Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

MIFF visar dokumentären “Supernova: The Music Festival Massacre”

MIFF har köpt visningsrättighet för dokumentären om massakern på Novafestivalen.
I den här gripande 52 minuter långa dokumentären tar festivaldeltagare och hjälparbetare oss genom deras fasansfulla berättelser om överlevnad, de obeskrivliga händelserna de bevittnat och deras kamp för att hitta tillbaka till livet.

Genom att sammanbinda dramatiska ögonvittnesskildringar från överlevande och första hjälpen, med realtidsfilmer från flera källor, ger “Supernova” en äkta och detaljerad sammanfattning av massakern som utfördes av Hamas på Nova musikfestival i Re’im, några kilometer från Gazaremsan på morgonen den 7 oktober. Fångade strax efter deras trauma, syns deras känslor tydligt.

Massakern på Supernovafestivalen i Negev-öknen markerar en historisk vändpunkt för Israel. Den 7 oktober 2023 klockan 06:30 bröt Hamas-terrorister genom gränsen från Gazaremsan till Israel och inledde en stor, planerad och samordnad attack. Ett av målen var en årlig technomusikfestival med över 3500 festglada ungdomar.

Snart förvandlades festivalområdet till en skräckscen: Över 370 människor mördades brutalt, hundratals skadades och 40 kidnappades och togs som gisslan. Festivalattacken vid Re’im var ett av Hamas första mål och starten på kriget som fortsätter än i dag.

I denna känslomässiga film berättar överlevande, hjälparbetare och föräldrar om sina upplevelser och de fasor de bevittnat. Filmad bara några dagar efter händelserna är deras trauma uppenbar, deras sorg över förlorade vänner påtaglig, liksom deras fortsatta rädsla.

Attackerna dokumenterades i realtid, och för första gången – av både gärningsmän och offer. Genom att använda material som noggrant samlats in från dussintals källor, inklusive Hamas egna kameramän och GoPros, överlevandes mobiltelefoner, övervakningsfilmer, bilkameror och filmer från första hjälpen på plats – ger dokumentären en oöverträffad inblick i massakern.

MIFF har köpt visningsrätten för Supernova: The Music Festival Massacre” hade premiär på den israeliska public servicekanalen KAN 11 den 23 december.

MIFF har köpt visningsrättighet till dokumentären som kommer att visas i januari och februari i Stockholm och Göteborg.

Tomer Weiner (25 ) – Juvelerare
Shoval Roberman (23) - Förskolelärare

Paret som överlevde massakern på “Nova” musikfestival

Shoval och Tomer träffades på en musikfestival där han hade en monter och hon ville köpa smycken. De hade varit tillsammans i fem månader när de bestämde sig för att gå på Nova-festivalen. När skottlossningen började sprang paret till fälten och gömde sig i buskarna och i en torkad flodbädd. Tomer lyckades leda en grupp festivalbesökare från ravinen och gå i timmar tills de räddades av frivilliga.

Ilan Regev

Pappan till Maya (21) och Itay (18), syskonen som kidnappades från musikfestivalen “Nova”

Ilan fick ett samtal från sina barn tidigt på lördagsmorgonen som varnade honom om raketbeskjutning och sedan om beväpnade terrorister som hade invaderat festivalen. Han begav sig till området omedelbart och pratade med Maya i telefon hela tiden – och hörde henne bli skjuten. Den skadade Maya och Itay fördes bort till Gaza. Maya släpptes efter 54 dagar i fångenskap och hennes bror Itay släpptes fyra dagar senare.

Racheli Nachmias (23) - flygtekniker.

Flygteknikern som överlevde massakern på musikfestivalen “Nova”

Racheli växte upp med att gå på technofestivaler med sin mamma, som också är hennes bästa vän och mirakulöst nog slutade det med att hon inte följde med sin dotter på helgens rave, som ursprungligen planerat. Tillsammans med sin pojkvän, Ido, flydde Racheli från festivalområdet och gömde sig under en av raketattackerna i ett skyddsrum vid vägkanten och bevittnade de fasor som terroristerna utförde i närheten.

Michal Ohana (27) - Djursköterska

Djursköterskan som överlevde massakern på musikfestivalen “Nova”

Michal flyttade till Portugal för ett år sedan och återvände till Israel för att vara där när brorsonen föddes och för att delta i Nova Festival. Hon filmar gärna sig själv, publicerar och delar filmerna på sociala medier. Michal lyckades fly, sprang genom ett fält och gömde sig under en skadad stridsvagn i timmar, där hon blev skjuten i magen och benen. Hon såg hur hennes bästa vänner dödades och blev den enda överlevande i hennes grupp.

Noam Cohen (19) - Eventfotograf

Eventfotografen som överlevde massakern på musikfestivalen “Nova”.

Fest- och evenemangsfotografen Noam planerade att dokumentera festivalen, men när den tidiga raketbeskjutningen började – försökte han lämna området i en bil med sina vänner – men blev skjuten av terrorister. De flydde till fots till ett bombskydd vid vägkanten, som var full med över 30 festivalbesökare. Terroristerna anlände snart och kastade in granater i skyddsrummet följt av oupphörlig skottlossning. Sårad av kulor och splitter gömde sig Noam under sina vänners kroppar och spelade död, och dokumenterade det hemska efterspelet för att användas som “bevis”.

Gali Amar (23) och Amit Amar (23) - studenter

Bästa vännerna som överlevde massakern på musikfestivalen “Nova”

När Hamas-terrorister anlände till festivalområdet insåg Gali och Amit att de inte kunde fly. De bestämde sig för att gömma sig i ett de kemiska toaletterna som togs till platsen för att serva de tusentals festdeltagarna. I sista stund kom även Barak och de tre hukade på golvet på toaletten i nio timmar, medan terroristerna sköt mot toaletterna, men mirakulöst missade dem. De tre hörde skottlossning i timmar när terroristerna jagade festivalbesökare som försökte gömma sig i området. De räddades så småningom av israeliska styrkor.

Hananiah Benyamin - Kommunpolis

Kommunpolisen, som var bland de första som anlände till massakerplatsen “Nova”.

Hananiah, en kommunal polis från Ofakim, var hemma tidigt på lördagsmorgonen när han hörde skottlossning utanför dörren till sin vanligtvis sömniga stad. Han tog på sig sin uniform och gick ut och insåg att hans kollegor redan bekämpade terroristerna. Han satte sig därför i sin bil och körde till festivalplatsen vid Re’im efter att ha hört många rapporter från polisledningen om döda och sårade. Hananiah var en av de första som kom till platsen och lyckades rädda 150 personer.

Gebrueder Beetz är den prisbelönta tyska faktaproduktionsspecialisten bakom projektet, som inkluderar Duki Dror (“Inside the Mossad”), Danna Stern  (“The Devil Next Door”, “The Oslo Diaries”) och prisade filmskaparen Yossi Bloch (“The Devil Next Door”).

“Scenerna och vittnesmålen vi har dokumenterat är nästan ofattbara och aldrig tidigare skådade. Arbetet med det här har varit särskilt känslosamt, eftersom omfattningen av de begångna fasorna kommer fram i ljuset”, kommenterar regissören Duki Dror.

Hamas planerade attack på festivalen, där över 3 500 personer från flera länder deltog, var en del av en serie räder mot ett flertal israeliska mål som utfördes av terrorgruppen tidigt på en helgdag.  

Fler än 370 festglada människor mördades, hundratals sårades, 40 togs som gisslan av Hamas och kidnappades till Gazaremsan.

Regissörer

Yossi Bloch

Duki Dror

 

Efterforskning och Manus

Noam Pinchas

Yossi Bloch

Steven Galling

 

Foto

Uri Ackerman

 

Redaktör

Dima Keidar

Maya Stark

Jens Greuner

 

Utförande producenter

Danna Stern

Arthur Essebag

Reinhardt Beetz

 

Producenter:

Duki Dror

Reinhardt Beetz

Eva Fouquet

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem