Malmö Internationella Forum för hågkomsten av Förintelsen och mot antisemitism. (Foto regeringen.se)

Malmö Forum: Israel och antisionism nämns knappt

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Ett av få undantag, som nämnde hat mot judar orsakade av Israels legala försvar mot antisionistiska angrepp, var VD för de största judiska organisationerna i USA, William Daroff.

Ordet “antisemitism” har sannolikt aldrig använts så många gånger förr i Malmö, som i onsdags på Malmö Forum för hågkomsten av Förintelsen och mot antisemitism. Men den nya formen av antisemitism – antisionismen – som det talas mycket om i den judiska miljön och i Israel, var det nästan helt tyst om. Politiskt känsliga ämnen som skulle kunna beröra konflikten mellan Israel och dess grannar, var nästan tabubelagda.

Sammankomsten som behandlade “Strategier för implementering och säkerställa trygghet” leddes av moderatorn Folke Rydén. Här fick William Daroff, CEO för Conference of Presidents of major American Jewish Organisations sina tre minuter i talarstolen via länk.

Hamas nämns i Malmö

“Konsensus över IHRA:s definition av antisemitism kommer vid en tid då våld mot judar inte bara ökar, men muterar och sprids. Vi är alla förfärade över den destriktiva spridningen av antisemitism här i USA i vår, som använder konflikten mellan Hamas terrorister och israeliska militären som en ursäkt, för angrepp mot judar och vandalisering av synagogor runt om i landet.”

En ny typ av antisemitism

“Andra judiska församlingar i Europa har sett sådana hatyttringar, inklusive här i Malmö. Amerikanska samhället måste nu hantera en ny typ antisemitiska attacker. Samtidigt som vi får dagliga rapporter om våld mot judar, är vi förvånade över den talande tystnaden från många organisationer som säger sig vara hängivna försvarare av social rättvisa och för rättigheter för minoriteter. Vi måste få förföljelserna av judarerkända för vad det är – en hatisk handling”.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram