Search
Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman talar i Riksdagshuset i samband med eventet den 10 maj. Mikael Oscarsson (KD) i förgrunden. (Foto MIFF)

Har Jamal El-Haj(S) kontakt Amin Abu Rashed finansierat ett planerat terrorangrepp mot israeliska ambassaden i Sverige?

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Hajs kontakt på den Hamaskopplade palestinska Malmökonferensen i maj - Amin Abu Rashed – sitter fortfarande sju månader efter gripandet anhållen för misstänkt terrorfinansiering. Abu Rashed är nu, enligt MIFF:s källor, misstänkt för att ett mycket större belopp än ursprungligen.

Enligt nederländsk åklagare har Abu Rashed överfört inte mindre än 6,5 miljoner euro (motsvarande cirka 70 miljoner kronor) till en bank som betalar lönerna till Hamas-personer. Han misstänks också för att ingå i en kriminell organisation som syftar till att ekonomiskt stödja terrororganisationen Hamas. Högar med 500 eurosedlar hittades i hans hem, då även hans 25-åriga dotter greps.

Den nederländska åklagarmyndigheten misstänker att pengarna har gått till att finansiera Hamas terrorverksamhet.

Tidigare arbetade Abu Rashed för den holländska Al-Aqsa-stiftelsen, vars bankkonton frystes 2003–2007 på grund av insamlingar till terroristorganisationer.

En av de som greps i den avstyrda terrorattacken i Europa var en kontakt till Abu Rashed.

Det här är Amin Abu Rashed

Den nu misstänkte Hamasfinansiären har bedrivit sin verksamhet i många år och fick pris av Hamas högsta ledare Ismail Haniyeh.

Deltog i möte mellan Qatar och nederländska UD

Enligt nederländska utrikesdepartementet hade Abu Rashed lyckats nässla sig in och var närvarande när Nederländerna och Qatar diskuterade handelsfrågor i samband med planeringen av fotbolls-VM i Qatar. Evenemanget har fått mycket kritik för mutanklagelser. UD kallade Abu Rasheds deltagande för ”olyckligt”, enligt Telegraaf.

Vem bjöd in Abu Rashed?

Ett av de deltagande företagen var JB Business Consultancy. Anne Jellema i det bolaget är också sekreterare i stiftelsen Israa. Abu Rashed var aktiv i samma stiftelse. Men Jellema vill inte svara om de bjöd in Abu Rashed: “Jag ska inte säga något om det alls.”

Hur mycket visste riksdagsledamoten El-Haj?

Den socialdemokratiske toppolitikerna Jamal El-Haj deltog i den Hamaskopplade malmökonferensen trots partiets avrådan och satt bredvid Abu Rashed, när barn med Hamasdekaler på bröstet stod på scenen. Han ska trots det, enligt oppositionsledaren Magdalena Andersson, ha ”vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas”.

Samtidigt har han enligt uppgift stött den antisemitiska BDS-rörelsen, haft möten med terrororganisationen Hizbollahs koalitionspartner och spridit falska anklagelser mot Israel i riksdagen.

När nu anklagelserna för terrorfinansiering mot den anhållne Hamasfinansiären Abu Rashed ökat och det samtidigt visar sig att Hamas planerat terrordåd i Sverige mot Israels ambassad, ställs åter frågan om Abu Rashed band till Sverige och Jamal El-Haj.

Amin Abu Rashed tar emot pris av Hamas högste ledare Ismail Haniya.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram