Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Socialdemokratiska Israelvänner

Loggan för "Olof Palmes Internationella Center"
Den 17 maj 2021 publicerade OmVärlden en intressant replik av Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, på en debattartikel.

Den 17 maj 2021 publicerade OmVärlden en intressant replik av Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, på en debattartikel.

Europaparlamentariker Evin Incir, Olof Palmes internationella centers generalsekreterare Anna Sundström och SSU:s internationella ledare, Tajma Sisic argumenterade för hårda tag mot Israel. 

SSU “trappar upp konflikten”

Kristofer Åberg anser att Palmecentret och SSU har ”på flera sätt verkat för att trappa upp konflikten snarare än att eftersträva effektiv freds- och konfliktlösning.” 

Det ensidiga fokuset beskrivs med att trots att det skjutits tusentals raketer mot Israel, synagogor bränts ned och civila judar trakasserats, är dock detta ”okända fakta för dem som förlitar sig på Palmecentret och SSU. Debattörerna i inlägget den 11 maj för fram ett pliktskyldigt ”våldet från alla parter måste upphöra omedelbart”; en procent av utspelet kritiserade alltså båda parter – resterande 99 procent var riktat mot Israel.”

Israels bildande sägs vara “ockupation”

Åberg kritiserar också faktafel genom påståendet att ”ockupationen pågått i över 70 år. Här åsyftas alltså inte ockupationen 1967, utan att Israel överhuvudtaget bildades 1948”. ”Det rimmar illa med att tvåstatslösningen inte bara inkluderar ett fritt Palestina utan också ett tryggt Israel”, lägger Åberg till. 

Ta över Israel

Klarsyntheten och modet är befriande när han utan omsvep konstaterar att ”För många radikala palestinier är ett Palestina på Västbanken och Gaza bara ett första steg mot att även ta över hela Israel. Att kalla 1948 års Israel för en ockupation går hand i hand med den linjen.” 

SSU:s kamp mot Israel fortsätter

SSU:s officiella stöd för BDS-kampanjen ”vill bojkotta hela Israel och deras linje är att även om ockupationen från 1967 skulle avslutas så kommer inte kampanjen mot Israel att upphöra.”

Palestinahandläggarens extrema ståndpunkter

Orsaken, spekulerar Åberg i, kan vara att Palestinahandläggaren, ”återkommande utmärkt sig för sina extrema ståndpunkter…Hennes värsta utspel går ut på att Israel skulle ligga bakom terrorgruppen IS. Det uttalandet gjordes efter IS attacker mot egyptiska kyrkor där 43 människor miste livet, i april 2017”. 

Den fråga som Åberg ställer sig är ”Varför har Palmecentret under så lång tid låtit en sådan person vara en av arbetarrörelsens viktigaste kontakter i att förse våra folkvalda med underlag? Hur gynnar det freden?”

En stark moral, rättvisekänsla och oräddhet präglar Kristofer Åberg.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem