Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

FN-kommission inrättad för att demonisera Israel

Från framsidan av ILF-rapporten om Pillay- kommissionen.
FN:s råd för mänskliga rättigheter har brutit mot sina egna riktlinjer när de inrättade Pillay-kommissionen.

Den 27 maj 2021 inrättade FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNCHR) en undersökningskommission efter Gazakriget samma månad. Kommissionen leds av Navi Pillay. De första resultaten av deras utredning väntas under sommaren.

I en ny rapport visar International Legal Forum (ILF) att Pillay-kommissionen är utformad för att ensidigt demonisera den judiska staten. MIFF är medutgivare av rapporten, tillsammans med 25 andra organisationer.

Nämner inte Hamas

– Resolutionen som inrättade Pillay-kommissionen nämner inte Hamas, även om terrorgruppen attackerade Israel med över fyra tusen raketer, säger Arsen Ostrovsky, chef för ILF till MIFF.

Inte opartisk

– Pillay har också visat med sina tidigare uttalanden att hon inte är opartisk i konflikten, tillägger Ostrovsky. Pillay har anklagat Israel för apartheid och beskrivit FN:s svarta lista över israeliska företag som “en stor seger”. Miloon Kothari och Chris Sidoti, två andra medlemmar av kommissionen, har också varit ensidiga och orättvisa i sin kritik av Israel.

62 procent av medlemsländerna i FN:s råd för mänskliga rättigheter är inte demokratier. Rådet är sjukligt fixerade av Israel, som är det enda landet med en fast punkt på mötesagendan. De flesta av världens värsta regimer får aldrig kritik, medan Israel har haft fler specialsessioner än någon annan och fler undersökningskommittéer än andra. Läs mer på temasidan Varför du inte kan ta FN:s fördömanden av Israel på allvar.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har sina egna riktlinjer för utredningsuppdrag som säger att kommissionsledamöterna ska ha en “historia av oberoende och opartiskhet”. ILF-rapporten pekar på ett antal exempel på att denna riktlinje har brutits i Pillay-kommissionens sammansättning.

Inte en chans till rättvisa

“Staten Israel har inte en chans att få rättvis behandling från Pillay-kommissionen”, avslutar ILF-rapporten.

“Istället för att fokusera sin uppmärksamhet på verkliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, väljer FN:s råd för mänskliga rättigheter att slösa bort miljontals dollar på ett oändligt och sjukligt beroende av att demonisera Israel”, säger Ostrovsky.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem