Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Först jagade de ut judarna från arabländerna, nu försöker de jaga ut dem från Europa

När Israels vänner höll en stöddemonstration för Israel i Oslo den 8 januari 2009, höll några av motdemonstranter upp denna banderoll. Texten är ett hot om att upprepa Muhammeds massaker på de tre judiska stammarna i Hayber. (Arkivbild)
Från nästan alla länder i Europa kommer nu rapporter om en explosion av antisemitiska attacker och uttalanden.

1948 försökte palestinsk-arabiska terroriststyrkor och arméer från angränsande arabländer att kväva den judiska staten vid födelsen. Sex tusen judar dödades i Israels frihetskrig

I kölvattnet av Israels seger 1948 följde ökade trakasserier, blodiga och statliga förföljelser av judar i hela arabvärlden. Det här är en historia som svenska skolböcker, organisationer och massmedia nästan aldrig har berättat, men siffrorna talar för sig själva. Så här har judarna blivit etniskt rensade från arabländerna:

Rasmässig förföljelse av arabländers judar

Observera att förföljelsen av judar i arabvärlden skedde på rent rasmässiga grunder – eftersom vissa judar i det brittiska mandatområdet för en judisk stat hade fräckheten att försvara sig mot överfall och terror, blev judar i Marocko, Egypten, Libyen, Syrien, Irak etc. offer för förföljelse – även om de inte hade något att göra med konflikten i det mandatområdet för en judisk stat i Palestina.

Islamiska grupper vill utplåna Israel

Under de senaste decennierna har islamistiska och nationalistiska terrorgrupper, med stöd av Iran, fortsatt sina ansträngningar att utplåna den judiska staten. På Den svarta sabbaten, den 7 oktober 2023, massakrerade Hamas-terrorister över 1 400 israeler. Israels militära svar handlar inte om hämnd, utan att se till att Hamas inte får möjlighet att utföra en liknande massaker igen, och att avskräcka alla andra som går med liknande tankar (Iran, Hizbollah, Fatahs Al-Aqsamartyrernas brigader).

Uppblossande trakasserier mot judar

I kölvattnet av Israels försvarsoperationer i oktober 2023 följer ökade trakasserier och hot mot judar över hela världen. Forskarna Kjetil B. Simonsen (Judiska museet) och Vibeke Moe (HL-senteret) skrev om situationen i Norge i Aftenposten den 28 oktober: ”De senaste veckorna har många återigen upplevt trakasserier och hets till följd av kriget. Judar i Norge säger att de nu är rädda. De kliver av bussen om den är för full, de följer sina barn till skolan och undviker att säga att de är judar i sociala sammanhang. Antijudiska slagord har också ropats i demonstrationståg.”

Araberna vill driva ut judarna även från Europa

Från nästan alla länder i Europa finns nu rapporter om en explosion av antisemitiska attacker och uttalanden. Återigen är förföljelsen på en ren rasistisk grund. Vid många av de pro-palestinska demonstrationerna skriks islamistiska jihad-rop och uppmaning om att döda judar. På söndagen gick en antisemitisk folkhop bärsärkagång i Dagestan och letade efter judar.

Mycket av den antisemitiska våg som nu sveper över Europa drivs av andra och tredje generationens invandrare från arabisk-muslimska länder – barnbarn och barnbarnsbarn till araberna som drev ut judarna från Mellanöstern och Nordafrika på 1950-talet och 1960-talet.

Accepterar vi judehatet?

Dagens situation sätter människor i Sverige och Europa på prov. Kommer vi att acceptera att judar skräms och trakasseras bort från våra länder, eller kommer vi att stå upp mot de islamistiska, högerextrema och yttersta vänsterkrafterna som främjar judehat?

Djupa rötter med muslimsk förföljelse av judar

Islamiskt hat mot judar har djupa rötter. Från 600-talet hamnade judarna i landet Israel och resten av Mellanöstern under arabisk och muslimsk dominans. Den diskriminering som följde för judar och kristna kunde innefatta:

  • KRAV på extra skatter
  • INGA offentliga befattningar
  • INTE bära vapen
  • INTE vittna mot muslimer
  • INTE bygga nya gudshus/synagogor

 

Genom historien har det förekommit en lång rad pogromer i arabländerna där mobbar gick amok i det judiska gettot och plundrade, våldtog och dödade många – liknande den vi åter såg den 7 oktober.

Många arabländer och ett judisk land skapades

Israel återupprättades som en judisk stat 1948, där judarna har sitt historiska, kulturella och språkliga hemland. Samtidigt fick även arabländerna självständighet efter århundraden under osmanskt styre och europeisk kolonialmakt. I de stater som etablerades med hjälp av Nationernas Förbund med en arabisk och muslimsk identitet (Libanon, Syrien, Irak, Jordanien, etc) blossade förföljelsen av judarna upp igen.  Gammal muslimsk intolerans blandad med antisemitiska idéer från nazisterna i Europa. Tyvärr skapades Israel inte i tid för att bli en fristad för europeiska judar som mördades under Förintelsen.

Judarna rensades från arabvärlden

Men lyckligtvis kunde Israel ta emot de flesta av de judiska flyktingarna som trycktes och jagades ut ur arabvärlden (se tabellen ovan). En majoritet av judarna i Israel har bakgrund från arabiska och muslimska områden i Mellanöstern och Nordafrika. 

Det gör det rimligt att judarna har fått en stat, och att denna stat ligger i ett område som tidigare hade arabisk majoritet. Judar utgjorde 2 % av befolkningen, men fick nöja sig med 0,2 % av landytan.

Grunden för muslimskt hat mot judar

En självständig judisk stat bryter med århundraden av arabiskt tänkande om judar som underkuvade, dhimmis. Att judarna inte längre accepterade den underkuvades plats som islam gav dem, är en huvudförklaring till att araberna har varit emot den judiska staten. I arabiska ögon är judarna i Israel samma judar som har blivit förtryckta och förnedrade i århundraden. 

Att Israel vuxit sig starkt, kan försvara sig och fungerar bra upplevs som helt i strid med naturen, vilket de inte kan acceptera.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem