationella domstolen”.

Khan har skapat “en förvriden och falsk moralisk likvärdighet mellan Israels ledare och Hamas hantlangare. Det är som att skapa en moralisk likvärdighet efter den 11 september mellan George Bush och Usama bin Ladin, eller under andra världskriget mellan [USA:s förre president Franklin Delano Roosevelt] FDR och Hitler.”

“en förvriden och falsk moralisk likvärdighet mellan Israels ledare och Hamas hantlangare”

“Åklagarens absurda anklagelser mot mig och Israels försvarsminister är bara ett försök att förneka Israel den grundläggande rätten till självförsvar”, ett försök som “kommer att misslyckas fullständigt”, sade Netanyahu.

Det kommer också att underminera “varje demokratis rätt att försvara sig” mot terrororganisationer, sade Netanyahu.

Han ansåg att Khan “känslokallt häller bensin på antisemitismens eldar som rasar över hela världen. Genom detta uppviglande beslut intar Khan sin plats bland de stora antisemiterna i modern tid. Han står nu sida vid sida med de ökända tyska domare som tog på sig sina kläder och upprätthöll lagar som förnekade det judiska folket deras mest grundläggande rättigheter och gjorde det möjligt för nazisterna att begå det värsta brottet i historien.”

Om arresteringsordern beviljas, sade den frekvent Koranciterande muslimske Khan, kommer Netanyahu och Gallant att anklagas för att ha svält civila som en metod för krigföring, uppsåtligt orsakat stort lidande eller allvarlig skada på kropp eller hälsa, och uppsåtligt dödande.

Samtidigt ansöker Khan om arresteringsorder för terroristledarna för Hamas Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh, och Mohammed Deif.

Khan påstod “att de brott mot mänskligheten som (Israel) anklagas (för) begicks som en del av en omfattande och systematisk attack mot den palestinska civilbefolkningen i enlighet med statens politik.”

Han påstår att Israel “begränsade också godtyckligt överföringen av viktiga förnödenheter – inklusive mat och medicin – genom gränsövergångarna efter att de öppnats igen.

Det genomfördes också för att “kollektivt straffa civilbefolkningen i Gaza, som de uppfattade som ett hot mot Israel”, hävdade Khan.

Israel är inne på sin sjunde månad av ett existentiellt krig mot Hamas, som invaderade den judiska statens södra gräns den 7 oktober, dödade över 1 200 människor och tog 252 som gisslan.

I kriget mot Hamas har omkring 14 000 palestinska stridande i Gaza eliminerats och ytterligare 11 000 civila har dödats. Detta är en oerhört låg andel dödade civila, särskilt med tanke på striderna i tät bebyggelse och alla terrortunnlar där Hamas har förberett sig i åratal.

Israel har tillåtit införsel av varor, men Hamas har stulit dem och FN misslyckades med att distribuera dem samt vägrat hjälpa till med att flytta civila till säkra områden.

USA:s president Joe Biden kallade frågan om arresteringsorder “skandalös” och betonade att “det inte finns någon likvärdighet – ingen – mellan Israel och Hamas”. “Vi står med Israel mot hot mot dess säkerhet”, sa Biden.

“det inte finns någon likvärdighet – ingen – mellan Israel och Hamas”

Ansökan om arresteringsorder kommer att påverka Israel negativt diplomatiskt och ekonomiskt, och vara en fläck på Israels namn i den demokratiska och civiliserade världen.

Även om arresteringsordern senare dras tillbaka kommer denna skada inte kunna helt repareras.

Khan ansökte inte om arresteringsorder för en enda israelisk soldat, vilket kan tyda på att ICC respekterar Israels rättssystem. Dessutom väntade han till mitten av Rafah-operationen, som sannolikt blir det sista stora slaget i kriget. Och då gick han bara efter två personer – försvarsministern och den internationellt impopuläre Netanyahu. Eftersom Gallant och Netanyahu tillhör samma parti – Likud – kommer beskedet att skada regeringspartiet och hjälpa oppositionsledaren Gantz.

Tidigare har Khan förstått att Israel var tvungen att bekämpa Hamas på Gazaremsan, där de använder mänskliga sköldar och sjukhus, skolor och moskéer för sitt försvar. Detta sa dock inte Khan något om idag.

Israels alla åtgärder för att varna och skydda civilbefolkningen, föra in över 500 000 ton livsmedel och mediciner samt försöka evakuera icke stridande till säkrare områden är exceptionella åtgärder som motsäger Khans anklagelser.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem