Search
Växjö Domkyrka. Illustrationsbild av Svenska kyrkan. Privat.

Kyrkomötet vill utreda Israel för apartheid

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, vill utreda om Israel är en apartheidstat.

När Svenska kyrkan idag hade kyrkomöte var det åter en intensiv debatt om Israel, enligt tidningen Dagen. Centerpartisten Daniel Tisell hade motionerat om att kyrkostyrelsen skulle få lyfta frågan om att granska om Israel är en apartheidstat gentemot palestinier. Frågan ska också tas upp i Kyrkornas världsråd och i Lutherska världsförbundet.

Daniel Tisell skrev även 2012 en anti-israelisk motion om bojkott, som antogs av ekumenikutskottet, enligt Världen Idag (Foto facebook)

Under debatten på kyrkomötet var det flera som opponerade sig, särskilt Karlstads biskop Sören Dalevi. En annan var Fredrik Sidenvall från Frimodig kyrka som sa att ” Vi ser att denna starka vänsterkultur fortgår i Svenska kyrkan. Det är en obegriplig fixering vid staten Israel. Det är helt historielöst och man har helt glömt varför staten Israel bildades.”

Kyrkomötet - Svenska kyrkans högsta beslutande organ. (Skärmdump 23 nov 2021)

Omröstningen ledde till bifall för centerpartistens motion, om att utreda Israel för apartheidbrott, med siffrorna 127 mot 103. Flera kom ut besvikna från omröstningen eftersom de ansåg att beslutet var felaktigt och ytterligare befäste bilden av att Svenska kyrkan är israelfientligt.

Desto gladare var Anna-Karin Hammar (S) som länge varit aktiv för den palestinska sidans sak. Även Daniel Tisell (C) var nöjd. ”Jag hoppas att man belyser den här frågan sakligt nu”, sa” han till Dagen. ”Men det viktigaste är att vi stödjer de krafter som skapar fred”.

Argumentera effektivt mot Svenska kyrkans knappa majoritets Israelfientliga linje genom att bli medlem i MIFF !

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram