Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Vad ligger bakom det ökade antalet terrorattacker?

Påkörningsattack vid Te'enim-kontrollen, 6 december 2021. (Foto: DEFENSE MINISTRY CROSSING AUTHORITY)

Den arabisk-israeliska journalisten Khaled Abu Toameh på The Jerusalem Post pekar ut orsakerna bakom den nya vågen av terror och de två effekterna som Hamas och andra terrororganisationer hoppas på.

I en debattartikel analyserar den välinformerade Toameh den nya händelseutvecklingen, där Hamas och Palestinska Islamska Jihad (PIJ) har proklamerat en ny intifada, ett nytt uppror mot Israel, särskilt i Jerusalem och på Västbanken.

Även om det inte finns någon uppenbar anledning till de senaste terrorattackerna, är det klart att de är ett resultat av en ökande uppvigling mot Israel av både palestinska myndighetspersoner, fraktioner och media. Även terrorgrupperna har ökat sin retorik om ”motstånd” mot Israel.

Våldet förskjuts från Gaza till Jerusalem och Västbanken

Hamas och PIJ vill skapa en kamp mot Israel på gatorna i Jerusalem och Västbanken, medan Gaza kan få lugn. Detta är en beräknad strategi, då de tror att de får större massmedial uppmärksamhet med en konfrontation, där det gamla temat om att de är de riktiga försvararna av al-Aqsamoskén. Terrororganisationerna har de senaste veckorna bombarderat sina sympatisörer med budskapet om ”väpnad kamp”.

Två effekter av våldet

För det första hoppas Hamas och dess allierade att det skulle det kosta många israeliska liv och därmed tvinga det att göra politiska och territoriella eftergifter till palestinierna.

För det andra skulle våldet på Västbanken leda till anarki och laglöshet, vilket skulle undergräva den palestinska myndigheten (PA) och leda till dess undergång.

Hamas anser att de vann kriget

Varje krig mellan Gaza och Israel som slutar med att Hamas kvarstår vid makten, ses av gruppen och dess anhängare som en “seger”. Dessutom känner Hamas och PIJ att de vann kriget för att de kom undan med att avfyra tusentals raketer mot Israel, vilket tvingade den israeliska regeringen att släppa planerna på att vräka palestinska familjer från sina hem i Sheikh Jarrahs östra Jerusalem.

Hamas har en fristad i Jerusalem

Aktiviteterna har fått PA:s säkerhetsstyrkor att införa en järnhandspolitik gentemot Hamas, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och PIJ, på Västbanken. Men PA får inte verka i östra Jerusalem, som är under israelisk suveränitet. Här har Hamas-anhängare blivit mycket aktivare de senaste månaderna. De flesta Hamas-anhängare är här innehavare av israeliska ID-kort och åtnjuter fler rättigheter och privilegier än palestinier som lever under PA:s styre på Västbanken. Det gör det svårt för israeliska myndigheter att vidta tuffa åtgärder mot dem.

PA:s hets är lika illa som Hamas

PA försöker stoppa Hamas ökande popularitet genom att tävla i uppviglingskampanjen mot Israel. De vill motbevisa anklagelserna om att PA är ett svagt och korrupt organ som samarbetar med den “sionistiska fienden”. Därför är PA:s anti-israeliska retorik inte är mycket annorlunda än den som Hamas, PIJ och PFLP använder. PA anklagar också Israel för att “vanhelga” al-Aqsa-moskén genom att tillåta judar att besöka Tempelberget. De beskriver besökarna som ”intrång” av judiska bosättare I moskén. Och PA framför, precis som Hamas, samma bisarra anklagelse att Israel använder ”utomrättsliga avrättningar” och ”etnisk rensning”.

Hamas driver fram PA:s hets

Det är den här typen av retorik som driver palestinier att utföra terroristattacker mot israeler. De giftiga meddelandena finns i uttalanden från palestinska tjänstemän inom PA, mosképredikanter och användare av sociala medier.

PA.s och Hamas verbala hybridkrig

De unga männen och kvinnorna får höra att judiska bosättare “stormar” och “smutsar” al-Aqsa-moskén. De får höra att de som dödas när de utför attacker mot bosättare, soldater och poliser är “martyrer” och “hjältar”. De får höra att det är alla muslimers plikt att försvara sina heliga platser mot israelisk och judisk “aggression”. Glorifieringarna av förövarna är en inspirationskälla för många unga män och kvinnor.

Varför få palestinier fördömer terror

Den “lärde” palestiniern som dödade guiden Eliyahu Kay nära Västra muren den 21 november hyllas av många för hans ”modoga och heroiska” attack mot ”bosättarna och poliserna”. Idag är det svårt att hitta en enda palestinier som skulle vara villig att fördöma en terroristattack mot israeler. Det beror på att många är rädda för de radikala. Men det beror också på att det finns ett brett stöd bland den palestinska allmänheten för sådana attacker.

PA tvungna att konfrontera Israel

PA har hamnat i en situation, där de måste konfrontera israeliska åtgärder och politik i Jerusalem och Västbanken. Annars lyckas PA:s fiender i Hamas och PIJ att rikta folklig ilska mot PA. De står inför ett växande missnöje bland palestinier särskilt i Jenin, Betlehem, Hebron och Nablus.

Dåliga nyheter för PA

Den växande anarkin i de palestinska samhällena, i kombination med en ökning av terrorattacker mot Israel, är dåliga nyheter för PA:s ledning, som nu håller på att förlora kontrollen över situationen på Västbanken.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!