Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Är UNRWA:s nya skolbok rumsren?

Matthias Schmale förlorade jobbet som UNRWA -chef efter att ha sagt något som kan tolkas positivt om Israel. (Foto: UNRWA)
UNRWA säger att PA:s läroplan inte längre innehåller hyllningar av terrordåd. Men den nya upplagan för 2023 av boken i samhällskunskap för årskurs 5 gör fortfarande terroristen Dalal al-Mughrabi till en hjälte för palestinska skolbarn.

I boken som släpptes förra veckan av den palestinska myndigheten (PA) hyllas den arabiska befälhavaren Dalal al-Mughrabis terrorattentat 1978 då 34 civila israeler mördades. Tretton av den var barn.

Den palestinska terrorhandlingen

Terroristerna gick i land på stranden i Maagan Michael på lördagseftermiddagen den 11 mars 1978. Där stötte terroristerna på den amerikanska naturfotografen Gail Rubin, brorsdotter till den amerikanska senatorn Abe Ribicoff. och sköt ihjäl henne. De fortsatte sedan mot Israels kustväg, där de kapade en taxi och en buss, och senare ännu en buss.

De samlade alla passagerare i en buss och fortsatte söderut mot Tel Aviv, samtidigt som de sköt mot andra fordon och även mot flera passagerare inne i bussen,

Nära Gelilot-korsningen, norr om Tel Aviv, lyckades den israeliska polisen stoppa bussen och skottlossning började. Några av terroristerna bröt sig ut ur bussen och sköt poliserna, medan andra sköt passagerarna inne i bussen som försökte fly. Under striderna detonerade terroristerna sprängämnen, som förvandlade bussen till ett eldhav där passagerarna omkom.

Trettiofyra civila israeler mördades, varav 13 barn. Nio av de 11 terroristerna dödades, bland dem Dalal al-Mughrabi.

Generalsekreterare Guterres försökte agera

Två veckor efter att boken 2017 för första gången tillhandahölls av den palestinska myndigheten (PA) för UNRWA:s skolor, besökte Sara Lönnström från Sweden UNRWA Reform den nyligen installerade FN:s generalsekreterare António Guterres. Med på mötet fanns översättare, analytiker och rabbi Abraham Cooper, biträdande dekan för Wiesenthal Center för att presentera boken och studien av UNRWA.

Svaret från FN:s generalsekreterares stab kom omedelbart. FN:s generalsekreterare António Guterres kontaktade UNRWA i Jerusalem och bad om att läroboken som glorifierar Dalal al-Mughrabi skulle tas bort. Men sätter verkligen FN press på innehållet?

Texten och boken kvar

En ny upplaga för 2023 med samma terrorhyllning har just släppts av PA. Samma dag gick ReformUNRWA:s nyhetsbyrå dit och köpte 100 böcker.

Boken presenterar Dalal al-Mughrabi som en förebild. Lärarhandledningar visar en indoktrineringsprocess som ska ge barnen ”rätt” svar och önskvärda agerande från eleverna.  

Man använder metoder som upprepningar, historiska jämförelser och styrning av elevens tänkande genom att ställa de ”riktiga” frågorna och få barnen att svara ”rätt”.

Boken till politiker

Läroboken ska delas ut till beslutsfattare, som ska få se bilderna och hyllningstexterna till en massmördare och terrorist.

ReformUNRWA kräver att FN:s generalsekreterare Guterres och de 67 givarnationerna och 33 hjälporganisationerna som finansierar UNRWA ska begära att boken som glorifierar Dalal al-Mughrabis i läroplanen tas bort från UNRWA:s utbildning.

UNRWA ger 58% av sin budget på 1,6 miljarder dollar till utbildning. 

Sverige ger tredje mest i världen

Sveriges donation till UNRWA under 2023 var enligt deras hemsida 54 240 009 dollar, dvs över 567 000 000 svenska kronor. Sverige är därmed på tredje plats av alla världens länder i bidrag till UNRWA och deras skolböcker. Endast USA och Tyskland bidrar mer.

EU, som Sverige också bidrar till, ger dessutom ytterligare 1 21 000 000 svenska kronor till läromedel med uppviglande, terrorhyllande innehåll. Norge ger över 30 miljoner norska kronor och Danmark 143 miljoner danska kronor till att hylla barnamördare och uppmuntra till nya terrorhandlingar genom UNRWA.

Även privata organisationer som DanChurch Aid (300 000 USD) och Norwegian Refugee Council (208 491 USD) vill vara med och sprida glädje över mord på oskyldiga.

Varför bidra till hatbudskap?

Varför accepterar dessa länder att hatbudskapen mot judar sprids med deras pengar? Och varför bryr dessa stora bidragsgivare sig inte om att PA struntar i givarnas krav?

Se delar av 2019 års upplaga med kommentarer här.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem