Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Terrordömda arabisraeliska kusiner släpps efter 40 år

Mamman till terroristen Karim Younes är stolt over sonen. (Foto via PMW)
Det palestinska firandet av de två kusinerna som mördade soldaten Avraham Bromberg 1980 har börjat, sedan den ena av dem släppts.

Karim Younis välkomnandes som en hjälte av hundratals i den israeliska hemstaden ‘Ara, där han bars genom byn medan han höll en palestinsk flagga och sjöng den palestinska nationalsången, enligt media.

“Stolt” terrorist

“Jag är stolt över att vara en av dem som offrade sig för Palestina”, sa Younis. “Detta är en av de viktigaste pelarna i kampen”, och syftade sannolikt på att mord på israeliska soldater är det viktigaste för palestinier.

Den nationelle säkerhetsministern Itamar Ben Gvir beordrade att släppa Younis före gryningen vid en busstation för att minska firandet utanför fängelset. Ben Gvir motiverade försöken att firandet med att sådant stöder terrorism.

Lurade offret med skjuts

Kusinerna Maher och Karim Younis, från den arabiska staden ‘Ara i norra Israel, mördade korpralen Avraham Bromberg 1980. Angriparna erbjöd soldaten skjuts när han var på väg hem från Golanhöjderna.

Sedan övermannade honom, sköt honom i huvudet och stal hans vapen. De lämnade honom vid vägen, där han hittades och fördes till sjukhus, där han avled några dagar senare. Mördarna greps två år senare och dömdes 1983 till livstid för terrorbrott.

Livstid omvandlades till 40 år

Karim Younis är den fånge som suttit längst i israeliskt fängelse för brott mot rikets säkerhet. Younis släpptes från fängelset den 5 januari efter att ha suttit i 40 år bakom galler. Även Maher ska släppas om två veckor. Båda fick livstids fängelse men domarna omvandlades 2012 av president Shimon Peres till 40 år.

Ben Gvir släppte Younis

Den nationelle säkerhetsministern Itamar Ben Gvir beordrade att släppa Younis före gryningen vid en busstation för att minska firandet utanför fängelset. Ben Gvir motiverade försöken att firandet med att sådant stöder terrorism.

Offrets familj lider

‘Ara ligger några kilometer från Zichron Ya’akov där Brombergs hem låg. Hans familj bor kvar i området. 

Den mördade soldaten Brombergs syster, Adah, sa att situationen var “olidlig” och att familjen hade trott att terroristerna skulle tillbringa hela sina liv i fängelse.

“Det är obegripligt att sådana människor ska gå bland oss, skratta och roa sig. Det är en katastrof. Vi vet inte vad vi ska göra. Det tar mig tillbaka till dagen då Avraham mördades”, sa hon.

Förslag om upphäva medborgarskap

Lagstiftare arbetar på ett lagförslag för att upphäva medborgarskapet för dömda terrorister. Inrikesminister Aryeh Deri argumenterar för att låta lagförslaget gå igenom Knesset.”

Det är ofattbart att sådana människor ska fortsätta att ha israeliskt medborgarskap”, skrev Deri i ett brev.

“Att återkalla deras medborgarskap kommer att skicka ett viktigt budskap till dem som har blivit ikoner för att begå terrorism”.

Maher släpps den 19 januari

Säkerhetsminister Ben-Gvir planerar att släppa Maher Younis fri den 19 januari, men det måste ske på ett sätt som ”förhindrar varje sympatihandling eller uppmuntran till terrorism”.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem